Austrijski investitori: Srbija pretiče Hrvatsku

Prema anketama ekonomska situacija u Srbiji ide ulaznom putanjom

  • 6

Srbija postaje ozbiljna konkurencija Hrvatskoj što se tiče austrijskih ulaganja, vidi se iz podataka dobijenih anketiranjem austrijskih investitora na temu ekonomske situacije u našoj i susednoj zemlji.

U SRBIJI MANJAK VOZAČA VILJUŠKARA: Evo kako možete da dobijete taj posao i kolika je plata

Prema anketama ekonomska situacija u Srbiji ide uzlaznom putanjom, dok u Hrvatskoj polako opada.

Ovi podaci objavljeni su 1. februara nakon predstavljanja istraživanja među austrijskim investitorima u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu.

Tokom prošlogodišnjeg istraživanja pozitivna očekivanja o ekonomskoj klimi u Srbiji imalo je 35 odsto anketiranih austrijskih biznismena, a ove godine taj procenat je skočio na 45 odsto.

Ovaj procenat je idalje manji nego u Hrvatskoj, ali samo za jedan odsto, a skok Srbije u odnosu na susednu zemlju vidljiv je i po drugim kategorijama.

Foto: pixabay.com

Ekonomsku klimu, kao pozitivnu, u Hrvatskoj, ove godine je ocenilo 46 odsto austrijskih ulagača, za razliku od prošlogodišnjih 55 procenata.

Prošle godine je 31 procenat anketiranih smatralo da će situacija u Hrvatskoj ostati ista, a ove godine 46.

Najveći problemi vezani za poslovanje u Hrvatskoj po mišljenju austrijskih investitora jesu nesigurnost, birokratija i teška predvidljivost ekonomske situacije. Takođe ih veoma brine sve manja raspoloživost radne snage.

"Advantage Austria" sprovelo je istraživanje u oktobru i novembru prošle godine na uzorku od 98 austrijskih firmi koje posluju u Hrvatskoj. Pored nje, istraživanje je organizovano i u drugim zemljama koje su važne za austrijsko poslovanje.

Pogledajte video-snimak o deset činjenica o sastanku moćnika u Davosu:

Daljinac

(Telegraf.rs/jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kosta SO

    1. februar 2018 | 17:22

    Kod nas je sve jasno, minimalac i ćao. Nikakva plata i nikakva radnička prava su lepak za investitore, a mi svi ponosni.

  • buba

    1. februar 2018 | 17:13

    Kako i neće, kada su oni još u drugom svetskom ratu.

  • gaga

    1. februar 2018 | 20:22

    mi kasnimo za hrvatima.bice i kod nas problem radne snage, samo polako.odose nam deca iz zemlje.ostaju samo ovi sto im se dele besplatne karte da idu na toranj i dal etuju po banjama.samo jedno poredjenje,u hrvatskoj otpravnik vozova ima platu oko 900 evra, kod nas 350-370.za toliko nam je i standard losiji.manje vise prenosi se na sve strukture drustva.daleko smo mi od njih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA