Pelet sve traženiji, iako cene vrtoglavo skaču: Trenutno ga nema, proizvođači unapred rasprodali sve

Pelet je najjeftiniji na proleće, kad je sezona već prošla

  • 9

Ovo Miholjsko leto koje je u toku daje nam priliku, ako već nismo, da nabavimo ogrev za zimu. Poslednjih godina sve je popularniji pelet, ali je ove godina nabavka malo otežana. Ima proizvođača koji ne mogu da isporuče željene količine jer nemaju sirovinu

SRAMNO POSKUPLJENJE PELETA: Cene naglo skočile, rasprodato sve, a tona košta čak 255 evra!

Sudeći prema onome što smo čuli u fabrici za proizvodnju peleta "Bio-therm" iz Prilika kod Ivanjice, sirovine za proizvodnju, a to je uglavnom bukva, nema.

- Peletara nam pola radi, pola ne. Srbija svoje sirovine daje Italijanima, pa za nas nema - kažu iz ove fabrike. Tona peleta kod njih košta 170 evra, što je po današnjem kursu, nešto malo više od 20.000 dinara.

- Devedeset posto je bukva, a 10 posto čamovina, mora da bude meko drvo. A trebalo bi nam 60 do 100 kubika dnevno sirovine, da bismo podmirili sve potrebe - kažu iz ove fabrike.

Foto: Wikipedia/Petrov

Iz preduzeća "S biom" iz Loznice, kažu da "nema šanse" da će biti podmireni svi kupci koji su im se obratili, jer nabavka sirovine koči proizvodnju.

VOJVOĐANI KRIVCI?

- Naglo je skočila potražnja i to zbog Vojvođana. Oni su se, u velikoj meri, preorijentisali sa gasa na pelet i sva sirovina, najčešće, završava tamo. Sve količine koje budemo do Nove godine proizveli su prodate unapred. Nećemo naravno naše ljude odbijati, ovde u lokalu, ali to za neke manje količine - kažu iz ovog preduzeća.

Kod njih je tona 21.100 dinara. Džak od 15 kilograma je 315 dinara i kažu da je, otprilike ista cena kao zimus.

U preduzeću "Nanix wood" iz Nove Varoši kažu da je cena tone peleta 21.780 dinara. Paleta se sastoji iz 70 džakova težine po 15 kilograma, pa tako u njoj ima 1.050 kilograma peleta. Prema informacijama iz ove firme, pelet je svakako najjeftiniji na proleće, kad je sezona već prošla. Tada može da se uštedi i 15 evra po toni, jer je kod njih tona proletos bila 150 evra.

Foto: Pixabay

- Uklanjamo otpad koji nastaje u pilanama, sečemo obolelo drveće u šumi, tako da, u neku ruku, lečimo šume. U procesu proizvodnje nema nikakvih hemikalija, a onaj "dim" koji se vidi dok traje proizvodnja i nije zapravo dim već vodena para od sušenja drveta, nema izduvnih gasova  - kažu u ovom preduzeću.

U PREDSEZONI CENA I DO 40 EVRA NIŽA

Sirovinama se snabdevaju iz JP "Srbija šume", iz pilana i fabrika nameštaja otkupljuju piljevinu.

Cena po toni peleta se uglavnom kreće od 24.000 do 27.200 dinara.

Na sajtu peletbukov.rs navodi se da je, u predsezoni, cena peleta jeftinija i do 40 evra. Cena zavisi od sezone kada se prodaje, pa tako može da se podeli na letnju i zimsku. Da biste koristili pelet, treba vam posebna peć ili kotao. Cena peći se kreće od 82.000 dinara pa naviše, dok je cena kotlova od 124.000 dinara.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zis

    13. oktobar 2017 | 08:36

    To vam je prevara kao i gas ,svi ce se polako vratiti drvima i uglju samo polako.Nece gospoda da lozi a hoce da pelet kosta 50 evra e nece moci ove noci !!!

  • Radjevac

    13. oktobar 2017 | 08:31

    Pelet je u pocetku smisljen kao alternativa,svim ostalim enegentima..Da bude naj jeftiniji vid grejanja od slame,piljevine,lisca i papira itd...Ali ovo sto se sada dogadja u srbiji sa peletom i proizvodnjom prevazilazi krajnji bezobrazluk, ekstremnim povecanjem sece drveta i podizanjem cene i ogrevnog drveta a i ostalih energenata...

  • Onaj koji se greje na pelet

    13. oktobar 2017 | 08:17

    Ovo da je pelet u predsezoni bio 150eura nije tacno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA