≫ 

Krkobabić: Dinar uložen u srpsko selo je najbolje uložen dinar (FOTO)

U opštini Merošina danas je počela s radom još jedna zadruga čije je osnivanje direktnim sredstvima pomogla Vlada Republike Srbije

  • 2

U opštini Merošina danas je svečano počela s radom još jedna zadruga čije je osnivanje direktnim sredstvima pomogla Vlada Republike Srbije.

Krkobabić sa dijasporom o ulaganju u zadrugarstvo u Srbiji: Aktivno učešće naših ljudi iz inostranstva jedan od važnih elemenata (FOTO)

- Svaki uloženi dinar dat iz projekta za ovu namenu se može ovde praktično videti, u opremi za savremeno pčelarstvo - rekao je ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, prilikom otvaranja zadruge "Bi Kuper" u Devči, jedne od prvih kojima su pre tri meseca dodeljena bespovratna sredstva Republike Srbije namenjena zadrugama.

VRCANJE MEDA

Ovoj novoosnovanoj zadruzi u Niškom upravnom okrugu, koja ima 14 članova, dodeljeno je sredinom avgusta ove godine 6,2 miliona dinara za rojeve pčela, četiri kontejnera za delatnost selidbenog pčelarstva, kao i mini linija za vrcanje meda (radijalna centrifuga, sto za otklapanje ramova,

GSM-SMS vaga, otklapač saća, hranilice za pčele.. )

Foto: Promo

U prostorijama koje su u vlasništvu zadrugara, postavljeno je i pušteno u rad savremeno postrojenje za vrcanje meda, namenjenog kako domaćem tako i stranom tržištu, prvenstveno Italiji i Nemačkoj, a prisutni su mogli videti i kontejnere za selidbeno pčelarstvo kapaciteta 320 košnica, kao i kamion za njihovo prenošenje sa lokacije na lokaciju.

DVADESETAK ZADRUGA DO KRAJA GODINE

- Radićemo tim tempom da će se pre umoriti oni koji broje nego mi koji zadruge osnivamo. Do kraja godine će još dvadesetak zadruga stati na noge - rekao je ministar iskazujući svoje zadovoljstvo što je vraćeno poverenje seljaka u međusobno udruživanje - rekao je Krkobabić.

Foto-ilustracija: Foter/august allen

Prisutnima se obratio i Saša Milosavljević, predsednik upravnog odbora pčelarske zadruge "Bi Kuper" i istakao koliko je ova investicija značajna za 14 zadrugara koji su do sada vredno radili, ali će tek sada biti

neumorni kako bi uz novu opremu što bolje iskoristili sve potencijale pčelinje paše.

Povodom puštanja u rad ove pčelarske zadruge u centru sela održana je prigodna manifestacija.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA