Premijerka obećala: Ako se rast nastavi, veće plate i penzije do kraja godine

Rast od BDP-a od 4,5 odsto je najveći u poslednjih deset godina

Zbog rasta ekonomije koji je u prva tri meseca veći nego što je planirano, premijerka Ana Brnabić najavljuje veće plate i penzije do kraja godine. U intervjuu za RTS kaže da je rast od 4,5 odsto dovoljan da se pomerimo sa začelja Evrope u tom segmentu. Ciljevi novog aranžmana sa MMF-om biće nova radna mesta i mnogo brži rast prihoda, rekla je premijerka.

Upravo završene procene: Ovo je najviši zabeleženi kvartalni rast BDP-a u poslednjoj deceniji

Sindikati su tradicionalno za Prvi maj najavili protestne šetnje, zahtevaju veće plate i da mladi ostanu u zemlji. Ti zahtevi sindikata su i neki od najvažnijih ciljeva Vlade, rekla je u intervjuu za RTS premijerka Ana Brnabić.

- Što se tiče plata, jedino što možemo da uradimo po principima tržišne ekonomije je da nastavimo da i dalje uspešno dovodimo strane investicije i da olakšamo poslovanje, odnosno pravni okvir našim investitorima, pre svega preduzetnicima u malim i srednjim preduzećima - rekla je premijerka.

Odliv mozgova je, ističe, i njen prioritet. Smatra da ne odlazi više ljudi nego ranije.

- Mi paušalno pričamo o tome koliko mladih ih ide u odnosu na to koliko ih je išlo ranije. Kao Vlada možemo da stvaramo uslove da oni ostaju u Srbiji - navela je Brnabićeva.

U prvom kvartalu ove godine zabeležen je rast privrede od 4,5 odsto.

- To znači da više proizvodimo, da će biti više radnih mesta, da je pred građanima bolja perspektiva, kao i veće plate i penzije, tvrdi predsednica Vlade. Sve procene su dobre. Rekli smo da ako budemo imali suficit u budžetu i ako ostane fiskalna disciplina, a imamo šest milijardi suficita, i ako se nastavi rast BDP-a, imaćemo uslove za povećanje plata i penzija. I jedno i drugo raste bolje nego što smo planirali - rekla je Brnabićeva.

Na pitanje da li se zna kada će doći do tog povećanja i koliko će biti, premijerka je rekla da ne želi da spekuliše.

- Ako sve bude išlo dobro, do kraja godine biće rast plata i penzije. Rast od BDP-a od 4,5 odsto je najveći u poslednjih deset godina. Planirali smo rast o 3,9 odsto, ovo je mnogo, mnogo bolje - istakla je predsednica Vlade Srbije.

Potrošnja za dva odsto bolja od planirane 

Ukazala je da je taj rast dovoljan da se pomerimo sa začelja u regionu kada je reč o BDP-u.

- Dovoljan je, ali nema opuštanja, planirali smo ogromna javna ulaganja i investicije, 128 milijardi dinara. Pre smo imali problem sa izvršenjem, a ove godine je u skladu sa planiranjem - rekla je premijerka.

Kaže da su neki bolje, a drugi neodgovornije sprovodili planove. "Mi na Savetu za rast BDP-a to usklađujemo. Potrošnja je za dva odsto bolja od planiranog, nama kapitalne investicije idu dobro, građevina je sa 25 odsto to jako povukla, poljoprivreda, rudarstvo, energetika su dobri, odlična je industrija i prerađivačka industrija", navela je predsednica Vlade.

Loša strana je što spoljnotrgovinski deficit raste, ali je dobro što raste zbog uvoza mašina i usluga građevinske industrije. "To pokazuje da oni strani investitori koje smo doveli uvoze mašine i mi se nadamo da će se to izbalansirati izvozom dobara i usluga", objasnila je premijerka.

Sredinom maja, delegacija MMF-a dolazi u Srbiju.

- Očekujem da potpišemo aranžman koji će se isto tako sada više bazirati na rastu privrede i mi kao ciljeve aranžmana imamo nova radna mesta i mnogo brži rast prihoda - zaključila je premijerka Ana Brnabić.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MADLENE

    30. april 2018 | 20:48

    Pa daj ti sada u aprilu povećanje plata i penzija pa ako na kraju godine bude manje od 4.5% ti onda smanji. Dosta praznih priča..

  • Joksan Babic

    30. april 2018 | 22:01

    Nismo se dzaba stezali, nagrada ce doci u vidu kvalitetnijeg zivota i brze nego sto smo mislili!

  • Hana

    30. april 2018 | 20:58

    Ko zeli i hoce da radi, za njega nema gladi .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA