POSKUPLJUJE SUNCOKRETOVO ULJE: Evo koliko će koštati litar u prodavnicama

Sa njom se slaže Žarko Galetin, agroekonomski analitičar, koji je rekao da se može očekivati poskupljenje finalni proizvoda od suncokreta i za 20 posto:

  • 4

Proizvodnja suncokreta ove godine manja je za 15 posto u odnosu na lane, pa stručnjaci procenjuju da će cena ulja sa dosadašnjih 135 dinara, u zavisnosti od proizvođača, moći da dostigne i više od 160 dinara po litru.

Ove zime Srbi ostaju bez sarme? Kupus tri puta skuplji nego prošle godine

Olga Čurović iz Privredne komore Vojvodine kaže da se očekuje uvoz od 50.000 tona suncokreta, te da su sada cene uljanih kultura, već u otkupu veće u odnosu na prošlu sezonu, što bi trebalo da uslovi i poskupljenje ulja.

Računica oko poskupljenja sledi kasnije kada bude realizovan uvoz, a fabrike će odrediti cenesvojih proizvoda uvažavajući nivo svetskih cena.

Sa njom se slaže Žarko Galetin, agroekonomski analitičar, koji je rekao da se može očekivati poskupljenje finalni proizvoda od suncokreta i za 20 posto:

- Suncokret je najmanje podbacio od svih kultura, kvalitet je dosta dobar, ali je cena veća, oko 37 dinara po kilogramu., što će se i inače odraziti na cene proizvoda ove kulture. Uljari su precizni u svojoj računici. Naprave procenu cene sirovina, i prate tokove na svetskom tržištu i onda formiraju cenu. Moja slobodna procena jeste da može doći do povećanja cena i do 20 odsto - smatra Galetin.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nena

    30. septembar 2017 | 10:55

    Ma bezubrazluk 15 posto pa kako ce ljidi da prezive sa ovolikim povecanjem

  • Nikolaj

    30. septembar 2017 | 10:54

    Cena suncokreta je ista kao i prosle godine,mozda za dinar veca. Prema tome nije poskupljenje zbog cene suncokreta vec zbog alavosti uljara. I da,suncokret je podbacio sa rodom,za trecinu manje nego prosle godine. Informisite se malo bolje pre nego sto napisete nesto.

  • Spediter

    30. septembar 2017 | 21:33

    Prosle godine po 36 dinara se otkupljivao suncokret. BTW- ZA LITAR ULJA - 2,5 KILOGRAMA ZRNA, a gde je " otpad " u vidu suncokretove sacme kojase prodaje po ceni skoro kilograma suncokreta...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA