Sa pola hektara zemlje zarada 350.000 dinara: Uzgajanje 3 vrste semena isplativ i siguran posao

Ovo uzgajanje donosi veću zaradu i zbog činjenice da je Srbija je u svetu bila prepoznatljiva po kvalitetnom semenu ratarskih kultura

  • 3

Oni koji žele da zarade više od poljoprivrede mogu da se odluče za semensku proizvodnju donosi više novca od uobičajene. Ovaj posao je oduvek bio isplativ u Srbiji.

Proizvodnja semena nije lak posao, jer zahteva dosta ručnog rada i kvalifikovane radnike, a pored toga proces traje oko godinu dana i navodnjavanje je neophodno. Međutim, sve to povećava zaradu.

Mnogi poljoprivrednici koji su odlučili da se bave njim smatraju da je najsigurniji i najisplativiji. Uloženi rad i trud donosi rezultate. Najznačajniji i najisplativiji semenski usevi su paradajz, paprika i kupus. I pored toga što zahteva dosta rada, ova proizvodnja na relativno malim površinama je veoma profitabilna, a to je i šansa za naše mlade poljoprivrednike i dobru zaradu.

Počela je berba domaćih jagoda: Cene crvene slatkoće će konačno pasti, a savršen miris raširiće se pijacama (FOTO)

Oni koji žele da počnu da se bave semenom proizvodnjom treba da znaju da parcela na kojoj će se uzgajati seme mora prvo da se prijavi resornom ministarstvu, a zatim i savetodavnoj službi.

Uzgajanje semena kupusa zahteva rad ali donosi novac Foto: Pixabay.com

Ovo uzgajanje donosi veću zaradu i zbog činjenice da je Srbija je u svetu bila prepoznatljiva po kvalitetnom semenu ratarskih kultura.

U ataru sela Kusadak proizvodi se semenski kupus. Reč je o srpskoj autohtonoj sorti, proizvodnji semena kupusa "srpski melez".

Nebojša Ristić, povrtar kaže da je sorta karakteristična po tome što sadrži visok sadržaj šećera u sebi, pa može da se koristi u svežem stanju i za kiseljenje.

Sa pola hektara zemlje ovaj povrtar očekuje prinos od pola tone i zaradu veću od 350.000 dinara.

Pored kupusa, uzgaja se i seme kukuruza, pšenice, cveća, paprike, luka, suncokreta, paradajz itd. Seme paprike zahvalno je za uzgajanje jer ga nije potrebno sušiti.

Semenska proizvodnja najisplatljivija i najsigurnija Foto: Telegraf

SEMENARSKE KUĆE

I naše semenarske kuće proširuju kapacitete, ulažu u naše, ali i novostvorene sorte. Organizuju semensku proizvodnju, zajedno sa kooperantima i za velike strane kompanije.

- Semenska proizvodnja može biti i te kako isplativ posao i za proizvođače koji rade semensku proizvodnju, a i za Institut kao organizatora te proizvodnje. Očuvanje autohtonih populacija, odnosno razvijanje tih sorti koje će zadržati karakteristike - miris i ukus, koje jesu prepoznatljive za ovo područje, jesu cilj i tu mi tražimo svoje mesto - navodi Bogoljub Zečević sa Instituta za povrtarstvo Smederevska Palanka, prenosi RTS.

Vojislav Petrović iz firme "Konus Glorija" iz Zemuna navodi da rade na otvaranju novih tržišta.

- Uvozimo seme iz Evropske unije, Amerike, Južne Koreje. Sve to seme prolazi kroz kontrole Ministarstva poljoprivrede. Počeli smo i sa stvaranjem novih domaćih selekcija paprike. Tražimo i kooperante koji ispunjavaju uslove za stvaranje novih selekcija. Radimo i na otvaranju novih tržišta i nadamo se da ćemo sa španskom semenskom kućom, nakon ovogodišnjeg semenskog ciklusa, izvesti određenu količinu semena - navodi Petrović.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    2. maj 2018 | 11:05

    Ako Vreme ispadne kako treba, ako ima suše ili nevreme, nista od toga!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA