Nemačke bolnice vape za medicinskim radnicima iz Srbije i Bosne: Sandra je tamo već 8 meseci i otkriva dobru i lošu stranu

U toku prošle godine u Nemačku je stiglo 593 radnika

  • 16

Nedostatak medicinskog osoblja u nemačkim bolnicama ovih dana glavna je tema tamošnje štampe, koja piše o problemu, ali i o projektu koji dovodi kvalifikovane radnike iz Srbije i BiH.

Ko od lekara ode u inostranstvo, gubi radno mesto u Srbiji! Nema više "uzeću neplaćeno, dok ne zaradim pare u Nemačkoj"

Na portalu "Westfälischer Anzeigera" objavljen je članak pod naslovom "Zatvaranje zbog nedostatka radne snage: Nedostaju radnici u bolnicama Severne Rajne-Vestfalije", a koji između ostalog govori i o 28-godišnjoj Sandri Radulj iz Banjaluke.

Kako prenosi Dojče Vele, ona se zbog posla preselila u nemačku pokrajinu Severnu Rajnu-Vestfaliju (NRW), gde već osam meseci radi kao asistentkinja za negu u Evangelističkoj bolnici u blizini Kelna, a nakon pripravničkog staža počeće da radi u struci.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Radulj je istakla da joj je na početku bilo teško zbog jezika, naročito sa medicinskim izrazima, ali i da su i kolege i pacijenti prijatni. Ona je u Nemačku stigla preko projekta "Tripl vin" koji je pokrenula Agencije za zapošljavanje i organizacije (GIZ) i jedna je od ukupno 10 medicinskih radnika koji su u tu bolnicu stigli iz Srbije i Bosne i Hercegovine prošle godine.

Kako se navodi u članku, GIZ pronalazi i regrutuje kvalifikovane radnike u inostranstvu – u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Filipinima i Tunisu, a oni koji budu izabrani u uži krug, prebacuju se u nemačke bolnice. U prošloj godini u Nemačku je tako stiglo 593 osobe. Međutim, cela stvar je kontroverzna i kritičari se žale da zbog toga nedostaje kvalifikovanih radnika u inostranstvu.

Problem nedostatka radne snage u bolnicama u Nemačkoj je ogroman i program "Tripl vin" to i dokazuje, a jedan od glavnih razloga za to je ogroman obim posla koji se mora obaviti svaki dan, prenosi Dojče vele.

Foto-ilustracija: Profimedia/BSIP

- Novi koalicioni sporazum predviđa neka poboljšanja kada je u pitanju bolnička nega. Ne bi trebalo da bude samo više zapošljavanja u odeljenjima sa intenzivnom negom, već i na svim odeljenjima sa krevetima za pacijente. Osim toga, bolničko osoblje treba da bude bolje plaćeno i nezavisno od paušalnih iznosa - istakao je ministar zdravlja NRW Karl Jozef Lauman.

Video o tome pogledajte OVDE.

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    19. februar 2018 | 14:22

    VIDIM DA SU MEDICINSKI RADNICI U NEMACKOJ BEDA ZA SVICU I SAD ME NECUDI STO SU BOLNICE PUNE NEMACA MEDICINARA!! OVDE MEDICINSKA SESTRA IMA OD 5-7HILJADA FRANAKA PLATU,VISA 7-9000,DOKTOR 9-15000,HIRURZI PRIMAJU POLS POLA SA BOLNICOM PO OPERACIJI I ONI SU SVI POSLE PAR GODINA MILIONERI KAO I STOMATOLOZI!!! E SAD TROSKOVI ZIVOTA U SVICI SU VELIKI -MEDJU NAJSKUPLJIM NA SVETU ,STAN,OSIGURANJE I HRANA!!!ALI AKO DVOJE RADE ZIVI SE DOBRO!!GADNO JE U PENZIJI AKO NEMATE USTEDJEVINU!!!

  • EL...

    19. februar 2018 | 13:22

    Medicinska sestra zarađuje između 1.500 - 1.900 € zavisi od Bolnice i kvalifikacije ! Na kom odeljenju , intezivno , dečijem itd . Medicinski tehničar ima manju zaradu ! Ovaj sto navodi 3.000 € može da sanja , nije Dr. I Dr . Se plaćaju po kvalikiciji ! Hirurzi dobijaju dodatno po operaciji 80 € . I njihova je plata od 3.000 €

  • ivan.zgb

    19. februar 2018 | 12:27

    Imaš ti 3000 evra, daj me nemoj zafrkavati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA