≫ 

Priča o pravom "Čiči" i jednom od omiljenih srpskih piva koje nestaje: Jagodinska pivara se prodaje, cena pada, a niko je neće

Zainteresovanih ima, ali još niko nije otkupio dokumentaciju

  • 13

Sudbina nekada najbolje pivare u Srbiji - Jagodinske i dalje je neizvesna. Za poslednje javno nadmetanje koje je bilo zakazano za 8. februar niko se nije javio, pa je u nadi da će ovo preduzeće u stečaju konačno dobiti novog vlasnika, objavljen novi oglas. Zainteresovani kupci moći da se javno nadmeću za pivaru 25. aprila i to po 10 odsto nižoj ceni u odnosu na prethodnu.

Albanci žele da kupe srpske pivare

U Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika kažu da je sada snižena za 10 odsto u odnosu na prethodnu početnu od 355,5 miliona dinara, te se sada traži 319,9 miliona dinara. U međuvremenu je moguće otkupiti prodajnu dokumentaciju za 250.000 dinara + PDV i uplatiti depozit od 142,2 miliona dinara najkasnije do 18. aprila.

Kako nezvanično saznajemo, zainteresovanih ima, ali izgleda da još niko nije ozbiljan kupac, te je rano još prognozirati ishod sledeće prodaje.

- Stalno se neko raspituje i interesuje, ali niko još nije uzeo dokumentaciju ili uplatio depozit. Prava stvar je kad vidim da je neko otkupio dokumentaciju - rekao je izvor upoznat sa stečajnim postupkom.

Konstantno interesovanje za kupovinu pivare koja je svojim osnivanjem 1852. godine označila početak industrijalizacije u tom delu Srbije postoji, pa se nadamo da će se naći neko ko će nastaviti ovu tradiciju. Samim tim je upitno i to da li će nam se sa rafova ubuduće osmehivati i čuveni "Čiča" po kome je, između ostalog, Jagodinsko pivo prepoznatljivo. Njegov ugled među pivopijama i prepoznatljivost šansa su za oporavak pivare koja je u teškom stanju i čeka već dugo na kupca.

Ko je nasmejani "čiča"?

Legendarni Milosav Mitrović (1892-1961), zvani Losa, koji je od pedesetih godina prošlog veka bio simbol "Jagodinske pivare" bio je veliki pivopija i samo ovo piće je konzumirao do kraja života.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Losa je rođen i živeo je u selu Dragovo. U ratovima između 1914. do 1918. godine ostao je bez obe noge.

Iako jedna od najomiljenijih ličnosti ovog rekovačkog sela, stalno je dolazio u Jagodinu. Hroničari tvrde da je imao čezu i konje i vozio se kako bi popio pivo u čuvenoj Šarenoj kafani u Jagodini. Tamo je upoznao neke radnike pivare koji su radili u komercijali. Dopao im se i pitali su ga jednom prilikom da li bi mogli da ga fotografišu. Tog dana se doterao i pojavio na slikanju, ni ne sluteći da će postati zauvek simbol "Jagodinske pivare".

Kada je nalepnica sa njegovim likom osvanula na flaši, silno se obradovao. Imao je pravo da besplatno pije pivo u bilo kojoj kafani ili restoranu gde se točilo i prodavalo "jagodinsko".

Iako je bio invalid radio je u poljoprivredi puzeći. Kasnije je nastavio da radi s protezama. Poslednjih godina života bavio se pčelarstvom i imao nekoliko košnica koje je sam održavao.

Foto: Wikipedia/Nenad Stevanović

Najviše je voleo da sedi ispred stare kuće koja i danas postoji čuva se kao uspomena na njega i neka prošla vremena. Bio je miljenik sela i ispred njegove kuće su obično Dragovčani sedeli i šalili se sa njim.

Danas u selu Dragovo koje tamošnji meštani nazivaju Puljci, žive Mitrovići - Losini unuci Slobodan (66), Stojan (65) i Dragomir (68).

Inače, jagodinski "Čiča" zaštićen je kao brend u Ženevi.

Daljinac

(S.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BataRaka

    28. mart 2018 | 19:21

    Pored zajecarca, jedino na cirilici

  • SRB-in

    28. mart 2018 | 16:17

    Lepa uspomena na cicu

  • Igi

    28. mart 2018 | 15:43

    Nostalgija!Propala stvar,kao i sve što je bilo lepo,što je imalo priču i što je značilo lepo vreme u ovoj našoj zemlji!Sad pijemo evropska,američka i kozna kakva sve piva,jedemo strane čokolade,vozimo strana u super stanju i bez ulaganja kola...Užas!Politika je sve uništila!To je istina!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA