BG ULICE: Đorđe Kratovac nije hteo da se poturči, pa je spaljen na lomači!

U nastavku serijala o nazivima beogradskih ulica pišemo o mučeniku Đorđu Kratovcu. O njemu nema puno podataka, a njegova ulica se danas nalazi u beogradskom naselju Dušanovac

  • 14

U nastavku serijala o nazivima beogradskih ulica pišemo o mučeniku Đorđu Kratovcu. O njemu nema puno podataka, a njegova ulica se danas nalazi u beogradskom naselju Dušanovac.

Pouzdano se zna da je Đorđe Kratovac hrišćanski svetitelj iz grada Kratova, a većina izvora navodi da je bio Srbin. Međutim, bugarski tvrde da je Bugarin, a makedonski da je Makedonac.

Đorđe je bio kujundžija, a imao je 18 godina kada su Turci hteli da ga poturče. Međutim, on nije hteo da se odrekne hrišćanske vere, pa je zbog toga mučen i na kraju spaljen na lomači 11.februara 1515.godine u Sofiji, za vreme sultana Selima.

Tada je sveštenik peja napisao njegovo žitije u Sofiji, a potom i jeromonah Ilija 1539.godine u Rusiji. Pored Svetog igumana Pajsija, Svete Zlate Meglenske i Đakona Avakuma spada u red najpoznatijih mučenika među Srbima pravoslavne vere.

SPC ga proslavlja 11.februara, po crkvenom, a 24.februara po gregorijanskom kalendaru. Podsetimo, sve više Srba u BiH prelazi u Islam , što još jednom pokazuje veliku žrtvu Đorđa Kratovca koga strašne muke nisu pokolebale.

(Mićo Babić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Republika Srpska

    15. februar 2014 | 22:29

    E al pretjerujete sa tim prelaskom na islam u Bosni to nije normalno... Jedan retardirani debil presao i vi non stop govorite "sve vise i vise srba iz Bosne prelazi na islam". Jel to vi omalovazavate srbe iz BiH zbog jednog jedinog debila koji je to uradio? Ja zivim u opstini od 6ooo stanovnika,koja je ujedno i jedina opstina u RS sa dva manastira,oba su zaduzbina Nemanjica,i u gradu zivi 3 muslimana koja su uzeli pravoslavlje,slave slavu,bozic itd,al o tome niko ne bruji jer o nije bilo "medijski" eksponirano. Zato opusteno,u BiH jos uvijek ima srba i sve drzimo pod kontrolom.

  • puls25

    15. februar 2014 | 19:44

    Vazno da nismo propustili poslednju epizodu Sulejmana:)

  • Русија

    15. februar 2014 | 19:54

    слава му ! И као што Писмо каже, многи су звани ...а мало их ће да уђе у Царство Небеско

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA