Ušli smo u godinu u kojoj bi 12.000 radnji moglo da bude zatvoreno: Kažu, ovo je nezapamćena kriza

- Vlasnici zemljišta i poslovnih prostora su u panici - rekao je Leri Parkins, direktor i osnivač savetodavne firme SierraConstellation Partners

  • 4

Više od 12.000 radnji će biti zatvoreno u 2018. godini, odnosno još više od 9.000 koliko ih je otprilike zatvoreno u 2017. godini. Tek se očekuje veliki broj objava za zatvaranje radnji i zahteva za stečaj početkom ove godine nakon završetka prazničnih zarada.

Predstavljen budući tržni centar "Promenada Novi Sad" (FOTO)

Zatvaranja će gurnuti na stotine tržnih centara na ivicu smrti.

- Vlasnici zemljišta i poslovnih prostora su u panici - rekao je Leri Parkins, direktor i osnivač savetodavne firme SierraConstellation Partners.

- Prošla godina je bila prilično apokaliptična sa stanovišta maloprodaje, a makroekonomski uslovi se nisu promenili. Nastaviće se visok stepen bankrota i zatvaranja radnji.

Prošla 2017. je bila rekordna po broju stečaja i zatvaranja radnji. Na desetine prodavnica uključujući i Macy's, Sears i J.C. Penney je zatvorilo oko 9.000 radnji što je daleko iznad recesionog nivoa i 50 lanaca će bankrotirati.

Ali je i dalje prisutna zasićenost maloprodajnog prostora u SAD, a ispadanje iz igre je još daleko od kraja.

Očekuje se da će broj zatvorenih radnji porasti za 33 odsto u 2018. na 12.000 i 25 velikih trgovinskih lanaca će bankrotirati, pokazuju procene komercijalne firme za nekretnine Cushman & Wakefield.

Skoro 20-ak velikih lanaca uključujući Walgreens, Gap i Gymboree su već najavili planove da zatvore više od 3.600 radnji ove godine.

Foto: pixabay.com

Početak godine je uobičajeno vreme da se objave bankroti i najavi zatvaranje prodavnica jer su tada trgovci obično preplavljeni kešom nakon prazničnog perioda kada je bilo posla - a zatvaranje radnji i objavljivanje bankrota koštaju.

Gubitak jednog dela zakupaca uzrokuje multidekadnu spiralu za vlasnike šoping molova jer onda oni zakupci koji ostaju traže povoljnije uslove zakupa.

Dok vlasnici molova očajnički pokušavaju da opstanu i tuže prodavce da ne zatvaraju radnje, mnogi prodavci se nalaze na sudu gde se bore da ugase prodavnice.

Međutim, nisu svi trgovinski lanci ugroženi zbog prevelike ponude i neuspeha malih prodavnica.

Dollar General, Dollar Tree, Lidl, Aldi, Ross Stores i TJ Maxx čak planiraju da otvore na stotinu novih prodavnice iduće godine.

- Neće svi prodavci da odu tek tako. Samo smo malo izgubili kontrolu sa brojem i ponudom prodavnica - kaže Pekins iz Sierra Constellation za businessinsider.com.

Sličan scenario je moguć i u Evropi, pa i Srbiji, gde smo već imali primere da su nekada poznati tržni centri, poput Čumića, Milenijuma i Starog Merkatora, poluprazni usled prezasićenosti tržišta. Deblji kraju su izvlačili manji trgovci, dok su veliki brendovi okupirali velike tržne centre.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xxx

    2. januar 2018 | 15:31

    Zar je potrebno da pročitam više od polovine teksta da bi shvatio da se analiza odnosi na SAD.

  • LB

    2. januar 2018 | 16:15

    Malo.Ja im želim bar još nulu na kraju cifre!

  • SUZA

    2. januar 2018 | 16:38

    Čumicevo sokače je veredelo zlata. I danas posedujem komplete, jes da su bili po120 maraka, ali vredi. Danas kada vidim garderobu, muka mi je, sve Pančevacka pijaca. Dečji butik MAKO i divni vlasnik. Taj kvalitet iz Čumicevog je neponovljiv.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA