Ovo je najveći potencijal Srbije: U prva dva meseca rast od 34 odsto (FOTO)

Brnabić je ponovila da će u naredne tri godine u infrastrukturu za IT Vlada Srbije uložiti oko 65 miliona evra

  • 3

Skupom u Palati Srbija danas je obeležen Međunarodni dan devojaka u Informaciono-komunikacionim tehnologijama, a premijerka Ana Brnabić poručila je da je IT sektor najveći potencijal Srbije koji je u prva dva meseca ove godine zabeležio rast od 34 odsto.

Zajedno da radimo na uklanjanju prepreka privredi: Poruka Ane Brnabić premijerima regiona (FOTO)

Brnabić je ohrabrila devojčice da svoje ideje i viziju koje imaju u oblasti IT ostvare, kao i da ne dozvole da im bilo ko ikada kaže da nešto ne mogu da urade.

- Nemojte da se plašite da pokušate, i neuspeh je deo uspeha, možda njegov najbolji deo. Ako padnete podignite se i nastavite dalje - dodala je premijerka i naglasila da danas živimo u zemlji u kojoj su na rukovodećim položajima u državi žene, a da je ona prva žena premijer u Srbiji.

Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Ponovila je da će u naredne tri godine u infrastrukturu za IT Vlada Srbije uložiti oko 65 miliona evra.

Istakla je da je na današnjem sastanku sa predstavnicima EIB jedna od tema bila modernizacija društva i IKT.

Premijerka je i najavila da će u projekat povezanih škola biti uloženo 70 miliona evra, što će omogućiti da sve škole budu umrežene brzim internetom.

Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Podsetila je da je Informatika uvedena kao obavezan predmet od petog razreda osnovnih škola, da je u toku pilot projekat E dnevnika, a da će od 1. septembra krenuti i projekat digitalnog udžbenika.

- IT tradicionalkno jeste posmatran kao muški biznis. To ćemo zajednički promeniti - poručila je Brnabić i navela da će zajedničkim naporom biti učinjeno sve da u naredne tri godine Srbija izgleda potpuno drugačije i podvukla da u tome Srbija računa na devojke u IT sektoru koje su motor razvoja društva i bolje budućnosti.

Državna sekretarka u ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je da se obeležavanjem Dana devojaka u IKT nastoji da se skrene pažnja o neophodonosti uključivanja devojaka u IKT i navela da je trenutno u Srbiji na rukovodećim pozicijama u IT sektoru tek oko 17 odsto žena, a da situacija nije bolja ni u EU gde ih je oko 27 odsto.

Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Istakla je da su digitalne tehnologije osnova inovacija i progresa, a žene stubovi razvoja društva.

Kako je rekla čak 90 odsto devojčica u Srbiji u osniovnim školama pokazuje zainteresovanost da se na neki ančin bavi IKT, da ta zainteresovanost opada tokom srednjeg obrazovanja, te ih zapravo samo 15 odsto završava u toj obalsti.

Podaci pokazuju da 86 odsto muškaraca i 83 žena u Srbiji dnevno koristi internet, a mobilne oko 89 odsto muškaraca i 87 odsto žena.

- Procenat upotrebe tehnologija je ravnopravan, ali kada je reč o rukovodećim pozicijama u IT, tu prednjače muškarci - rekla je Matić.

Na skupu su dodeljene nagrade pobednicama u video radu na temu "Moje omiljeno mesto u Srbiji .

Međunarodni dan devojaka u IKT uspostavljen je 2010 na inicijativu Srbije pod pokroviteljstvom Međunarodne unije telekomunikacija sa ciljem većeg uključivanja devojaka i žena u IKT.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRĐAN

    4. maj 2018 | 18:36

    Neuspeh nije uspeh. Neuspeh je posledica vladavine prava i sistemske podrške koju novi preduzetnici, pogotovo žene nemaju, sem zaštićenih u startu. lepe priče su za široke mase, konkretno, posledice su finansijski krah, sve moguće inspekcije već prvog meseca poslovanja, psihički i fizički slom, kao nešto najgore što se dešava. Osećaj beznađa, osećaj lošeg pokušaja i osećaj propasti. A , lepe priče i hiljade evra po radniku koje plaćamo strancima po svakom zapošljenom radniku za nas poslodavce u novim poslovima u Srbiji nema. Niko, ni lokalna samouprava, ni nadležna Ministarstva ni NVO i NALED, niko, sem pune ordinacije kod neuropsihijatra. Veliki pozdrav Ministarki Zorani Mihajlović koja je lepu ideju o Profesionalnim upravnicima SZ pretvorila u košmar i građanima i upravnicima. A nje, nigde nema.

  • Johnny Repp

    27. april 2018 | 08:22

    Neumorni smo hvaljenjem sa pozitivnom poslovnom statistikom koja se ne vidi u našim životima . Primera radi, dinar svaki dan jača, a recimo jogurt od 1,5 l je poskupeo sa 130 na 155 dinara.

  • Lule

    8. maj 2018 | 10:26

    Najveci potencijal Srbije je poloprivreda, vocarstvo, stocarstvo, cista voda i nezagadjena flora i fauna, sve ostalo je zamajavanje. U tom IT sektoru moze da se zaposli maksimum 20.000 ljudi i to je maksimum. Onako kako je robotika u industriji zamenila coveka tako ce za par godina vestacka intelegencija da zameni sve te IT strucnjake, da li smo svesni da ce to stici vrlo brzo?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA