Kontramera: Carina Srbije pojačava kontrolu nad robom iz Hrvatske

Roba se potom stavlja pod carinski nadzor dok se ne dobiju rešenja fitosanitarne i veterinarske inspekcije

  • 9

Carinska služba Srbije u koordinaciji sa svim ostalim pograničnim organima i inspekcijskim službama pojačava mere kontrole i nadzora nad robom biljnog i životinjskog porekla čije je poreklo ili zemlja otpreme Hrvatska, saopštila je danas Uprava carine Srbije.

Srbija uzvraća udarac Hrvatskoj: Uprava carina Srbije primenila kontramere

7 hitnih mera protiv Zagreba: Ovo je regionalni odgovor na drastičan potez Hrvata

Pojačane mere kontrole podrazumevaju uzorkovanje svakog tovara i detaljnu proveru svakog uzorka, a ne selektivnom metodom kao što je to do sada bio slučaj.

Roba se potom stavlja pod carinski nadzor dok se ne dobiju rešenja fitosanitarne i veterinarske inspekcije.

Tek po dobijanju pozitivnih rešenja inspekcija u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, roba može biti ocarinjena i puštena u slobodan promet, navedeno je u saopštenju.

Ministri trgovine Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije ranije danas doneli su sedam zaključaka povodom hrvatske odluke o podizanju naknada za inspekciju i kontrolu uvoznog voća i povrća, koje su najviše pogodile zemlje u regionu.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Ovo su zaključci sa današnje sednice ministara regiona održane u Sarajevu:

1. Poziva se Republika Hrvatska da hitno ukine diskriminatorne odluke kojima se uvodi različit tretman za domaće proizvode i proizvode iz trećih zemalja;

2. Cena inspekcijskog nadzora treba da odgovara cenama stvarnog postupka i da ne predstavlja posebno oporezivanje i treba da bude usklađena sa prosečnom cenom koja važi u zemljama regiona i EU;

3. Traži se hitan sastanak s nadležnim iz Republike Hrvatske, jer svako dodatno odlaganje proizvodi nesagledive posledice, priedlog je da se sastanak održi u Podgorici;

4. Poziva se Evropska komisija da se uključi u rešavanje problema;

5. Crna Gora i Makedonija kao članice Svetske trgovinske organizacije će pokrenuti odgovarajuće mehanizme;

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

6. Do rešenja problema svaka od zemalja će u cilju zaštite sopstvenih ekonomskih interesa preduzeti konkretne mere;

7. Dogovoreno je da se ovakve vrste ministarskih sastanaka, nevezano za aktuelni problem, održavaju redovno s ciljem otklanjanja barijera. Sledeći sastanak je u Skoplju narednog meseca, preneli su sarajevski mediji.

Po novom hrvatskom pravilniku naknada za svaki obavljen inspekcijski nadzor ili kontrolu i svaku pojedinu vrstu voća i povrća prilikom pregleda inspekcije u Hrvatskoj iznosi 2.000 kuna (270 evra), dok je ranije iznosila 90 kuna (12 evra).

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • džordž

    7. avgust 2017 | 19:33

    prodaš hrvatima sve pa izigravaš ozbiljnu državu,smešno !!

  • Cika Velja

    7. avgust 2017 | 19:18

    Turizam nije doneo ocekivane pare,pa ce nadprosecno visoke plate Hrvata u odnosu na region neko morati da plati? E ovog puta nek rade da zarade,a zulum nek provode nad nekim drugim!?!?

  • DARKO 100%

    7. avgust 2017 | 19:14

    Sluzimo Srbiji ,-VRLO DOBRO STARACU SE!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA