Matematička gimnazija pobedila u kreiranju mobilnih aplikacija (FOTO)

Đaci Matematičke gimnazije pobedili su u takmičenju kreiranja mobilnih aplikacija, a menadžment akademskog programa Majkrosofta dao je nadu pobednicima da će doći do realizacije njihove aplikacije

  • 1

Takmičenje u kreiranju mobilnih aplikacija, koje su organizovali Univerzitet Metropolitan i Majkrosoft kompanija, završeno je večeras, a nagradu za najbolju mobilnu aplikaciju na Windows phone platformi, dobili su učenici Matematičke gimnazije.

Pobedila je aplikacija "Met di džej", a u timu su bili učenici četvrtog razreda Matematičke gimnazije Dea Pujić, Jelena Avramović, Marko Maljković i Marko Jelić.

- Naša aplikacija je namenjena prvenstveno srednjoškolcima, kako bi, ako se okupe na nekoj žurci, mogli da nađu neku muziku koja je odgovarajuća svima - rekla je Tanjugu Dea Pujić.

Ona je naglasila da u Matematičkoj gimnaziji programiraju od prve godine i da su se u četvrtoj godini zainteresovali za programiranje za mobilne platforme i to je razlog zašto su se prijavili za takmičenje. Pobednici su dobili vredne nagrade stipendije Univerzitet Metropolitan, a od Majkrosofta mobilne telefone.

Menadžer akademskog programa Majkrosofta, Katarina Milanović, rekla je da je žiriju bilo teško da donese odluku, jer je bilo jako dobrih ideja mladih ljudi.

- Nadamo se da će biti i realizacija ovih aplikacija - rekla je Milanović.

Dekan Fakulteta informacionih tehnologija na Metropolitan univerzitetu, Miroslava Raspopović, rekla je da je bilo sjajnih ideja na takmičenju, ali da se prvo mesto izdvojilo i da je žiri doneo jednoglasnu odluku.

- Gledali smo da aplikacija bude što orginalnija, što kvalitetnija i primenjiva za njihov uzrast. Takmičenje nije završeno, već sledećeg vikenda smo u Nišu gde će biti održano novo takmičenje - rekla je Raspopović.

Dvodnevno takmičenje bilo je namenjeno srednjoškolcima bez obzira na to da li su do sada upoznali programerske alate. Učestvovalo je 60 učenika, raspoređenih u 15 timova, a sa njima su radili trenutno vodeći tvorci aplikacija za Windows phone platformu.

Univerzitet Metropolitan je obezebedio ukupno osam stipendija u vrednosti od 100 odsto sredstava za četvorogodišnje studije na Fakultetu informacionih tehnologija, od čega je polovina predviđena za takmičenje u Beogradu, a druga polovina za Niš.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gimnazijalac

    23. februar 2014 | 20:51

    E ovakve vesti treba da objavljujete, a ne koja estradna (nazovi)umetnica ima više cipela i koja ima pozamašniju pozadinu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA