U ovom gradu 10.000 ljudi traži posao, a najtraženija su dva koja svi mogu da rade - zašto ih niko neće?

Najugroženije grupe na tržištu rada su mladi do 30 godina, tehnološki viškovi, stariji od 50 godina i osobe bez kvalifikacija

  • 3

Skoro 10.000 stanovnika Čačka je nezaposleno, a više od polovine ovog broja su žene. Najveći broj nezaposlenih ima završenu srednju školu, a najviše ih je starije od 50 godina.

Nezaposlenost na najnižem nivou u poslednjih 25 godina

Iako su hiljade ljdi na birou, deficitarnih zanimanja ima. U Čačku se najviše traže vozači teretnjaka i čistači, ali i profesori engleskog jezika, inženjeri građevinarstva, pomoćni obrađivači metala i drveta, gerontodomaćice, krojači i elektromonteri.

Teško je naći zaposlenje u Čačku ako ste diplomirani ekonomista i pravnik, maturant gimnazije, metaloglodač, ekonomski i hemijski tehničar, pomoćni ženski frizer, metalostrugar, auto-mehaničar, auto-električar, prodavac, kuvar jednostavnih jela i kelner.

Foto-ilustracija: Profimedia

Najugroženije grupe na tržištu rada su mladi do 30 godina, tehnološki viškovi, stariji od 50 godina, osobe bez kvalifikacija i niskokvalifikovani. Teže zapošljivi su i izbegla i raseljena lica, samohrani roditelji, supružnici iz porodice u kojoj su oba supružnika nezaposlena i roditelji dece sa smetnjama u razvoju.

Kako bi promenila ovu crnu statistiku, lokalna samouprava Čačka je ove godine iz gradskog budžeta izdvojila 40 miliona dinara za zapošljavanje lica sa evidencije nezaposlenih u tom gradu. Taj novac je opredeljen za javne radove, stručnu praksu, prekvalifikacije, subvencije za otvaranje radnji, zadruga ili pokretanje preduzetništva, kao i subvencije poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta.

Daljinac

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    8. februar 2018 | 14:33

    Vise starijih jer mladi beze preko i taj trend ce da se nastavi

  • Zoran

    9. februar 2018 | 19:06

    Redovno radno vreme,a ne ovako vozim sa dve kartice i 12 magneta sakrivenim po sasiji ds bui ispistovali gazdine zelje da za nedelju dana bacim dve belgije i po moguctvu trecu natovarim.

  • Zoran

    9. februar 2018 | 19:04

    Gospodo ja sam vozac,samo postenu platu i prijavu na tu platu,a za ovu platu dami sedite i pun gas sleperom,pozdrav

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA