2

Žena u Srbiji bi trebalo da radi 40 dana duže u godini da bi imala istu platu kao muškarac

Najveći "platni jaz" se primećuje kod zaposlenih koji imaju od 40 do 49 godina i imaju visoku stručnu spremu

Više od polovine stanovništva čine žene, međutim, one nisu dovoljno prisutne na rukovodećim pozicijama u kompanijama, a da bi dostigle platu kao njihov kolega koji radi isti posao, morale bi da rade duže 40 dana u toku godine, rečeno je večeras na panelu "Uloga žena u promeni poslovnog okruženja" na 25. Kopaonik biznis forumu.

Evo koliko zarađuju Slovenci, Hrvati, Srbi, Bosanci...

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže da razlika u platama pokazuje rodnu nejednakost i ukazuje da muškarci u Evropi u proseku imaju 16,3 odsto veću platu u odnosu na žene za isti posao.

Ta razlika u Srbiji je, kaže Janković, 10,4 odsto, a najveći "platni jaz" se primećuje kod zaposlenih koji imaju od 40 do 49 godina i imaju visoku stručnu spremu.

Foto: Profimedia/Panthermedia

Na primer, žene u finansijskom sektoru primaju 91.000 dinara, a muškarci 120.000 dinara, dodala je Janković.

Stanje je ohrabrujuće kada se pogleda politički i javni život imajući u vidu da vodeće funkcije poput premijera, predsednice Skupštine Srbije i guvernera zauzimaju žene, međutim, situacija na lokalu je, prema njenim rečima, potpuno drugačija.

- Svega 7,4 odsto žena su gradonačelnice ili predsednice opština, dok je slika kada se govori o operativnom nivou drugačija. Imamo 57 odsto žena na pozicijama sekretara opština, kao i 55 odsto načelnica opština. Na čelu javnih ustanova se nalazi 55,1 odsto žena, ali ih je trostruko manje na vodećim pozicijama u javnim preduzećima - rekla je ona.

Janković je navela da je najlošija slika u mesnim zajednicama, imajući u vidu da 220 žena obavlja funkciju predsednika od ukupno 2.164 mesta. Nije ohrabrujuće ni šta se pojavljuje na Guglu kada se ukuca reč "žena".

- Žene vole oficire, žene sa Dedinja, žene traže ljubavnika su tekstovi koji se pojavljuju kada se ukuca ta reč, a ukoliko se uz reč žena priključi i devojka, onda se pojavljuju tekstovi poput - žene i devojke za brak, žene i devojke fudbalera - rekla je Janković.

Foto-ilustracija: Profimedia

Poverenica je zaključila da "žene moraju da preskoče barijere", da ne čekaju već da traže priliku, kao i da bez velikih kompromisa to neće biti ostvarivo.

- Neophodna je aktivna uloga očeva u podizanju dece i mapiranje terena za preduzetništvo - rekla je Janković i dodala da je sve to nemoguće ostvariti ukoliko se ne uključe muškarci.

Jelena Ristić, direktorka za tržište Srbije, Crne Gore i BiH Mastercard kaže da je proces promena položaja žena izuzetno spor i da se postavlja pitanje zašto je tako, jer se danas mnoge stvari dešavaju “za tren oka”.

- Mejl danas stigne od Srbije do Australije za jedan sekund, imamo 510.000 komentara na Fejsbuku za minut i sada se postavlja pitanje zasto je za ključnu promenu potrebno toliko vremena - rekla je Ristić.

Upozorila je da se žene koje danas žele karijeru suočavaju sa ograničenjima za napredak, te i dalje moraju da balansiraju između karijere i privatnog života.

- Ukoliko se nalaze na rukovodećim pozicijama, žene mogu da doprinesu boljem rezultatu kompanije, pokazuje jedno od istrazivanja. Istraživanja Dilojta pokazuju da su svega 15 odsto žena članice Upravnog odbora u svetu, odnosno oko 25 odsto u Evropi - rekla je ona i poručila da je rodna jednakost "prirodna, ostvariva i neophodna".

Svetlana Kisić, predsednica Dostignuća mladih u Srbiji predstavila je interesantno istraživanje koje pokazuje da žene u kuhinji provode 4,5 sata duže od muškaraca, a da se muškarci ističu u šetanju kućnih ljubimaca.

Foto-ilustracija: Profimedia

U čuvanju dece, muškarci provode oko 17 minuta, a po odgovorima koji su muškarci dali tokom jednog tim bildinga, to za njih predstavlja hobi.

Žene provode u proseku dnevno 60 minuta u čišćenju domaćinstva, a muškarci 20 minuta, dok na pranje veša, muškarci dnevno u proseku izdvoje dva minuta, a žene 38 minuta, istakla je ona.

- U kompanijama se i dalje tradicionalno mere efekti rada po vremenu provedenom na poslu, a ne po produktivnosti, što ženama ne odgovara - naglasila je ona.

Zaključila je da u rešavanju problema treba poštovati zakone, uvesti kvote i ozbiljno raditi na emancipaciji još od jaslica. Pomoćnica direktora EBRD Aleksandra Vukosavljević naglasila je da u ruralnim sredinama manje od 20 odsto žena su vlasnice zemlje i isto toliko vlasnice kuće.

Ona je rekla da žene danas moraju biti nosioci promena, te da se danas prenaglašava uloga muškarca kao finansijera porodice i da se žene često odriču karijere zbog muškaraca.

- Apsurd je i to da je žena danas preuzela tradicionalno muške poslove, da obavlja razne popravke - istakla je ona i dodala da žene danas više rade od muškaraca, ali da je to sa druge strane dobro jer zbog toga imaju duži životne vek.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Tagovi: muškarci, Plata, Primanja, Stanovništvo, Žene

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (2)
Poređaj komentare:
  • D
    doberman

    samo? nerealno...

"Imamo pobednički tim za zadruge u Srbiji": Vlada Republike Srbije usvojila Program podrške u 2018. godini

Otpočela reforma računovodstva u javnom sektoru Srbije, budžetsko izveštavanje na višem nivou

Kreditne kartice sa čipovima i pin kodovima idu u zaborav: Plaćaćemo ostavljanjem otiska prsta

Malinari odustali od protesta, zadovoljni razgovorima

Odeća nam je skuplja nego u Britaniji, bela tehnika paprena, ali zato hranu plaćamo duplo jeftinije od EU

U Pančevu niče fabrika koja će zaposliti više od 1.000 radnika: Vučić na ceremoniji postavljanja kamena temeljca nemačkog giganta (FOTO)

Besplatna e-knjiga "Kako trgovati cenom kriptovaluta"

Kirija, depozit, 50 odsto troškova agenciji: Da bi iznajmili najmanju garsonjeru u Beogradu, ljudi masovno pozajmljuju novac

Novi rok za predaju zahteva za povraćaj PDV-a: Evo do kada možete da se prijavite

Zadovoljni ste sobom, budite zadovoljni i bankom

Kada nam pukne sijalica bacamo je u kantu za đubre, a evo zašto je to velika greška

Zbog visokih cena, obične stvari postaju luksuz: Šta je sve poskupelo u poslednja dva meseca?

Krkobabić: Moramo korak ispred vremenskih nepogoda

Uniqa osiguranje te vodi u Barselonu

Obustavljen otkup maline u ivanjičkom kraju, poljoprivrednici zabrinuti

Cela porodica 10 dana na letovanje za 1.000 evra - mit ili realnost?

Socijalno preduzetništvo u Srbiji u zaletu – od prehrambene i modne industrije do medija za podršku najugroženijim kategorijama stanovništva

Da li ste primetili da je meso poskupelo?

Samo korak vas deli do legalnog posla u Nemačkoj: Ovo je novi model za dobijanje radne dozvole!

Telekom Srbija isplaćuje dividende, ali oni koji imaju ove akcije, neće se ovajditi

Banke su ipak pobedile: Vrhovni sud im dozvolio naplatu troškova obrade kredita

Ministar finansija Siniša Mali razgovarao sa šefom Kancelarije Svetske banke u Srbiji

Nova taksa za čarter letove putnicima izbija iz džepa još 30 evra!

Beogradski splavovi na udaru, inspektori masovno kontrolišu

Šljivovicu su nam ukrali Česi, na ajvar su navalili Slovenci i Makedonci, ali ove proizvode smo uspeli da zaštitimo i ne zna se koji je bolji

Samo dve stvari ne mogu da se blokiraju - vreme i otvaranje fabrika u Srbiji: Vučićeva poruka iz Kruševca (FOTO) (VIDEO)

Liči na duvan čvarke, a nije: Posle ajvara i roštilja, Leskovac zaštitio još jednu energetsku bombu - spržu

Na akcize i poreze dajemo pola plate, a najviše nas košta punjenje rezervoara, konzumiranje alkohola i cigareta

Skandal s Folksvagenom: Nemačka kažnjava ovu kompaniju sa 1,2 milijardi dolara!

Ako ste propustili prvu šansu za prekvalifikaciju za rad u IT sektoru, sada imate novu: Uskoro obuka i praksa za 750 polaznika

Zakon o umanjenju penzija biće ukinut do kraja godine: Dogovoren i novi aranžman sa MMF-om

Vučić na otvaranju Transanadolijskog gasovoda: Čestitao Erdoganu na projektu (FOTO)

Olimpijski komitet Srbije, VISA International i Vojvođanska banka: Promocija VISA Gold olimpijske kartice

Srpska privreda da se zasniva na ekonomiji znanja, novim tehnologijama i kreativnim industrijama: Premijerka u poseti NTP-u (FOTO)

Bez Turaka ne bismo imali ništa u Žitorađi, Krupnju, Beloj Palanci i Vladičinom Hanu

Završetak reforme sistema plata do kraja 2019?

Eksploatacija dece u Srbiji, 2018. godina: Više od polovine mališana u selima rade poslove za odrasle, u prašini, na vrućini i sa opasnim alatima

Prvi kilometri za brzu prugu Beograd-Budimpešta stižu već krajem meseca

Da li su rekordne cene gorive u regionu opravdane?

Od sportskih terena do auto-delova: Iznenadićete se šta se sve proizvodi od recikliranih guma

Lidl stigao u Srbiju! Ovo je simbol napretka, pridružujemo se uspešnim zemljama: Vučić na otvaranju logističkog centra (FOTO)

Isključili kontrolu štetnih gasova? Nemačka naložila Dajmleru da povuče 238.000 vozila na dizel