OPREZ! Trgovci i poizvođači brišu, grebu i prelepljuju rokove trajanja, inspekcije nemoćne

Iako su zbog ovakvih manipulacija zaprećene visoke kazne, inspekcije i dalje nemaju pravo da pišu prijave na licu mesta

  • 23

Skandal sa prelepljenim rokom tarajnja na bajatom kinder jajetu probudio je kod roditelja strah za bezbednost dece. Njihove strepnje više su nego opravdane, jer trgovci i proizvođači ne samo što prelepljuju, brišu i grebu istekle rokove trajanja, već bajate proizvode prepakuju i namerno guraju među sveže, kako ne bismo primetili šta kupujemo.

Beograđanka kupila KINDER JAJA, a kod kuće je sačekalo jezivo iznenađenje (FOTO)

Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača, kaže da motiv da falsifikuju rok trajanja imaju i proizvođači i trgovci, ali da oni koji se drznu da to i urade moraju da budu žestoko kažnjeni, jer dovode u pitanje naše zdravlje kako bi ostvarili profit.

- Tako nešto apsolutno ne bi smelo da se dešava. Bajata roba mora da bude povučena iz prodaje iste sekunde kada joj istekne rok trajanja. Ona se posle povlačenja uništava ili se prerađuje za stočnu hranu, ali se nikako ne sme koristiti za ljudsku ishranu. Ako se svesno prikriva opasnost po kupce zbog zarade, onda to nije ni prestup, nego čist privredni kriminal - kaže Bogosavljević.

Foto: Twitter/HristinaHris

Iako su zbog ovakvih manipulacija zaprećene visoke kazne, inspekcije i dalje nemaju pravo da pišu prijave na licu mesta, pa ovakvi prekršaji na kraju budu blago sankcionisani, iako su posledice do kojih mogu da dovedu itekako ozbiljne.

- Za tačnost deklaracija nadležna je jedna inspekcija, za ispravnost proizvoda biljnog porekla druga, životinjskog treća... u ovoj zbrci trgovcima svašta prođe nekažnjeno - kaže Bogosavljević.

Nutricionista Branka Mirković upozorava da mlečni i proizvodi od mesa nikako ne smeju da se koriste posle isteka roka trajanja.

- Konzumiranje pokvarenog mesa ili sireva može da odvede do ozbiljnih trovanja. Ja sam nailazila na proizvode na kojima se uopšte ne vidi rok trajanja. Savetujem ljudima da takve proizvode ne kupuju - kaže Mirkovićeva.

Daljinac

(Gorica Avalić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bob

    5. februar 2018 | 16:16

    Jedini nacin da se to spreci opasne kazne ako se ponovi zatvaranje prodavnice jedino tako mozete delovati protiv tih bezobraznika.

  • Presveti

    5. februar 2018 | 16:10

    Proglasite to za krivicno delo ili uvrstite u izazivanje opste opasnosti...pa kad zaglave zatvor, vise nece to raditi. Vrlo jednostavno, samo ima li voljenu drzavi za time?

  • Dragana

    5. februar 2018 | 19:48

    Kao trgovac u jednom supermarketu (cije ime necu da pominjem jer necu nikog da reklamiram) mogu iz iskustva da kazem da su ovakve stvari skandalozne i da se ne desavaju jer su i sami trgovci preplaseni zbog rokova i pod konstantim pritiskom da se ne desi da se u prodaji nadje roba sa istekom roka , velikim marketima to nije potrebno jer oni imaju pravo na povrat i za razliku od malih trgovaca koji imaju daleko manji promet na robi njima nije problem par kinder jaja cast izuzetcima ali ovakve stvari se desavaju cesce u malim trgovinama koje nemaju kom da vrate robu vec gubitak na robi ide iskljucivo na njihov teret opet ponavljam cast svima koji tako ne posluju vec postuju svoje musterije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA