Svako preduzeće u Srbiji u proseku ima posla za 120 ljudi

Muškarci u Srbiji skloniji su ulasku u preduzetničke vode od žena, čak 85 odsto njih ima visoko obrazovanje, a svoj biznis su započeli u proseku sa 30 godina

  • 2

Rezultati studije "EY Preduzetnički barometar 2017" u kojoj je učestvovalo 107 srpskih preduzetnika pokazalo je da su muškarci u Srbiji skloniji ulasku u preduzetničke vode od žena, da je čak 85 odsto njih ima visoko obrazovanje, a svoj biznis su započeli u proseku sa 30 godina.

Ponuda poslova bogata, lista široka, a interesovanje NIKAD MANJE!

Srednja škola ipak traženija od fakulteta: Sve više posla za IT i inženjere, ali i za kuvare, frizere i automehaničare (FOTO)

Gotovo polovina najuspešnijih preduzetnika bavi se proizvodnjom, a prema rezultatima istraživanja koje je danas predstavljeno na konferenciji u Privrednoj komori Srbije (PKS), kompanije koje učesnici istraživanja vode u proseku zapošljavaju 120 ljudi.

U Srbiji danas posluje više od 360.000 malih i srednjih preduzeća koja zapošljavaju oko 900.000 ljudi.

- Ministarstvo privrede, ali i čitava Vlada Republike Srbije prepoznali su potencijal ovog sektora, pa je projekat ''Godina preduzetništva'', prerastao u projekat ''Decenija preduzetništva'' koja obuhvata, samo za 2017. godinu, 34 programa finansijske i nefinasijske podrške, u vrednosti od 18,2 milijarde dinara - izjavila je pomoćnik ministra privrede za mala i srednja preduzeća Katarina Obradović-Jovanović.

Foto: Foter/Flickr/Phillie Casablanca, Freeimages.com

Od tog novca, kaže, obezbeđeno je 7,6 milijardi nepovratnih sredstava i više od 500 miliona evra za povoljne kredite.

Istraživanje je pokazalo da čak 73 odsto preduzetnika finansira poslovanje svojih kompanija isključivo iz sopstvenih finansijskih sredstava.

- Smatram da su dve najvažnije teme za unapređenje preduzetničkog poslovanja sticanje finansijskih sredstava, kao i uspevanje na stranim tržištima. Ove dve prepreke, zajedno sa potrebnim mentorstvom mladim preduzetnicima predstavljaju ključne sfere gde sve institucije ujedinjeno treba da pomognu - izjavio je potpredsednik Privredne komore Srbije Milovan Kocić.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA