Od sada mali proizvođači mesa, mleka i jaja imaju pravo na prodaju "od vrata do vrata", ali moraju da urade jednu stvar!

U male proizvođače, prema pravilniku, spadaju oni koji nedeljno prodaju maksimalno 200 litara mleka, 500 jaja, 100 komada živine i do 100 kilograma mesnih prerađevina

  • 6

Mali proizvođači tradicionalne hrane životinjskog porekla iz Srbije od ove godine će prvi put moći da legalno prodaju svoje proizvode na kućnom pragu.

Veterinarska inspekcija u 2017. godini uništila 50 tona namirnica: Mesu, jajima i mleku istekao rok

To im je omogućio novi Pravilnik o direktnoj prodaji koji je usvojilo Ministarstvo poljoprivrede.

Kako je predviđeno pravilnikom, svoje proizvode od mleka, mesa, jaja, ribe moći će da prodaju u gazdinstvima, na lokalnim pijacama i u malim trgovinama ili da je direktno šalju na kućnu adresu potrošača, ali samo na teritoiriji Srbije.

To, međutim, ne dovodi u pitanje bezbednost hrane, jer će prema novom propisu, proizvođaći biti direktno odgovorni za bezbednost i kvalitet hrane i moraće da ispune veterinarsko-sanitarne i opšte uslove higijene namirnica, iako neće biti u obavezi da uvode na primer sistem Hasap koji se odnosi na princip analize opasnosti i kritičnih kontrolnih tačaka proizvodnje.

Cilj Ministarstva poljoprivrede bio je da se tradicionalna proizvodnja u malim gazdinstvima uredi i standardizuje i proizvođačima olakša osvajanje tržišta, kao i da se zadovolje sve veće potrebe kupaca za domaćom hranom.

Foto-ilustracija: Profimedia

Pravilnik bi trebalo da smanji troškove i skrati administrativnu proceduru u izgradnji i uređenju objekata za proizvodnju i preradu hrane, kao i za korišćenje tradicionalnih alata, materijala i postupaka u toj proizvodnji.

U male proizvođače, prema pravilniku, spadaju oni koji nedeljno prodaju maksimalno 200 litara mleka, 500 jaja ili 100 komada živine. U ovu grupu ulaze i oni koji za prodaju imaju do 100 kilograma mesnih prerađevina nedeljno.

U slučaju da robu nude registrovane male mlekare, klanice ili prerađivači mesa, dozvoljene količine mogu biti i veće.

Mali proizvođači biće upisivani u poseban registar zbog kontrole veterinarske inspekcije i olakšanih uslova poslovanja, jer neće morati da se pridržavaju normi određenih za velike, industrijske proizvođače.

Foto: Pixabay

Farmeri će biti dužni da najmanje dva puta godišnje kontrolišu uzorke namirnica. Proizvođači mleka će jednom u tri meseca morati da daju sirovo mleko na analizu na ukupan broj bakterija, dok će mali živinari jednom godišnje kontrolisati meso na prisustsvo salmonele.

U Ministarstvu poljoprivrde očekuju da primena pravilnika doprinese razvoju seoskog turizma jer će proizvođači moći na licu mesta da prodaju svoje proizvode, ali i da mali proizvođači lakše dobiju oznaku gerografskog porekla za svoju hranu. Iz Ministarstva poljoprivrede najavljeno je i da će ove godine biti urađen pravilnik o proizvodnji i prodaji tradicionalnih proizvoda biljnog porekla.

Daljinac

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA