≫ 

Kolika je struja u Hrvatskoj u odnosu na Srbiju: Očekuje poskupljenje i Srbe i Hrvate, ali ko više plaća u odnosu na platu?

Prosečna plata u Hrvatskoj u junu je iznosila 810 evra, dakle, duplo je veća od srpske

  • 5

Struja u Srbiji poskupljuje 1. oktobra, a i sa ovim povećanjem cene, naša zemlja će, kako kažu nadležni imati najnižu cenu električne energije. Ova rečenica, međutim, da imamo najnižu cenu struje, ne čuje se samo u našoj zemlji već i u Hrvatskoj, čiji građani plaćaju najnižu cenu struje u Evropskoj uniji.

POTVRĐENO: Struja definitivno poskupljuje 1. oktobra!

EVO KOLIKO SE STVARNO ZARAĐUJE NEMAČKOJ, ŠVEDSKOJ, AUSTRIJI... Prosečne plate u Srbiji, regionu i u Evropi

Cena električne energije za domaćinstva i male kupce u Srbiji povećaće se od 1. oktobra 2017. godine za dva odsto. Reč je, kakko navode nadležni, o do sada najnižem povećanju cene električne energije u Srbiji i ono će se na prosečnog potrošača odraziti uvećanjem mesečnog računa u iznosu od 68 dinara.

I pored toga, Srbija, u kojoj trenutno struja u proseku košta 6,6 dinara za kilovat sat (kWh) bez poreza, ostaje država sa ubedljivo najnižom cenom električne energije, daleko ispod cena u regionu.

Struja je kod nas jeftinija 19 odsto nego u Makedoniji, 20 odsto nego u Albaniji, 21 odsto nego u BiH, 31 odsto je niža cena nego u Crnoj Gori i 50 odsto nego u Hrvatskoj.

Foto: eps.rs

Ova rečenica i te kako iritira građane Srbije s obzirom na to da je i prosečna plata (49.238 dinara), takođe, niža u odnosu na navedene zemlje.

Muke sa strujom, i to najnižom u Evropskoj uniji, ima i Hrvatska u kojoj je takođe Vlada najavila poskupljenje električne nergije.  

Struja je u poslednjih desetak godina poskupela za više od 25 odsto, a sa novim poskupljenjem električna energija od ovog meseca za domaćinstva je skuplja za 20-ak kuna.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Prema podacima Eurostata, cena električne energije u Hrvatskoj prošle godine je iznosila 0,131 evro po kilovatu, što bi s novim uvećanjem bilo 0,141 evro po kilovattu.

Međutim, Hrvati ističu da oni pored najniže cene struje imaju i nizak standard i nisku kupovnu moć, pa da im je samim tim i struja skupa.

Prosečna plata u Hrvatskoj u junu je iznosila 810 evra, dakle, duplo je veća od srpske. 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrki

    5. septembar 2017 | 06:52

    Gde je g.Antic da sada objasni izjavu iz aprila da struja ove godine ne poskupljuje !

  • Deki

    5. septembar 2017 | 06:44

    Samo se poskupljenja opravdavaju cenom određenog proizvoda u zemljama koje bolje stoje ekonomski od nas.Ostalo nije bitno?

  • Beti

    11. septembar 2017 | 12:32

    Prosecna plata u srbiji je 200 evra i to je istina.I vecina stanovnistva od toga zivi.kada se saberu njihovih 3000 i vise evra i tih 200 dodje se dk tkh 400 evra. U Hrvatskoj je prosecna plata 800 evra i u nekim stvarima su jeftiniji od nas

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA