Trošimo gotovo pet puta više struje od evropskog proseka (a očekujemo da nam bude jako jeftina)

Izborom energetski efikasnih sijalica, kuvanjem sa poklopcem, isključivanjem uređaja kada nisu potrebni, primenom odgovarajuće termoizolacije moguće je racionalno koristiti energiju

  • 11

Oko 2,5 miliona domaćinstava u Srbiji potroši gotovo pet puta više struje od evropskog proseka, a samo manjim menjanjem navika u načinu korišćenja električne energije, može se smanjiti potrošnja i za 20 odsto, čulo se danas na tribini o energetskoj efikasnosti.

Srbija oborila letnji rekord potrošnje struje: Iz EPS-a poručuju da se koriste uređaji sa oznakom A

Na taj način, smanjuje se negativan uticaj na životnu sredinu, a ostvaruju i novčane uštede, a odgovornost svakog pojedinca ključna je u racionalizaciji upotrebe električne energije.

Izborom energetski efikasnih sijalica, kuvanjem sa poklopcem, isključivanjem uređaja kada nisu potrebni, primenom odgovarajuće termoizolacije, kao i malim promenama u ponašanju kada se rukuje ostalim aparatima u domaćinstvu, moguće je i potrebno je racionalno koristiti energiju, saopštili su organizatori tribine Ninamedija i EPS.

Takođe je istaknuto da mnogi greškom poistovećuju energetsku efikasnost sa štednjom, a, za razliku od štednje, energetska efikasnost ne podrazumeva odricanja i ne narušava kvalitet našeg života i rada.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA