2

Žena u Srbiji bi trebalo da radi 40 dana duže u godini da bi imala istu platu kao muškarac

Najveći "platni jaz" se primećuje kod zaposlenih koji imaju od 40 do 49 godina i imaju visoku stručnu spremu

Više od polovine stanovništva čine žene, međutim, one nisu dovoljno prisutne na rukovodećim pozicijama u kompanijama, a da bi dostigle platu kao njihov kolega koji radi isti posao, morale bi da rade duže 40 dana u toku godine, rečeno je večeras na panelu "Uloga žena u promeni poslovnog okruženja" na 25. Kopaonik biznis forumu.

Evo koliko zarađuju Slovenci, Hrvati, Srbi, Bosanci...

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže da razlika u platama pokazuje rodnu nejednakost i ukazuje da muškarci u Evropi u proseku imaju 16,3 odsto veću platu u odnosu na žene za isti posao.

Ta razlika u Srbiji je, kaže Janković, 10,4 odsto, a najveći "platni jaz" se primećuje kod zaposlenih koji imaju od 40 do 49 godina i imaju visoku stručnu spremu.

Foto: Profimedia/Panthermedia

Na primer, žene u finansijskom sektoru primaju 91.000 dinara, a muškarci 120.000 dinara, dodala je Janković.

Stanje je ohrabrujuće kada se pogleda politički i javni život imajući u vidu da vodeće funkcije poput premijera, predsednice Skupštine Srbije i guvernera zauzimaju žene, međutim, situacija na lokalu je, prema njenim rečima, potpuno drugačija.

- Svega 7,4 odsto žena su gradonačelnice ili predsednice opština, dok je slika kada se govori o operativnom nivou drugačija. Imamo 57 odsto žena na pozicijama sekretara opština, kao i 55 odsto načelnica opština. Na čelu javnih ustanova se nalazi 55,1 odsto žena, ali ih je trostruko manje na vodećim pozicijama u javnim preduzećima - rekla je ona.

Janković je navela da je najlošija slika u mesnim zajednicama, imajući u vidu da 220 žena obavlja funkciju predsednika od ukupno 2.164 mesta. Nije ohrabrujuće ni šta se pojavljuje na Guglu kada se ukuca reč "žena".

- Žene vole oficire, žene sa Dedinja, žene traže ljubavnika su tekstovi koji se pojavljuju kada se ukuca ta reč, a ukoliko se uz reč žena priključi i devojka, onda se pojavljuju tekstovi poput - žene i devojke za brak, žene i devojke fudbalera - rekla je Janković.

Foto-ilustracija: Profimedia

Poverenica je zaključila da "žene moraju da preskoče barijere", da ne čekaju već da traže priliku, kao i da bez velikih kompromisa to neće biti ostvarivo.

- Neophodna je aktivna uloga očeva u podizanju dece i mapiranje terena za preduzetništvo - rekla je Janković i dodala da je sve to nemoguće ostvariti ukoliko se ne uključe muškarci.

Jelena Ristić, direktorka za tržište Srbije, Crne Gore i BiH Mastercard kaže da je proces promena položaja žena izuzetno spor i da se postavlja pitanje zašto je tako, jer se danas mnoge stvari dešavaju “za tren oka”.

- Mejl danas stigne od Srbije do Australije za jedan sekund, imamo 510.000 komentara na Fejsbuku za minut i sada se postavlja pitanje zasto je za ključnu promenu potrebno toliko vremena - rekla je Ristić.

Upozorila je da se žene koje danas žele karijeru suočavaju sa ograničenjima za napredak, te i dalje moraju da balansiraju između karijere i privatnog života.

- Ukoliko se nalaze na rukovodećim pozicijama, žene mogu da doprinesu boljem rezultatu kompanije, pokazuje jedno od istrazivanja. Istraživanja Dilojta pokazuju da su svega 15 odsto žena članice Upravnog odbora u svetu, odnosno oko 25 odsto u Evropi - rekla je ona i poručila da je rodna jednakost "prirodna, ostvariva i neophodna".

Svetlana Kisić, predsednica Dostignuća mladih u Srbiji predstavila je interesantno istraživanje koje pokazuje da žene u kuhinji provode 4,5 sata duže od muškaraca, a da se muškarci ističu u šetanju kućnih ljubimaca.

Foto-ilustracija: Profimedia

U čuvanju dece, muškarci provode oko 17 minuta, a po odgovorima koji su muškarci dali tokom jednog tim bildinga, to za njih predstavlja hobi.

Žene provode u proseku dnevno 60 minuta u čišćenju domaćinstva, a muškarci 20 minuta, dok na pranje veša, muškarci dnevno u proseku izdvoje dva minuta, a žene 38 minuta, istakla je ona.

- U kompanijama se i dalje tradicionalno mere efekti rada po vremenu provedenom na poslu, a ne po produktivnosti, što ženama ne odgovara - naglasila je ona.

Zaključila je da u rešavanju problema treba poštovati zakone, uvesti kvote i ozbiljno raditi na emancipaciji još od jaslica. Pomoćnica direktora EBRD Aleksandra Vukosavljević naglasila je da u ruralnim sredinama manje od 20 odsto žena su vlasnice zemlje i isto toliko vlasnice kuće.

Ona je rekla da žene danas moraju biti nosioci promena, te da se danas prenaglašava uloga muškarca kao finansijera porodice i da se žene često odriču karijere zbog muškaraca.

- Apsurd je i to da je žena danas preuzela tradicionalno muške poslove, da obavlja razne popravke - istakla je ona i dodala da žene danas više rade od muškaraca, ali da je to sa druge strane dobro jer zbog toga imaju duži životne vek.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Tagovi: muškarci, Plata, Primanja, Stanovništvo, Žene

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (2)
Poređaj komentare:
  • D
    doberman

    samo? nerealno...

Imate li 90.000 dinara "u šteku"? Tek je prošlo letovanje i spremanje dece za školu, a stiže veliki jesenji udar na džep

Ugledni balkanski ekonomista predviđa novu svetsku ekonomsku krizu kakva nije viđena u poslednjih 50 godina

Na muci je 8.000 penzionera: Na biro otišli po jednom zakonu, a penziju dočekali po drugom

Novi sporazum potpisan u Kini donosi 10.000 radnih mesta u Srbiju: Gradi se Industrijski park u Borči vredan 220 miliona evra (FOTO)

Predstavljen nov izgled novčanica od 100 i 200 evra: Dizajneri su se baš potrudili (FOTO)

Nova EU investicija u Srbiji: Preuzimaju finansiranje Naučno-tehnološkog parka u Beogradu (FOTO)

Hoćete da pokrenete sopstveni posao? Evo zašto će vam to od 1. oktobra biti lakše (FOTO)

Firme više ne smeju da nam šalju reklamne mejlove, da nam naplaćuju usluge koje nismo tražili i da nas zatrpavaju SMS porukama

Gde se u Srbiji najviše isplati da vam pukne vodenjak? Detaljna lista svega što naši gradovi daju novopečenim majkama

Sberbank stvarno SUPER keš kredit

Siniša Mali: Želimo da budemo šampioni po stopi rasta

10 sporazuma i milionske investicije: Zbog čega je ova Vučićeva poseta Kini "istorijska" i važna za Srbiju?

Ana Brnabić: "Fijat" ostaje u Srbiji, ne postoji nijedan razlog da sumnjamo u to

70 indijskih kompanija posluje u Srbiji: Indijci puše srpske cigarete i koriste našu klimu

Srpkinje se žale zbog porodiljskog bolovanja, a evo kolika je naknada u Americi, Nemačkoj i Holandiji

Kada se sve sabere i oduzme Srbima za "preživljavanje" fali mesečno 10 evra

Još jedna prevara onlajn trgovaca: Upozoravaju nas da ne vraćaju novac, iako imamo po zakonu 14 dana da odustanemo od kupovine

Digitalizacija predstavlja šansu da se pridružimo ekonomski najrazvijenijim zemljama: Brnabić na sastanku sa predstavnicima IT giganta (FOTO)

2 grama šunke, delić jajeta, vekna hleba i meda "na vrh kašičice": Kako izgleda naš obrok po potrošačkoj korpi (INFOGRAFIKA)

Arapi preuzimaju PKB: Al Dahra kupila poljoprivredni kompleks za 105,5 miliona evra, koji vredi duplo više

Marija i Ana su najuspešnije poslovne žene u Srbiji, a uskoro će da se bore za 1. mesto na prostoru bivše Jugoslavije

Nekoliko stotina firmi postoji samo da bi pralo novac: Zbog utaje poreza iza rešetaka završilo 219 ljudi

Pronađite svoju platu: Prosvetari su započeli štrajk zbog platnih razreda, a nikome nije jasno o čemu se radi (TABELA)

Od 1. oktobra veće penzije, plate rastu do kraja godine

Zvanična statistika pokazala: Nikad nismo mogli da kupujemo više jaja, brašna, šećera, mesa... nego danas (TABELA)

Specijalna jesenja ponuda Vojvođanske banke

Velika potražnja za ogrevnim drvetom: Srbi se sve više vraćaju cepanicama, ali ih najneefikasnije koriste

Agenti za nekretnine o novim propisima: "Samo što se ne traži DNK od pokojne babe"

Za ovo drvo je retko ko čuo, a od njega za 3 godine može da se zaradi stan: Ljubiša ga je posadio i planira svojih prvih 50.000 evra (FOTO)

Vlada prelomila: Minimalac povećan na 155 dinara, najniža plata će biti veća od 27.000 dinara

Najavljene investicije na KiM garantuju opstanak Srba: Samo jedna fabrika će zaposliti više od 200 mladih sa Kosova, a evo šta je još u planu

Zašto gorivo u Srbiji ne može da pojeftini, iako cena nafte pada u celom svetu

Vučić na zatvaranju Biznis foruma u Leposaviću: Cilj nam je da Srbija bude ekonomski najjača (FOTO) (VIDEO)

Ekonomski uticaj Vučićeve posete Kosovu: Otvoren biznis forum, najavljene brojne investicije, prisutno 100 kompanija i više od 500 posetilaca (FOTO)

Skeniranje i provera biografije: Od 15. septembra pre kupovine stana sledi detaljna istraga kupaca

Inspektori zatvorili 44 pumpe zbog nepravilnosti: Ne izdaju račune, zapošljavaju na crno, imaju višak goriva

Bonžita ima novog vlasnika: Čuvena "Ravanica" prodata za 320.000 evra

Izvezli smo 50.000 tona slatkiša u 2017. godini: Srpske poslastice stižu do najudaljenih prodavnica sveta

Ekskluzivno: Čovek koji je "kriv" za upoznavanje Melanije i Donalda Trampa prvi put govori o tome za Telegraf.rs (FOTO) (VIDEO)

Evropska banka za obnovu i razvoj i UniCredit Banka podstiču energetsku efikasnost u Srbiji

U Galeriji Matice srpske svečano otvorena izložba slika: Sto odabranih dela iz umetničke kolekcije Vojvođanske banke (FOTO)

Jedna taksa manje za plaćanje od danas: Ako hoćete uvid u listu nepokretnosti - ne hvatajte se za novčanik, besplatno je