≫ 

Razbijamo najveću zabludu većine ljudi prilikom pisanja čekova

Bankari objašnjavaju da datum puštanja čeka ne zavisi od njih, nego od trgovaca

  • 32

Svako od nas pri plaćanju čekom na njega upisuje datum realizacije, jer računamo da ćemo tada na računu imati tih 5.000 dinara "viška". Ipak, trgovci i banke ovaj datum često ne poštuju, pa čekovi na realizaciju stižu i mesec dana kasnije, a dešava se i da se poklope sa narednim i da nam naprave potpuni finansijski haos.

Građani zbog kamata odustaju od platnih kartica i vraćaju se čekovima

Kako to tačno izgleda u praksi i koliko problema može da napravi, uverila se i naša čitateljka Tanja Ilić.

- Ispisala sam dva čeka za kupovinu čizama. Jedan je trebalo da "ide" 15. u mesecu, a drugi 10. u narednom mesecu, jer mi plata stiže iz dva dela. Kada sam primila drugi deo plate, sačekao me je šok! Oba čeka puštena su istog dana i sa računa mi je odjednom skinuto 10.000 dinara. Da mogu to da podnesem finansijski ne bih ni koristila čekove - objašnjava Tanja.

Dušan Uzelac sa portala Kamatica, objašnjava da bi banke morale da poštuju datume napisane na čekovima, ali da to u praksi često ne rade.

Foto - Ilustracija: Profimedia

- Važno je da svi znaju da banke nikako ne smeju da puste ček pre napisanog datuma, to je strogo zabranjeno. Trebalo i da bude zabranjeno i puštanje čeka posle roka koji smo im dali, ali nije, tako da se često dešava da bankari skinu novac sa naših računa davno nakon što smo zaboravili da smo ček uopšte napisali - kaže Uzelac.

Bankari objašnjavaju da datum puštanja čeka ne zavisi od njih, nego od trgovaca.

- Rok koji trgovci imaju da nam dostave čekove je sedam dana, ali veliki trgovci čekaju da im se nakupi dovoljno čekova sa sličnim datumom prispeća, pa da ih onda u isto vreme i naplate. Mi ne možemo da skidamo novac sa računa dok nam ti čekovi ne stignu u banku, realizujemo ih tek kada nam stignu na naplatu - tvrde u jednoj banci.

Za godinu dana u Srbiji je ipisano čak sedam miliona čekova, a najviše ih ispisuju penzioneri, od kojih mnogi i žive od čekova. Upravo njima ovakva neodgovornost banaka može najviše da naškodi, jer ih ispisuju tako da se realizuju na dan kada legne penzija koja u mnogim slučajevima jedva pokriva dva čeka.

Daljinac

(G. Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoncha

    11. mart 2018 | 12:31

    Problem je u nama samima,jer svi se bune kada im se puste dva čeka u isto vreme,s niko se ne buni kada uoči da prvi ček nije prošao navedenog datuma,misleći da je zaboravljen zauvek.E kada se pojavi kasnije,onda kriv trgovac...

  • Marina

    11. mart 2018 | 18:26

    Pa ako vidis da ti cek nije realizovan tog datuma kada si ga napisao,onda ostavis na racunu novac za pokrice tog ceka bas kao da je i realizovan i tada nema sokiranja.Ne razumem neke ljude.Nije se sokirala kada joj na datum realizacije nije pusten cek i kada je imala viska pet hiljada ali se sokirala narednog puta kada su oba realizivana.Nekada su me ti cekovi odrzavali u zivotu i bili mi bas dobrodosli nebitno kada su bili realizovani na datum ili kasnije..

  • Bojana

    11. mart 2018 | 10:19

    Pa, znate kada ste napisali. Jednostavno taj novac ste potrošili. Tako se ponasajte i nema iznenađena, ako prođe kasnijw.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA