Šta znače brojevi na kreditnoj kartici: Poslednja cifra je najvažnija, a evo i zašto

Svaki broj na kreditnoj kartici igra važnu ulogu u identifikovanju provajdera kartice, banke ili informacija o računu, kao što omogućava sigurnosnu proveru

  • 1

Da li ste se nekad zapitali šta znače oni silni brojevi na kreditnim karticama? Na prvi pogled deluju kao nasumice odabran niz od desetak cifara. Ipak nije tako jednostavno, te cifre otkrivaju malo više nego što se na prvi pogled čini.

PIN kodovi odlaze u prošlost: Stižu kartice sa skenerom za otisak prsta (FOTO)

Ako bankomat izgleda ovako - NE UBACUJTE KARTICU i ne dižite novac sa njega (FOTO)

Svaki broj igra važnu ulogu u identifikovanju provajdera kartice, banke ili informacija o računu, kao što omogućava sigurnosnu proveru.

Broj svake kreditne kartice ima jedinstveno značenje.

Foto: Freeimages/LotusHead

Prva cifra

Prva cifra označava provajdera, tj. kompaniju koja je korisniku izdala karticu. Kod Vize je taj broj 4, kod Masterkarda 5.

Sledećih 6 cifara

Ovi brojevi označavaju instituciju koja je izdala kreditnu karticu korisniku, tačnije vašu banku.

Preostale cifre u nizu, osim poslednje

Ove cifre se odnose na jedinstveni broj tekućeg računa korisnika.

Poslednja cifra

Ovo je "kontrolni" broj. Koristi se da se proveri validnost broja kreditne kartice, objašnjavaju stručnjaci.

Foto: Freeimages/Vixs

RAZLIKE U VRSTI KARTICE

- Na primer, "Ameriken ekspres" pripada kategoriji putovanja i brojevi kreditnih kartica koje je on izdao započinju cifrom 3. "Viza" ili "Masterkard" pripadaju domenu bankarstva i finansijske industrije, pa prva cifra u broju kartice treba da bude 4 ili 5 - rekli su za Telegraf.rs

Ameriken

Ameriken koristi prva dva broja da bi se identifikovala. To znači da su za Ameriken karticu prva dva broja uvjek 34 ili 37. Treći i četvrti broj označavaju tip kartice i valutu koja se koristi. Sledećih šest brojeva predstavljaju broj vašeg računa, dok brojevi od 12. do 14. označavaju broj kartice. Poslednji broj je broj za proveru, koji je nasumice postavljen da bi zaštitio od grešaka i prevara.

Foto: Freeimages/emsago

Viza

Viza kartica koristi slične metode, mada razlike ima.

Prvi broj za sve Viza kartice je 4, a sledećih šest brojeva povezani su sa bankom. Od sedmog broja do 12, ili od sedmog do 15. broja su oni koji predstavljaju vaš račun. A brojevi od 13. do 16. služe za proveru.

Masterkard

Kod Master kartice prvi broj je uvek broj 5. Drugi i treći, drugi i četvrti, ili drugi i peti predstavljaju broj banke. Zatim, svaki broj do broja 15 predstavlja broj računa, dok je poslednji, 16. broj za proveru.

Daljinac baner

(j.kulas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milka Galic

    3. decembar 2023 | 13:14

    Molim vas ,koji broj na kartici je klijentski broj ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA