Ambasador Norveške tvrdi: Nije istina da smo na gubitku zbog sankcija Rusiji, naši izvoznici ribe beleže rekordnu prodaju

Pojedini mediji su pisali da ruski ambasador u Oslu Teimuraz Ramašvili tvrdi da Norveška nije uspela da nađe zamenu za rusko tržište te je zbog toga izgubila oko milijardu dolara

  • 2

Nakon vesti beogradskih medija da se Norvežani "gorko kaju" zbog sankcija Rusiji i da još nisu našli drugo tržište za izvoz ribe, ambasador Norveške u Beogradu Arne Sanes Bjornstad kaže da nasuprot tvrdnjama, Norveška u poslednje dve godine beleži rekorde u izvozu ribe.

Koja država je najgore prošla zbog uvođenja sankcija Rusiji?

Prema podacima Norveškog saveta za morske proizvode, koji zastupa norveške izvoznike ribe, Norveška je u 2017. izvezla 2,6 miliona tona morskih proizvoda, što je 7 odsto više nego 2016. godine. Ukupna vrednost izvoza ribe je bila oko 797 milijardi dinara, što je porast od 3 odsto u odnosu na prihod od tog izvoza u 2016.

- Primetan je rast na tržišta Azije i SAD-a - rekao je Renate Larsen, generalni direktor Norveškog saveta za morske proizvode.

Pojedini mediji objavili su vest da ruski ambasador u Oslu Teimuraz Ramašvili tvrdi da Norveška nije uspela da nađe zamenu za rusko tržište te je zbog toga izgubila oko milijardu dolara nakon što je Rusija zatvorila svoje tržište za njihovu ribu kao odgovor na sankcije Zapada.

Ambasador Norveške/Foto: Milena Đorđević

- Ovo je toliko stara vest da je praktično lažna. Norveški izvoznici ribe u poslednje dve godine beleže rekordnu prodaju. Rusko tržište je od malog značaja od kada je Rusija uvela sankcije na uvoz norveške ribe 2014. godine, ali je taj gubitak više nego kompenzovan širenjem na druga, bogatija tržišta - naglasio je norveški ambasador u Beogradu Arne Sanes.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Margit

    1. februar 2018 | 13:37

    Neznam politiku Norveske I dali je na gubitku ili dobitku Ali znam da su ljudi predivni bila Sam tamo tri meseca kao gosca jednoj Srpskoj porodici jezik neznam Ali Sam se divno

  • Tajson

    31. januar 2018 | 22:27

    Noreška je protektorat .Zahvaljujući nafti ,koju eksplatišu njihovi protektori imaju visok standard.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA