Novo povećanje plata i penzija: Ali, to ne važi za sve

Đorđević je kazao da je društvena odgovornost prema najstarijim građanima prioritet Vlade Srbije i da mora da bude na najvišem nivou

  • 7

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević izjavio je danas da bi penzije i plate zaposlenih u javnim službama mogle da budu povećane sredinom ove godine jer su prihodi državnog budžeta u januaru bili bolji od očekivanih.

Nekome 83.000, a nekome 25.000 dinara: Kolike su plate po gradovima u Srbiji?

- Ove godine ćemo manje dotirati PIO fond jer je uplata doprinosa veća u prvom mesecu, ali ćemo sačekati sredinu godine da napravimo presek - kazao je Đorđević novinarima na otvaranju Sajma trećeg doba na Beogradskom sajmu.

Dodao je da sa optimizmom očekuje te rezultate, kada će, kako ocenio, primanja zaposlenih i penzionera moći da budu uvećana na realnim osnovama.

Đorđević je kazao da je društvena odgovornost prema najstarijim građanima prioritet Vlade Srbije i da mora da bude na najvišem nivou.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Vlada je 2014. suštinski promenila odnos prema svim građanima a posebno prema najstarijima i osobama s invaliditetom - rekao je on na otvaraju 5. Sajma trećeg doba.

Istakao je da je "zahvaljujući hrabroj odluci Aleksandra Vučića da 2014. započne reforme i poverenju penzionera da prepozanju potrebu za tim promenama" Srbija prošla najteži period.

- Počeli smo da ubiremo prve rezultate reforme, ali one još nisu zavšene. Moramo još da radimo - rekao je Đorđević i dodao da su izazovi veliki ali da veruje da će se zajedničkim zalaganjem uspeti u sprovođenju reformi.

Ministar trovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je otvarajući Sajam trećeg doba rekao da Vlada želi da povećava penzije iz godine u godinu.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Svesni smo tri vrste problema koje imaju penzioneri, a to su materijalni status, dostupnost zdravstvenim ulugama i socijalna uključenost - rekao je Ljajić.

Ukazao je da "nema realne socijalne politike bez povećanja investicija i jake ekonomije, jer je sve drugo socijalna pomoć koju penzioneri ne žele".

- Mi sada postavljamo realan temelj socijalnoj politici - kazao je Ljajić i ocenio da država mora da obezbedi penzionerima uslove za socijalnu uključenost i najmanje što može da uradi je da zajedno sa lokalnim zajednicama otvori klubove za penzionere, kako bi na najbolji način iskoristili svoje vreme - rekao je on.

Prema njegovim rečima, istraživanja pokazuju da je osećaj pripadnosti uslov za sreću i da su najsrećniji ljudi do 20 i iznad 50 godina.

Sajam trećeg doba trajeće i sutra, a u ulaz je besplatan.

Na tom sajmu kompanije izlažu svoje proizvode i nude razne pogodnosti i popuste, a posetioci mogu da odaberu i ponude kako da ispune svoje slobodno vreme.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ja

    28. februar 2018 | 14:05

    penzije su kod nas veoma male,moj otac je u penziji,radio je 40 godina i 4 meseca,penzija mu iznosi 19.000 dinara,ceo radni vek za 19,000 stvarno zalosno

  • Kan

    28. februar 2018 | 18:17

    A ne neko dobije povećanje 200 RSD a neko 4.000 gde su Socijalna pravda

  • BOZA ZEMUNAC

    28. februar 2018 | 15:35

    Ne treba nam povećanje penzija.Samo nemojte više da nam uzimate.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA