Naša poreska uprava najbolja u istočnoj Evropi

Prema kvalitetu procesa vezanih za administriranje poreza, Srbija se nalazi na 82. mestu na listi od 190 zemalja sveta

  • 1

Srbija je dobila najbolju ocenu u celom regionu istočne Evrope i centralne Azije za procese vezane za administriranje poreza nakon podnošenja poreskih prijava, pokazuje izveštaj Svetske banke "Paying taxes" za 2018. godinu, koji je danas predstavljen u Beogradu.

Srbija je na crnoj listi PORESKIH RAJEVA, a evo šta na to kaže guvernerka NBS

Plaćanje poreza u Srbiji lakše je nego pre pet godina, ali ima prostora za dalje unapređenje, ocenjuje se u izveštaju, koji je Svetska banka izradila u saradnji sa revizorsko konsultantskom kompanijom Prajsvoterhaus Kupers (PwC).

U izveštaju se navodi da je vreme potrebno za izvršavanje poreskih obaveza u Srbiji skraćeno za 53 sata u odnosu na 2013, i da je broj plaćanja na šalterima prepolovljen sa 67 na 33 u toku istog perioda, najviše zahvaljujući uvođenju i unapređenju elektronskih sistema za podnošenje poreskih prijava i plaćanje poreza u Srbiji.

Ukupno opterećenje porezima i doprinosima za Srbiju iznosi 39,7 posto, što je neznatno ispod svetskog proseka od 40,5 procenata.

Prema kvalitetu procesa vezanih za administriranje poreza, Srbija se nalazi na 82. mestu na listi od 190 zemalja sveta.

Primena tehnologije od strane poreskih obveznika i administracije uticala je na smanjenje opterećenosti izvršenja poreskih obaveza za firme u Srbiji, jedan je od zaključaka izveštaja.

Dodaje se da je Srbija preduzela kontinuirane napore u proteklim godinama kako bi poboljšala poslovnu i investicionu klimu u zemlji, a da je to imalo efekta pokazalo se kroz znatno poboljšanu poziciju Srbije na Duing biznis listi.

Foto: Pixabay

Ti napori, u kombinaciji sa političkom stabilnošću, uspešnom konsolidacijom fiskalnog deficita, tekućom reformom javne administracije i strukturalnim reformama, doprineli su značajno stabilnom rastu lokalne ekonomije i učinili su Srbiju znatno lakšom destinacijom za poslovanje.

Srbija je na pravom putu da stvori transparentan i efikasan poreski sistem, zbog čega se u budućem periodu očekuje nastavak reformi u tom smeru, što će znatno uticati na dalji napredak, zaključuje se u poglavlju izveštaja o Srbiji.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA