≫ 

ZA ONE KOJI NE PLATE, KAZNE SU OGROMNE: Prvi rok za plaćanje POREZA ističe već danas

Obrazac se dostavlja najkasnije do petog u mesecu za prethodni mesec

  • 6

Poreska uprava Srbije objavila je poreski kalendar za februar, a već danas ističe prvi rok - onaj za dostavljanje obaveštenja o zaključenim ugovorima po osnovu estradnih programa u prethodnom mesecu.

Najnoviji cenovnik poreza na automobile: Stižu poskupljenja, ko je prošao najgore? (PRECIZNA TABELA)

Isplatioci prihoda po osnovu estradnih programa zabavne i narodne muzike i drugih zabavnih programa dužni su da dostave prijavu i obaveštenje do petog u mesecu za ugovore zaključene u prethodnom mesecu.

Prijave se podnose na obrascu OZU, uz koji se podnose i kopije svih zaključenih ugovora u prethodnom mesecu.

Danas, takođe, ističe rok za dostavljanje izveštaja o izvršenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom za prethodni mesec.

Svi poslodavci koji imaju obavezu zapošljavanja osoba sa invaliditetom dužni su da dostave odgovarajući izveštaj nadležnoj jedinici Poreske uprave prema svom sedištu na obrascu IOSI.

Foto: Pixabay

Obrazac se dostavlja najkasnije do petog u mesecu za prethodni mesec, i to svaki mesec, bez obzira na koji način je obaveza izvršena u prethodnom mesecu. Poslodavci nemaju obavezu dostavljanja drugih dokaza uz sam obrazac izveštaja, prenosi B92.

Kako se navodi, 12. februara je rok za podnošenje poreske prijave i plaćanje poreza na premije neživotnih osiguranja za prethodni mesec.

Zatim, 19. februara je rok za plaćanje mesečnih akontacija poreza na prihod od obavljanja samostalne delatnosti.

Takođe, 19. februara je rok za plaćanje mesečnih akontacija doprinosa na prihode od samostalne delatnosti, kao i za plaćanje doprinosa za sveštenike i verske službenike, za domaće državljane zaposlene u inostranstvu i za inostrane penzionere za prethodni mesec.

Istog dana ističe rok za plaćanje doprinosa za poljoprivrednike za prvi kvartal 2018. godine, kao i za podnošenje prijave za utvrđivanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje i mesečne akontacije za 2018. godinu za samostalne umetnike.

Foto: Telegraf

Takođe, 19. februara je rok za plaćanje doprinosa za samostalne umetnike za prvi kvartal 2018. godine, kao i rok za podnošenje poreske prijave i plaćanje PDV.

Rok za plaćanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za prethodni mesec takođe je 19. februar. Mesečna akontacija poreza na dobit plaća se do 15-og u mesecu za prethodni mesec.

Istog dana je i rok za plaćanje obračunate akcize za period od 16. do kraja januara. Obveznik akcize je dužan da obračunatu akcizu uplati najkasnije 15. dana u mesecu za iznos akcize obračunat za period od 16. do kraja prethodnog meseca.

Takođe, 19. februara je rok za podnošenje poreske prijave i plaćanje akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju za prethodni mesec.

Foto: eps.rs

Iz Poreske uprave navode da je 28. februar rok za plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za neisplaćene zarade za prethodni mesec.

Poslednjeg dana februara je i rok za plaćanje obračunate akcize za period od 1. do 15. dana u mesecu.

Obveznik akcize je dužan da obračunatu akcizu uplati najkasnije poslednjeg dana u mesecu za iznos akcize obračunat u periodu od 1. do 15. dana u mesecu.

U video-snimku ispod pogledajte kako kontrolori Bus plusa rešavaju problem kad ljudi ne plate kartu:

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lea

    5. februar 2018 | 11:12

    Drzava je smislila da trazi njihovo ali kako narod da trazi svoje?

  • Novosadjanin

    5. februar 2018 | 10:44

    Jel neko rekao ovim najvećim poreskim dužnicima u Srbiji kolike su kazne :-)

  • ???

    5. februar 2018 | 10:40

    Nebrinite,ni tajkuni nisu platili... 😀

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA