≫ 

Telenor ide iz Srbije: Na prodaju četiri kompanije na Balkanu

Sudeći prema glasinama koje prenosi Telecompaper, a nadovezujući se na informacije bugarske novinske agencije Novinite, norveški Telenor pregovara o prodaji svog poslovanja na teritoriji Srbije, Crne Gore, Bugarske i Mađarske

  • 35

Norveška kompanija  Telenor nezvanično je u pregovorima sa jednim fondom iz Sjedinjenih Američkih Država o prodaji svog poslovanja na teritoriji Srbije, Bugarske, Crne Gore i Mađarske. Iako za sada nema potvrđenih informacija, ukoliko bude bio zaključen, kompletan posao mogao bi da vredi dve milijarde evra.

Sve o nekretninama u 2018: Koji stanovi su skuplji za 30%, šta nas čeka do kraja godine?

Sudeći prema glasinama koje prenosi Telecompaper, a nadovezujući se na informacije bugarske novinske agencije Novinite, norveški Telenor pregovara o prodaji svog poslovanja na teritoriji Srbije, Crne Gore, Bugarske i Mađarske. Vest o prodaji spominje i list Capital, navodeći da je kupac odabran još u decembru 2017. godine, piše telekompaper.com.

U prethodnim izveštajima, spekulisalo se da bi zainteresovan fond sa američkih prostora mogao biti KKR fond.

Na zvaničnom sajtu Telenora, potvrđena je vest o prodaji danas oko 14 časova.

Foto: Promo/ Telenor

Glasine o prodaji Telenora već duže vreme u medijima

Mogući dogovor o prodaji potencijalno bi uključilo i sredstva Telenora od severnog suseda – Mađarske. Podsećanja radi, Telenor je kupio svoj ogranak u Bugarskoj pre tri i po godine za 717 miliona evra, a bitno je i napomenuti da je Telenor Bugarska, nekadašnji Globul, brojao preko 3,2 miliona pretplatnika u trećem kvartalu prošle godine, zabeleživši pad od 9% za razliku od istog perioda prošle godine.

U ovom trenutku još nema informacija koje bi mogle da potvrde dešavanja kada je reč o Telenoru u Srbiji, kompaniji koja u našoj zemlji posluje još od 2006. godine kada je za 1,5 milijardi evra kupljen Mobi063. Takođe, treba napomenuti da je prošle godine Telenor Banka prodala 85% svog poslovanja bugarskom investicionom fondu.

Iako se o izlasku norveškog Telenora sa gorepomenutih tržišta spekuliše već neko vreme, visoki menadžment u medijima negira bilo kakve pregovore, dodajući kako je čitava grupacija izuzetno zadovoljna portfoliom kompanija na ovim prostorima, kao i da se o prodaji ne razmišlja. Telenor u Srbiji u ovom trenutku beleži više od tri miliona korisnika.

Foto: Tanjug/AP

Za tri meseca u 2017. zaradili 323 miliona evra

Bruto prihodi Telenora u regionu su u trećem kvartalu 2017. godine iznosili 323 miliona evra. Telenor je treći najveći mobilni operator u Bugarskoj, Bugarska telekomunikaciona kompanija (Vivacom) je prva, a Mtel je drugi.

Telenor u Crnoj Gori ima najviše korisnika mobilne telefonije, a glavna konkurencija su mu Crnogorski Telekom i M:tel.Potencijalni kupac Telenora, KKR, u Crnoj Gori je već prisutan kroz poslovanje kompanije Telemah Crna Gora, koja je dio njegove United grupe. To znači da će, u slučaju kupovine Telenora, KKR imati dvije povezane firme u Crnoj Gori i činiće moćnu grupaciju na telekomunikacionom tržištu – obuhvataće sektore mobilne telefonije te kablovskih usluga televizije i interneta.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nidza

    26. januar 2018 | 16:38

    Bolje Kararič da uzme to je.i onako bilo nljegovo kad mu drzava otela momtel i prodala noverzenima .

  • Sone

    26. januar 2018 | 16:39

    Sve ce ameri kupiti samo da bi unistili!!

  • Milan

    26. januar 2018 | 20:16

    Da li neko zna ako kompanija u ovom slucaju Telenor promeni vlasnika da li se moze raskinuti ugovor u toku trajana ugovorne obaveze?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA