SVET DRHTI ZBOG PRETNJI NOVE VELIKE KRIZE: Posle sloma na Volstritu snažan pad azijskih berzi

Vodeći japanski zvaničnici pokušavaju da umanje zabrinutost zbog pada cena akcija, ističući u prvi plan snažan privredni rast i korporativne zarade kao razloge za mir

  • 2

Akcije na azijskim berzama beleže snažan pad nakon sunovrata industrijskog indeksa Dau Džons na Volstritu, najvećeg u šest i po godina.

Crni ponedeljak! Najstrašniji dan u istoriji Vol Strita od 2011. godine

Japanski indeks Nikei 225 srozao se za čak 7,1 odsto, nakon čega se oporavio povrativši deo gubitaka, tako da je jutros, na kraju trgovačkog dana, zaključen u padu od 4,7 odsto na 21.610,24 poena, izveštava agencija AP.

Indeks Honkoške berze Hang Seng je oslabio za 4,1 odsto na 30.938,85 poena, a južnokorejski indeks Kospi je izgubio 1,4 odsto vrednosti, spustivši se na 2.458,06 poena.

Indeksi na većini drugih regionalnih tržišta akcija oslabili su između 2 i 4 procenta. Dolar je opao na 108,81 japanskih jena.

Foto: Tanjug/AP

Vodeći japanski zvaničnici pokušavaju da umanje zabrinutost zbog pada cena akcija, ističući u prvi plan snažan privredni rast i korporativne zarade kao razloge za mir.

Njihove izjave su usledile nakon što je indeks Nikei 225 pao za 7,1 odsto na popodnevnom trgovanju, pre nego što se malo oporavio.

Japanski ministar finansija Taro Aso izjavio je da ne želi da komentariše cene akcija, upitavši novinare da li se pogoršavaju rezultati poslovanja kompanija i dodajući da nije tako.

Foto: Tanjug/AP

Ministar ekonomije Tošimicu Motegi je rekao da pomno prati tržišna kretanja, da je privreda stabilna i da se poboljšava.

U ranim popodnevnim satima u Aziji, Dau Džons i S & P fjučersi su pali za više od 4 procenta, nagoveštavajući slabo otvaranje za američka tržišta.

U jednom trenutku indeks Dau je izgubio čak 1.600 poena, a trgovanje je završio na 24.345 poena.

Foto: Tanjug/AP

Povodom dešavanja na Volstritu sinoć je reagovala i Bela kuća, ocenivši da je "došlo do kratkoročnih kolebanja na tržištu", objavila je je tv mreža Si-En-En.

AP navodi da je portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders kazala da je Tramp fokusiran na "dugoročne ekonomske fundamente, koje su i dalje izuzetno snažni" i dodala da ti fundamenti uključuju američki ekonomski rast, nezaposlenost na istorijskom minimumu i povećanje zarada zaposlenih.

Si-En-En je naveo da "godinama na Volstritu nije bilo ovako strašnog dana" i da su "akcije bile u slobodnom padu", pošto je Dau pao za skoro 1.600 poena, što je bez konkurencije najveći pad indeksnih poena u istoriji tokom jednog dana trgovanja".

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA