Pada javni dug Srbije: U novembru otplaćeno još 750 miliona dolara

- U narodu se kaže ''dug je loš drug'', a ja kažem - da, ako se sredstva loše koriste - kazao je Vujović

  • 6

Srbija beleži pad udela javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) i prvi put koristi višak fiskalne likvidnosti da bez penala jednokratno otplaćuje dospele dugove, rekao je večeras ministar finansija Dušan Vujović u Skupštini Srbije.

Srbija napreduje: Javni dug smanjen na 62,7 odsto

Brnabić: Javni dug 62 ili 63 odsto BDP-a do kraja godine

- U novembru smo otplatili dug od 750 miliona dolara koji više nećemo morati da finansiramo. Veliki deo duga ćemo, ipak, morati da refinansiramo, kao što to radi većina zemalja u svetu - kazao je Vujović.

Prema njegovim rečima, naša srednja ročnost duga je takva da otprilike jedna četvrtina duga dospeva svake godine na refinansiranje, a reč je o obveznicama ročnosti dve, tri i pet godina.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- U narodu se kaže ''dug je loš drug'', a ja kažem - da, ako se sredstva loše koriste. Zemlje koje su manje razvijene od Evrope, kao što smo mi, imaju aspiraciju da se priključe toj Evropi, a ako bi išle principom minimiziranja rizika i uopšte se ne bi zaduživale, onda bismo sebe lišili rezursa i mogućnosti da hvatamo korak sa svetom i Evropom - poručio je ministar.

Objašnjavajući plan zaduživanja za 2018. godinu, Vujović je rekao da je to deo budžeta koji se odnosi na budućnost, koji paralelno sa projektima u obrazovanju, treba da obezbedi bolju budućnost, ne za pet ni za 10, već za 30 i 50 godina.

- Mi sada završavamo za tri godine program koji je trebalo da se završi pre 10 - 20 godina - istakao je on.

Ministar je naveo da se budžetom za iduću godinu planiraju rashodi na kamate, kao rezultat zaduživanja iz prošlosti, u iznosu od 118 milijardi dinara, što je za 16 milijardi manje nego pre godinu dana.

Foto: Telegraf

To smanjenje je, kako je objasnio, omogućila činjenica da su rezultate reformi koje smo sproveli prepoznala međunarodna tržišta, tako da nam je margina na kamatne stope pala sa 550 bazinih poena na 130 poena i manje.

- Sada na finansijskim tržištima Srbija može da pozajmi sredstva po kamati od samo 2 odsto, a pre četiri-pet godina smo pozajmljivali po stopama od 7,5, osam, pa i 10 posto - rekao je Vujović.

Privatni i javni sektor takođe osećaju poboljšanje od pada premije rizika zemlje, i njihove kamatne stope su se spustile za polovinu, konstatovao je Vujović, dodajući da je nekadašnji mehanizam subvencionisanih kredita, koji je država koristila da pomogne ljudima sada izgubio smisao.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uza zid prikljesten

    7. decembar 2017 | 11:36

    Verovatno je tako sa profesionalne tacke gledista. Vratite mi penziju jer sam na ivici socijalnog opstanka, mislim stvarno je situacija losa i nema veze sa politikom , niti s bilo cime drugim.

  • Anja

    7. decembar 2017 | 12:39

    Ovaj gospodin je i poslat u Srbiju od strane MMF da nas odere i da vratimo sve do poslednjeg dinara, a kako bi bilo da i ti poverioci snose rizik i gubitke zbog kontaminiranih kredita koje su plasirali u drzave koje ne stoje ekonomski dobro.

  • Dobi

    7. decembar 2017 | 13:52

    MMF je udruzenje zelenasa koji slede monetarnu politiku Velikog brata u cilju da porobe celu svetsku populaciju,ne mojte nam pricati bajke i prevoditi nas zedne preko vode,narod sve zna i ne mozete ga vise vortatu i zamazivati mu oci,radite na tome da pod hitno poboljsate standard jer cete snositi posledice od naroda,niko vise ne moze u nece da trpi ovu bedu,tacka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA