Ako imate u ruci 10 oštećenih evra i 10 u kovanicama, vi zapravo nemate 20 evra: U kojim slučajevima novčanica apsolutno ne važi?

Banke za obe ove usluge uzimaju dobre provizije

  • 7

Ukoliko ste našli pocepanu novčanicu od 10 evra i izvadili evropski sitniš iz kasice, znajte da u menjačnici nećete dobiti dinara u vrednosti od 20 evra, već mnogo manje.

Ako bi naš klinac sa 10 godina počeo da skuplja 1.500 dinara mesečno, koliko bi sakupio do penzije?

Za ovu čudnu matematiku krive su provizije koje uzimaju menjačnice i banke kada im dođemo sa oštećenim ili kovanim stranim novcem.

U jednoj banci objašnjavaju da su dužni da zamene pohabane dinarske novčanice, ali ne i strane.

- Kada nam klijent donese oštećenu novčanicu prvo procenjujemo stepen oštećenja i da li možemo odmah da izvršimo zamenu. Ako nismo sigurni, šaljemo Narodnoj banci Srbije na ekpertizu, a klijentu dajemo potvrdu. Ukoliko NBS da zeleno svetlo, banke daju novu novčanicu, ali uz proviziju - kažu u banci.

Provizija zavisi od banke do banke i iznosi od dva do pet odsto.

Bez dela novca ostajete i kada u menjačnicu donesete sitne, kovane, evre. Banke kovani novac ne menjaju, a ni menjačnicama ova vrsta zamene nije omiljeni posao.

Kako su menjači svesni da su usluge menjanja stranog sitnog kovanog novca potrebnije građanima nego njima, oni diktiraju uslove pod kojima to rade. Zato, kada izađu klijentima u susret, za jedan evro će dati čak 30 odsto manje dinara nego što bi trebalo, što danas iznosi između 70 i 80 dinara.

Foto: Profimedia/Alamy

U OVIM SLUČAJEVIMA NOVČANICA SE NE MOŽE KORISTITI

- kada su jasno uočljive mrlje i fleke

- kada postoji dodatna slika

- kada je deo potpuno ispran

- kada ima jasno uočljive rupe

- su delovi spojeni selotejpom

- kada je novčanica izrađena sa greškom i kao takva puštena u opticaj

Daljinac

(G. Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • deni

    13. april 2018 | 22:24

    Kod nas na Kosovu ma bilo koja suma da je u pitanju ako su sve novcanice ostecene lepo odete u banku i zatrazite zamenu oni vam taj novac zamene i daju vam nove novcanice bez ikakve provizije

  • Sloba

    13. april 2018 | 23:50

    Ako imate novcanicu sa GRESKOM,nikako ne menjajte, ona je vrednija od nominale, sacuvajte je I proverite njenu vrednost kod kolekcionar-numizmaticara! Ako ne trenutno, za izvesno vreme ce postici vecu vrednost.

  • 3OPAH

    13. april 2018 | 23:49

    Kosovo je s r b i j a

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA