≫ 

Zbog teorije "crnog labuda" svetska ekonomija doživljava kolaps! Hteli su po svaku cenu da postanu bogati, a sada imaju ogroman problem

Pre nego što je viđen po prvi put, u Australiji 1697, crni labud je smatran nepostojećim, dakle nemogućim. Između ostalog i zato što je dotadašnje iskustvo govorilo da su svi labudovi beli

  • 0

Na Svetskom ekonomskom forumu (WEF) koji je danas počeo u Davosu, Dejvid Rubenštajn, američki finansijer i filantrop, koji je najpoznatiji kao suosnivač i glavni izvršni direktor kompanije Karli Grupa čije se sedište nalazi u Vašingtonu, izjavio je da ga najviše brine efekat "crnog labuda".

(BLOG UŽIVO) Svetski ekonomski forum u Davosu: Počeo dugo iščekivani govor indijskog premijera, Kejt Blanšet će pričati o temi koja je uzburkala svet u 2017. (FOTO) (VIDEO)

Svetski ekonomski forum okupiće i ove godine svetske lidere i političke i ekonomske elite, u uslovima geostrateških podela na više frontova, koje imaju dalekosežne političke, ekonomske i društvene posledice.

Tema ovogodišnjeg 48. foruma je "Izgradnja zajedničke budućnosti u podeljenom svetu", a 2.500 učesnika, među kojima 70 šefova država i vlada, nastojaće da definišu zajedničke akcije i mere za rešavanje globalnih problema.

TEORIJA CRNOG LABUDA

Pre nego što je viđen po prvi put, u Australiji 1697, crni labud je smatran nepostojećim, dakle nemogućim. Između ostalog i zato što je dotadašnje iskustvo govorilo da su svi labudovi beli.

Foto: Tanjug/AP

"Crni labud" je, prema Nasimu Nikolasu Talebu (čija je istoimena knjiga u međuvremenu svrstana u 12 najuticajnijih objavljenih posle Drugog svetskog rata), onaj događaj koji je izvan svih normalnih predviđanja, jer ništa što se već dogodilo ne upućuje da je moguć.

Zbog toga je to i događaj sa ekstremnim posledicama koje ne poznaju državne, društvene, ekonomske i geografske granice, ali istovremeno i nešto što se objašnjava i shvata tek u retrospektivi, kao ono što je bilo logično, pa i neizbežno.

Tipičan "crni labud" je tako bila svetska ekonomska kriza 2007, a 2016. godine to je prvo bio "bregzit", a onda pobeda Donalda Trampa na američkim predsedničkim izborima, koju nisu predvidele ni moćne istraživačke agencije.

Foto: Tanjug / AP

Teorija crnog labuda je metafora koja opisuje ekonomske događaje koji se dese iznenada, a imaju veliki efekat i ljudi ih teško mogu predvideti.

Nasim Nikolas Taleb objasnio je da on ima tri značajne karakteristike, a to su nepredvidljivost, posledice i retrospektivno izobličenje.

Na svetskom događaju u Davosu oglasio se i Dejvid Rubenštajn koji je pomenuo teoriju crnog labuda.

- Brinem se zbog neočekivanih događaja pod imenom Crni labud, kao što su konflikti i bolesti na globalnom nivou. Ali lekcija poslednje recesije bila je da se otkupe sopstveni dugovi po niskoj ceni. Velika bogatstva su se stvorila - izjavio je Dejvid.

Svetski ekonomski forum, inače privlači najistaknutije predstavnike finansijskih krugova i prilika je za svetske lidere da uspostave komunikaciju sa finansijskom elitom. Ovogodišnji forum će se, kako su saopštili organizatori, odvijati u atmosferi sve većih nejednakosti i pokušaja traženja rešenja da se smanji jaz između bogatih i siromašnih.

Video-snimak iz Davosa pogledajte ispod:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA