Naftovod u Libiji dignut u vazduh, a eksplozija podigla cenu nafte!

Sirova nafta je tokom dana dostigla najvišu cenu od sredine 2015. godine, čemu je, pored vesti o eksploziji u Libiji, doprinelo i dobrovoljno smanjenje proizvodnje zemalja OPEC-a

  • 4

Naoružane osobe digle su danas u vazduh naftovod do luke Es Sider, javlja Rojters i ističe da su nakon te vesti skočile cene sirove nafte u svetu.

Rusija i Amerika u borbi za crno zlato Venecuele: Madurova zemlja pred raspadom, kome će pripasti njena nafta?

Sirova nafta je tokom dana dostigla najvišu cenu od sredine 2015. godine, čemu je, pored vesti o eksploziji u Libiji, doprinelo i dobrovoljno smanjenje proizvodnje zemalja OPEC-a.

Nafta tipa "brent", koja je međunarodni etalon za cenu sirove nafte, skočila je u Njujorku za 1,79 dolara, na 66,83 dolara po barelu.

Libijska državna naftna kompanija NOC saopštila je da je, zbog eksplozije, dotok nafte smanjen za 70.000 do 100.000 barela dnevno. U saopštenju piše da se ne zna uzrok eksplozije.

Vojni izvori, međutim, kažu da su napadači u dvoje kola stigli na lokaciju pored mesta Marada, oko 150 kilometara južno od Es Sidera, i postavili eksploziv na naftovod.

Foto: Profimedia/AFP

Borci Islamske države su prisutni u toj oblasti od kako su ih vladine snage isterale iz njihovog uporišta u Sirtu, pre godinu dana, navodi Rojters.

Slike velikog stuba dima kruže društvenim medijima. Šteta se još procenjuje, navode u kompaniji NOC.

Za održavanje naftovoda zadužena je kompanija Vaha (Waha), ogranak NOC-a, u kojoj kapital imaju i Heš Corp, Marathon Oil Corp i Conoco Phillips.

Vaha ispumpava 260.000 barela dnevno.

Libijski zvaničnici navode da je proizvodnja nafte u toj zemlji oko milion barela dnevno, ali tačne brojke nisu raspoložive, zbog unutrašnjih sukoba u Libiji.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nervni slalom

    26. decembar 2017 | 22:18

    Op, vreme je za poskupljenje euro dizela za bar 42 dinara!

  • Грађанин

    27. decembar 2017 | 05:04

    Донео им запад слободу.

  • Roki

    28. decembar 2017 | 10:53

    Gdje su Ameri sad i EU demokrati, nema Gadafia ni Sadama, sta je sa tom demokracijom koju prolamaju po kontinentu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA