≫ 

Država nema rešenje za "stan na dan": Dok nadležni smišljaju šta da rade, vlasnici zgrću pare!

Postoji inicijativa Ministarstva trgovine da se promeni dosadašnji način oporezivanja

  • 8

Izdavanje stanova turistima poznatije kao "stan na dan" još uvek nije rešeno, a oni koji se time bave, zgrnuše silan novac na tome jer država još nije pronašla način da ih natera da plaćaju porez. Nadležna ministarstva i Poreska uprava prebacuju nadležnost s jednih na druge, a kap nade uliva inicijativa Ministarstva trgovine da se promeni dosadašnji način oporezivanja.

Airbnb više neće biti tako povoljan: Stanodavci će morati da plaćaju porez

Saša je iznajmljivao stan za seks! Nije znao samo jedno - da ga izdaje švaleru svoje devojke Ane

Ova inicijativa obuhvata oporezivanje po niskoj stopi. Pored toga, biće obavezna prijava i plaćanje boravišne takse, njena kontrola, sistem online prijave i odjave gostiju i elektronski sistem u kojem je uvezan MUP, Poreska uprava, lokalna samouprava i Ministarstvo.

U nov sistem treba da bude uvezana i Poreska uprava Foto: Profimedia/Corbis, Telegraf

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija pokrenulo je inicijativu ka Ministarstvu finansija da se promeni dosadašnji način oporezivanje fizičkih lica koja pružaju usluge smeštaja turistima.

- Promena poreskog tretmana omogućiće fizičkim licima koja iznajmljuju do 30 ležaja turstima da direktno izmiruju poreske obaveze kao i da uz pomoć besplatne elektronske aplikacije prijave boravak turista. To je deo paketa mera ili nacionalnog projekta kojim želimo da sa jedne strane ispratimo tržišne trendove, a sa druge strane da omogućimo fizičkim licima da se na jednostavniji način bave izdavanjem privatnog smeštaja - tvrdi za "Telegraf" državni sekretar za turizam Miroslav Knežević.

Za takav projekat je, kako su ranije objasnili iz ovog ministarstva, potrebno promeniti zakonski okvir, uraditi pilot, implementirati rešenje i sprovesti kampanju.

Državni sekretar Miroslav Knežević kaže da je rano govoriti o rokovima Foto: Tanjug/Sava Rdaovanović

- Pošto je u pitanju projekat u koji je uključeno više ministarstava i institucija ne možemo govorito tačno o rokovima, ali će svakako biti ostavljeno dovoljno vremena za prilagođavanje i implementaciju - kaže Knežević.

U Poreskoj upravi koja treba da bude uključena u novi sustem, nisu želeli da komentarišu ništa dok ne budu doneta prva zakonska rešenja prema kojima će da deluju.

U Ministarstvi finansija su nam smao kratko rekli da će inicijativa ministarstva trgovine biti predmet izmena i dopuna Zakona o porezu na dohodak građana kao i deo izmena i dopuna Zakona o turizmu.

"ĆORAVA" POSLA

Procene su da izdavanje nekretnina donosi prinos od tri do četiri odsto godišnje na uloženi kapital.

Problem je što je za poreznike prikupljanje podataka o takvim poreskim obveznicima obiman posao, posebno u velikim gradovima, jer je stanodavaca mnogo. Osim toga, nije lako ustanoviti da li je stan ustupljen ili iznajmljen ili da li u njemu žive deca vlasnika ili rođaci, stoji na pravniportal.com.

Njihova računica je sledeća:

Zakupci "stana na dan" često budu i parovi Pixabay

"Prosek izdavanja po nekretnini (računato i one skupe velegradske i one u manjim mestima, kao i to da se najviše izdaju garsonjere i jednosobni stanovi) je 150 evra po stanu. Vlasnik stana po tom osnovu prihoduje 1.800 evra, a država bi naplatom poreza od 20 odsto "ubacila" u budžet 360 evra godišnje. Ukoliko se pretpostavi da se u Srbiji izdaje 200.000 nekretnina država bi po tom osnovu mogla da inkasira 72 miliona evra. U idealnim uslovima, podrazumeva se, što podrazumeva da su svi stanovi izdati sve vreme, da su svi prijavljeni i da stanodavci nisu ostvarili pravo na poreski odbitak zbog troškova. Zbog toga što tako nešto nije realno stručnjaci ukazuju da bi, opet uz veliko angažovanje poreznika, bilo realnije da se računa na polovinu te sume, odnosno oko 36 miliona evra. Preračunato to je oko 4,5 milijardi dinara što je pomenutih oko 0,5 odsto prihoda budžeta".

Koliko im je država ostavila "odrešene ruke" najbolje pokazuje to što pojedinci čak zakupljuju tuđe stanove da bi ih izdavali turistima, neće da se kategorišu kod lokalne samouprave i plaćaju porez, već sklapaju ugovore o izdavanju stana i plaćaju neke minimalne nadoknade.

Do tada, svi koji imaju šta da izdaju ili se dosete da iznajme stan, pa ga onda rentaju "na dan" mogu lepo da zarade, bez da im država smeta.

Daljinac

(S.Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    19. april 2018 | 17:06

    Nema od toga nista... Tesko da ce moci da drzava resi taj "problem"... ! Uostalom drzava samo zna da otima a nista nije uradila za svoj narod... Sramota teska...

  • Саша

    19. april 2018 | 16:43

    Немам никакав стан али се питам када ће "држава" почети нешто да даје,не постојимо ми због ње него она због нас. Када ће решити иста проблем кредита у швајцарцима? Када ће похапсити лопове из својих редова? Када ће пдв на беби опрему бити укинут? Када ће акцица на гориво бити нормална а не три пута скупља од истог у рафинерији? Када ће тетка доћи из Канаде? Када ће неко проверити дипломе првих сто људи у Влади? Могао би до сутра....

  • xxx

    19. april 2018 | 17:52

    Samo bi da uzimaju!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA