≫ 

Velike promene za zaposlene na ovim pozicijama: Od 1. januara će sve biti drugačije

Nadležni objašnjavaju da je katalog odraz svakodnevnog rada javne uprave i kao takav će se konstanto unapređivati

  • 3

Vozač, kurir, vozač ekonom ili upravljač vozilom bili su tri naziva radnih mesta za iste poslove, a u zavisnosti od naziva u ugovoru, pojedinci su za isti posao dobijali različitu platu. To znači da su neki vozači na kraju meseca imali prilično deblje koverte od drugih, iako im je zaduženje u firmi bilo potpuno isto, pišu "Novosti".

Raspisan tender za prodaju "Depoa": Kupac će morati da izdvoji više miliona za atraktivnu lokaciju na Bulevaru

Katalog radnih mesta koji će 1. januara 2018. godine stupiti na snagu značajno će suziti prostor za zloupotrebe koji je u prethodnom periodu dozvoljavao da se za isti posao plate razlikuju u znatnom iznosu. Od oko 2.000 trenutno postojećih poslova i nekoliko hiljada različitih radnih mesta u javnim službama, katalogom će taj broj radnih mesta biti smanjen, i to na 870.

- Ovo je ogroman korak načinjen u pravcu reforme javne uprave, jer jedino sistemom koji svojim funkcionisanjem obezbeđuje pravednost, transparentnost i, posebno važno iz ugla države, organizacionu i finansijsku upravljivost, možemo doprineti i boljem kvalitetu usluga prema građanima - kaže Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave.

- Tu govorim o boljim zdravstvenim, obrazovnim, socijalnim, kulturnim i svim drugim javnim uslugama koje pruža država. Svrha izrade kataloga radnih mesta je da se popišu i grupišu svi poslovi u javnom sektoru, čime se omogućava buduće objektivno i uniformno vrednovanje radnih mesta - dodao je on.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Popis i klasifikacija radnih mesta je osnov za reformu platnog sistema kojoj je cilj uspostavljanje pravednog, transparentnog i upravljivog sistema - kažu u Ministarstvu.

Istovremeno, katalog i dosledna primena u praksi smanjiće disproporcije, tačnije ukinuće nepravedne odnose između plata za iste poslove u različitim sektorima.

U ovom trenutku, katalog radnih mesta u javnim službama sadrži popisana radna mesta iz kulture i informisanja, zdravstva, sporta, prosvete, turizma, socijalne zaštite, organizacije obaveznog socijalnog osiguranja - OOSO (RFZO, CROSO, NZS, PIO), kao i još šest posebno izdvojenih institucija, kao što su Akreditaciono telo Srbije, Institut za standardizaciju, Fond solidarnosti, Pravosudna akademija, Republički zavod za socijalnu zaštitu, Zavod za zaštitu prirode.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Popisana su i tzv. generička radna mesta, koja predstavljaju najtipičnija i zajednička radna mesta za sve javne službe, odnosno ona koja su opšte prepoznatljiva i obuhvataju administrativne, pravne, kadrovske, finansijske, računovodstvene delatnosti, zatim informacione sisteme i tehnologije, transport i druge - ističu u Ministarstvu.

Nadležni objašnjavaju da je katalog odraz svakodnevnog rada javne uprave i kao takav će se konstanto unapređivati kako bi adekvatno pratio proces reforme javne uprave, ali i hvatao korak s vremenom.

Kada katalog od 1. januara 2018. godine stupi na snagu, poslodavci će svojim aktima o unutrašnjem uređenju i sistematizaciju moći da upotpune naziv radnog mesta iz kataloga u cilju preciziranja određenog radnog mesta, a moći će da propišu i neke dodatne uslove u odnosu na uslove predviđene ovim dokumentom.

Daljinac

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LILIT

    7. septembar 2017 | 07:29

    Baš da vidim kako će se izjednačiti vozač u EPS i vozač u Galenici.

  • Miloš

    7. septembar 2017 | 10:46

    Ma da nama su vozači glavni problem, a šta je sa ostalim radnim mestima, nego udri po sirotinji.....

  • Ministar

    7. septembar 2017 | 10:53

    Zašto se kotlar i dalje vodi kao ložač parnih kotlova u prosveti? Ne znam ko još loži kotlove. I plata je naravno kao za 3 stepen stručne spreme.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA