Poskupljenje goriva može da se odrazi čak i na plate: Evo za koliko skaču cene!

Ranija iskustva pokazuju da neće izostati lančana reakcija

  • 4

Novo poskupljenje goriva koje treba da se dogodi tokom ove nedelje neće osetiti samo vozači, već i svi ostali potrošači. Najviše će se odraziti na cene prevoza, dok su mišljenja stručnjaka oko promena cena hrane hrane podeljena. Kako god, ranija iskustva pokazuju da neće izostati lančana reakcija.

Gorivo poskupljuje već sledeće nedelje! Evo za koliko skače litar

Evo šta ZAISTA utiče na potrošnju goriva i kako da uštedite: Rušimo sve zablude i mitove - samo uz pomoć OVIH trikova je to moguće

Prema rečima Dejana Erića, profesora Beogradske bankarske akademije i bivšeg direktora Instituta ekonomskih nauka, poskupljenje goriva je ranije uvek imalo uticaja na kupoprodajne cene.

- To će svakako uticati na cene koštanja i transporta, ali je teško reći za koliko - kaže Erić.

Ni njegov kolega sa Beogradske bankarske akademije profesor Zoran Grubišić nije mogao precizno da tvrdi o kolikom poskupljenju se radi, objasnivši da je to teško prognozirati jer "cene proizvoda zavise od politike poslodavaca, a usluge od transportnih troškova".

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

- Odreagovaće prodavci u nekoj meri jer i njima poskupljuju troškovi, a to se zove troškovna inflacija. Ako gorivo poskupljuje za 2,5 do 3 odsto, onda to sa odloženim efektom utiče na rast ostalih cena za 0,2 do 0,5 odsto - naglašava Grubišić.

Kako je objasnio konsultant za strana ulaganja Milan R. Kovačević, najavljena poskupljenja goriva su posledica poskupljenja cena sirove nafte u svetu za koju je zaslužan savez Rusa i Arapa. Takvo njihovo držanje cene podržava i Amerika. Međutim, Kovačevićeve prognoze idu u nešto drugačijem pravcu.

Foto: Profimedia

- Ako krenu dalje da rastu cene sirove nafte, veći trošak uticaće na drugačije formiranje cena u nekim sferama. U Srbiji je loša kupovna moć, pa ne bi trebalo da bude poskupljenja hrane, ali će saobraćajne usluge poskupeti, pogotovo železnički i unutrašnji soabraćaj kod kojih je jak monopol. Pošto će im poskupeti prevoz i stanovništvo će da traži veće plate - istakao je Kovačević napomenuvši i da je inflacija ove godine veća za 2,5 odsto u odnosu na lani.

Podsetimo, cena sirove nafte tipa "brent" koja se kod nas prerađuje, u stalnom je rastu proteklih šest meseci, zbog čega se očekuje da cene u domaćoj maloprodaji uskoro budu korigovane. To povećanje će biti najviše dinar ili dva po litru, najavili su u Udruženju naftaša Srbije.

Daljinac

(Slađana Vasić - s.vasic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tattoo designs SRB professional +

    6. novembar 2017 | 15:05

    Što će arapi da propadnu kad se uvedu električna vozila na struju

  • dina

    6. novembar 2017 | 15:06

    Nigdje vise auta nema kao u Srbiji i kad je radni i kad je neradni dan nigdje se proci od njih ne moze i zato treba gorivo da poskupi i to duplo da se smanji ta zagadjenost po gradovima

  • Miša

    6. novembar 2017 | 22:49

    Eto kako će da se plati osvetlenje ,veoma prosto,povećaš cenu goriva ili cigara ili struje ili putarinu ili porez ili neznam šta sve ne pa nek svetli beograd.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA