Generalštab neće izgubiti status kulturnog dobra

Direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Mirjana Andrić kaže da će i u slučaju da kompleks bude srušen, prilikom izgradnje morati da se zadrže neki elementi stare zgrade Generalštaba

  • 6

U Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture kažu da Kompleks Generalštaba u Ulici kneza Miloša u Beogradu neće izgubiti status kulturnog dobra, saznaje "eKapija". Ukoliko bude zainteresovanih investitora, na toj lokaciji će moći da otvore hotel u skladu sa preporukama Zavoda.

- Ministarstvo kulture nam je nedavno tražilo mišljenje po hitnom postupku, da li treba Generalštab brisati iz registra kulturnih dobara. Naš odgovor je bio da se ne briše. Ovaj objekat nije izgubio značaj kao spomenik kulture, tako da mu ne treba skidati status zaštite - rekla je u razgovoru Mirjana Andrić, direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Ako se pojavi neki investitor ili država želi da ulaže, kompleksu se može promeniti namena, a Zavod će dati konkretne mere tehničke zaštite, saopštila je Andrićeva.

- Prvi potez bi trebalo da urade statičari, da kažu u kakvom je stanju objekat, odnosno da li je stabilan za rekonstrukciju ili bi trebalo rušiti neke delove ili kompletne zgrade - ističe Andrićeva.

Andrićeva kaže da i u slučaju da kompleks bude srušen, prilikom izgradnje će morati da se zadrže neki elementi.

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture je 2005. godine kompleks Generalštaba proglasio kulturnim dobrom. Ovih dana pojavile su se informacijeda da je američki biznismen Donald Tramp zainteresovan za eventualnu izgradnju ekskluzivnog hotela u okviru lanca hotela "Tramp" na lokaciji Generalštaba.

Još uvek se ne zna šta će se desiti sa srušenim zgradama Generalštaba. Ministarstvo odbrane samo koristi te objekte pa nema nadležnost da govori o planovima. Vlasnik objekta, Direkcija za imovinu već duže vreme nemaja odgovor na pitanje šta planiraju sa tim kompleksom.

(Telegraf.rs / Izvor: Ekapija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • samo u ovoj zemlji

    30. novembar 2013 | 09:58

    Generalstab je "kulturno dobro"! Kakva drzava, takva i "kulturna dobra"

  • Pera

    30. novembar 2013 | 11:23

    Gde je kraj gluposti u ovoj zemlji?

  • Ivan

    30. novembar 2013 | 21:22

    Spomenik prijateljstva, i saradnje Srbije i Amerike.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA