Četiri institucije i desetine preduzeća čuvaju od zaborava ime bivše republike

Od proizvoda nastalih u vreme "one zemlje", opstao je jugo, doduše, ne na proizvodnim linijama, već na ulicama

  • 7

Jugoslavija ne postoji više od četvrt veka, ali njeno ime i dalje čuvaju tri kulturne i jedna sportska institucija, ali i desetine preduzeća, od kojih je većina u stečaju.

Čovek koji je "oživeo" heroine Jugoslavije: Partizanke su digle glas protiv okupatora, a neke su za slobodu dale i život (FOTO)

Kada je, krajem 2013. godine u istoriju ispraćeno ime Jugoslovenski aerotransport (JAT), sa njim je otišla i poslednja velika nacionalna kompanija koja u sebi nosi naziv bivše republike.

Danas uspomenu na nekadašnju SFRJ čuvaju Jugoslovensko dramsko pozorište, Muzej istorije Jugoslavije, Jugoslovenska kinoteka i Jugoslovensko sportsko društvo Partizan.

Ipak, u evidenciji Agencije za privredne registre može da se nađe dvadesetak firmi u čijem imenu i dlaje živi jugoslovenski duh.

Među njima su Jugoslovenska autorska agencija, Jugoslovenski biznis kanal, Jugoslovenska biznis mreža, Jugoslovenski institut za urbanizam, Jugoslovensko rečno brodarstvo, Jugoslovenska izvozna i kreditna banka...

Foto: Wikimedia/Flickr/anjči

Osim njih, postoji i nekoliko desetina kompanija koje u nazivu imaju skraćeno "Jugo", pa tako možemo da naiđemo na Jugoport, Jugotrejd, Jugoremediju, Jugohemika, Jugovideo, Jugooprema, Jugoprogres, Jugoimport, Jugoinspekt, Jugomontana, Jugometal...

Od proizvoda nastalih u vreme "one zemlje", opstao je jugo, doduše, ne na proizvodnim linijama, već na ulicama.

Kako se zaista živelo za vreme Slobodana Miloševića? O pokojnicima sve najbolje, ali ove stvari se ne zaboravljaju

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević objašnjava da je pridev "jugoslovenski" masovno brisan iz naziva kompanija, ustanova i institucija zbog negativnog prizvuka koji je dobio devedesetih.

Foto: Profimedia/Alamy

- Možda postoje pojedinačni slučajevi gde to ime ima još neku vrednost, ali generalno se ime "Jugoslavija" vezuje za period naše izopštenosti iz sveta i odbijanja svih da posluju sa nama - kaže Kovačević.

On napominje da jedinikoji nisu menjali su oni koji imaju dugu tradiciju.

- Šteta bi bilo da se promeni naziv Jugoslovenskog dramskog pozorišta ili kinoteke kad su pod tim imenom poznati u celom svetu i kad su kao takvi članovi svetskih i evropskih organizacija - kaže Kovačević.

Da su ove ustanove menjale ime kako nam se menjala država, u poslednje dve decenije na svakih nekoliko godina morali bi da registruju firmu pod novim nazivom.

Daljinac

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miks

    12. mart 2018 | 17:05

    Lepa stara,dobra vremena.Bilo je časno živeti sa Titom i Jugoslavijom.

  • Mujo

    12. mart 2018 | 18:35

    Nikad nigde na svetu nece biti tako dobro kao u Jugoslaviji.

  • Zetela

    12. mart 2018 | 17:42

    Kako je dobro videti te opet. Meni i na onom svetu najdraze zastave i najlepse na kugli, za drugarstvo nepostoje reci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA