NAJVEĆI SRPSKI ZADUŽBINAR: Darivao Srbima crkve, škole, sirotišta (FOTO)

Danas, na dan njegovog rođenja, Srbi su izgleda zaboravili koliko im je crkava, škola, sirotišta, pevačkih društava i još mnogo toga darivao Sima Andrejević Igumanov, taj nesebični i plemeniti čovek

  • 13

Sima Andrejević Igumanov bio je srpski trgovac i jedan od najvećih dobrotvora srpskog roda.

Danas, na dan njegovog rođenja, Srbi su izgleda zaboravili koliko im je crkava, škola, sirotišta, pevačkih društava i još mnogo toga darivao ovaj nesebični čovek.  Jedan od retkih koji ga se sećao je pokojni patrijarh Pavle, koji je za Simu Igumanova rekao da je celog sebe ugradio za dobro srpskog naroda.

Rođen je u Prizrenu, 30.januara 1804. godine, baš kad je Karađorđe digao Srbe na ustanak. Njegov otac Andrija bio je vrlo bogat čovek, i veliki srpski patriota koji je, nabavljajući oružje za ustanike, materijalno bio sasvim propao, ostavivši četiri sina bez ičega.

Najmlađi, Sima, odrastao je u manastiru Sveti Marko kod Prizrena, gde je njegov najstariji brat Aksentije, koji se još kao vrlo mlad zamonašio, bio iguman. Sima je u manastiru naučio da čita i piše, a pošto su ga po bratu već zvali "Sima igumanov", i zvanično je uzeo to prezime.

Jedno vreme bio je suvlasnik fabrike burmuta, duvana koji se šmrkao, a kada mu je propao taj posao, odlazi u Makedoniju. Tamo je zakupio bare i jezera kod Bitolja da bi sakupljao pijavice i prevozio u Beograd. Odatle ih je preuzimao neki Francuz i distribuirao po čitavoj Evropi.

Pijavice su bile na ceni i posao je cvetao toliko da mu je turski paša jednom oduzeo već spremljenu isporuku, s namerom da je lično proda. 

Uz to, paša je preko svojih veza uredio da Sima bude utamničen, pa je ovaj u zatvoru proveo pet meseci - sve dok i zvanično paši nije prepustio posao sa pijavicama.

U carigradskoj tamnici zatekao je jednog prizrenskog Turčina, agu, dobrog prijatelja svog brata igumana. Po izlasku na slobodu, Sima je brinuo o agi, posećivao ga je i donosio mu hranu, a aga mu je poverio novac koji je krio, da ga upotrebi kao kapital u trgovini, uz uslov da mu vrati sa delom zarade, ili, ako ga pogube, da novac da njegovoj porodici u Prizrenu.

Sima je kasnije održao reč - do kraja života se brinuo o aginoj porodici i izdržavao ih, davši i bogat miraz aginoj ćerki. Posao prerade i trgovine duvanom mu je dobro krenuo, prvo u Carigradu, a zatim i u Rusiji, u Odesi i Kijevu, pa u Beogradu.

Darivao je crkve, manastire, sirotišta, škole, domove učenika, pevačka društva, ali pomagao i bolesne i nemoćne, stipendirao učenike.

U tuzi za sinom Manojlom koji je umro 1865. godine, Sima Igumanov je „usinio svu omladinu svog kraja". Osnovao je zadužbinu kojoj je zaveštao sva dobra koja je dugodišnjim radom i štednjom stvorio.

Tako će "Zadužbina Sime Andrejevića Igumanova Prizrenca" postati jedna od najplodonosnijih ustanova te vrste u srpskom narodu. Testamentom je odredio da Zadužbinom uvek upravlja patrijarh SPC. Godine 1871. osnovao je i Pravoslavnu srpsku bogosloviju u Prizrenu.

To je bio veliki događaj, ne samo za još neoslobođene Srbe u Staroj Srbiji, nego i za ceo srpski rod. Zadatak Bogoslovije, kako je zapisano u Projektu njenog ustrojstva, bio je „da sprema mladiće srpske narodnosti, a pravoslavne vere u Otomanskoj imperiji za narodne sveštenike i učitelje".

Velika Igumanovljeva palata na Terazijama, bila je glavno vlasništvo fonda iz kojeg su finansirane dobrotvorne i prosvetne akcije. Nedugo posle Drugog svetskog rata sa vrha ove palate uklonjena je kompozicija skulptura "Sima Andrejević Igumanov sa siročićima" visoka 3,7 metara. Umro je 1883. godine.

Malo se zna da je Prizrenska bogoslovija školovala više učitelja nego sveštenika, a dala je i više vladika i trojicu srpskih patrijarha: Varnavu, Gavrila i Pavla. Prva dvojica su bili njeni učenici, a treći njen profesor.

- Kada sam još kao student Bogoslovskog fakulteta u Beogradu prolazio pored velikog zdanja na Terazijama, na čijem zidu krupnim slovima piše 'Zadužbina Sime Andrejevića Igumanova Prizrenca', divio sam se toj velelepnoj građevini i njenom zadužbinaru. Tada ni slutio nisam da ću već kroz petnaestak godina biti profesor Bogoslovije u Prizrenu, koju je takođe osnovao i podigao Sima Andrejević Igumanov -zapisao je patrijarh Pavle.

Zaslugom patrijarha Pavla zadužbina je 1991. godine obnovila rad, što je podrazumevalo i vraćanje palate na Terazijama izgrađene 1938. godine.

Posle egzodusa srpskog naroda sa Kosova i Metohije 1999. godine Prizrenska bogoslovija je privremeno izmeštena u Niš gde je isključivo sredstvima Igumanovljeve zadužbine podignuto novo monumentalno zdanje za školovanje budućih sveštenika.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    30. januar 2014 | 19:18

    Kada ce srpski narod da jedanput shvati sta su takozvani komunisti pokrali poubijali unistili i unazadili srpski narod puno ja u srbiji bilo pre rata dobrih ljudi koji su pomagali narod i srbiju dokle ce te kucu cveca da trpite koji je ite kako kriv sto su takvi donatori 1946 na najgori nacin nestali

  • Tutor

    30. januar 2014 | 19:56

    Konačno da objavite nešto o jednom srpskom rodoljubu, koji se, za razliku od većine tadašnjih velikaša, nije obogatio koncesijama i mešetarenjem na račun grbače srpskog naroda, već poštenim radom, znanjem i zalaganjem. Još je i svoje bogatstvo dao za prosvećenje svog naroda i vaskrs srpske crkve. Trebali bi ga kanonizovati i slaviti, jer šta smo mi gori od ovih zapadnih šizmatika koji slave naciste i zločince.

  • Lamine

    30. januar 2014 | 21:57

    Sjajan tekst. Odličan primer novinarske odgovornosti. Spin prevaranti, učite malo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA