Koliko se zaista voća nalazi u ovim kesicama? U čaju od jagode ima samo 1% jagoda, pogledajte šta je u ostalih 99

U kutiji čaja od jagode i jogurta, jogurta ima još manje - 0,1 odsto

  • 3

Sa kutija čajeva na rafovima dozivaju nas slike jagoda, pomorandži ili brusnica. Iako se svi ovi čajevi reklamiraju kao voćni, ovih sastojaka ima jedva i u tragovima u biljnoj mešavini čajeva koji inače koštaju neuporedivo manje.

Baba kupila trambolinu, pa se žalila da joj "bazen pušta na sve strane": HIT primedbe srpskih kupaca

Tako se u kesicama čaja od jagode sa aromom vanile nalazi 42 odsto cveta hibiskusa, 19 odsto šipka, 15 odsto jabuke, 7 odsto arome jagode, 7 odsto trnjina, 3 odsto slatkog korena, 3 odsto lista jagode, 3 odsto arome vanile i samo jedan jedini procenat - jagode.

To znači da u jednoj kesici čaja ima samo 0,02 grama jagoda, voća koje opradvdava i do pet puta veću cenu.  U kutiji čaja od jagode i jogurta, jogurta ima još manje - 0,1 odsto.

Foto: Telegraf

Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača, kaže da su građani Srbije na ovaj način dovedeni u zabludu i da bi ovakvu vrstu poslovanja trebalo sankcionisati.

- Inspekcije bi morale mnogo bolje da proveravaju kvalitet čajeva, ali i način njihovog oglašavanja - kaže sagovornik portala Telegraf.rs.

Printskin: Youtube/ Dobro Jutro - Jovana & Srđan

Na žalost, inspekcije ne mogu da reaguju jer su propisi koji uređuju ovu oblast loši. Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane kaže da je proizvođač u obavezi da za sastojak koji se naglašava "rečima, slikama i crtežima" navede i procentualno učešće tog sastojka. Problem je što minimalno učešće nije određeno.

Ako uzmemo u obzir da pravilnik dozvoljava odstupanja od čak 40 odsto, proizvođač ne bi bio u problemu čak ni da u kutiju čaja stavi samo 0,6 odsto voća sa slike na ambalaži.

Foto: Telegraf

Ovo može da bude posebno problematično kada je u pitanju čaj od brusnice ili aronije koje mnogi kupuju zbog problema sa urinarnim traktom. Oni su posebno dovedeni u zabludu ukoliko piju čaj od hibiskusa, a veruju da piju brusnicu koja bi trebalo da im pomogne sa upalom bešike.

Daljinac

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mimi

    28. mart 2018 | 21:14

    Zato kupite sušenu brusnicu, sameljete i skuvajte čaj. Zaboravili ste da dodate i procenat zemlje i prašine.

  • мама

    30. mart 2018 | 09:24

    Ја и не волим воћне чајеве... Само нана и зелени ( у зеленом има варијација то је ок јер је јак )

  • Niko i Neko

    9. april 2018 | 12:42

    "Ништа не смије изненадити." Стара је то парола, а сада има практичну примјену. Одговорност дговорних не постоји, заштита грађана не постоји, лидер је формирао странку и даље тражи и води бизнис политику или властити бизнис уз нашу помоћ.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA