≫ 

Ako ste izgubili karticu, a ne znate koji broj da zovete, ovo je precizno uputstvo od banaka kako da vas ne pokradu

Ne postoji univerzalni broj za sve banke, a i nemaju sve banke broj kol-centra na svojim platnim karticama

  • 0

Prvomajski praznici protekli su manje-više svima praznično, nekom lepše, nekom manje lepo, ali bilo je i onih nespremnih na nepredviđene situacije. Naime, jednom gospodinu su ukrali novčanik u kome mu se, pored ostalog, nalazila i platna kartica jedne beogradske banke. Problem je nastao zbog toga što je radno vreme banaka za taj dan završeno, a sutradan je bio 1. maj i nije se radilo.

7 situacija u kojima ne treba da koristite karticu za plaćanje - čak iako mislite da je bezbedno

Nesrećni čovek je znao da treba što pre nekog da kontaktira da blokira račun, ali nije znao tačno koga. Pa se nakon svega, obratio nama za pomoć.

- Pozvao sam svoju banku na prvi broj koji sam našao na internetu. Kako se niko nije javljao, pozvao sam i ostale filijale, i tek posle šestog pokušaja, javila se službenica banke koja je rekla da je na vratima, ali mi izdiktirala broj koji je na poleđini kartice svakog njihovog klijenta i na koji je moguće blokirati sredstva na računu kako ih lopov ne bi zloupotrebio - priča M.P. (63) iz Beograda.

Na skoro svakoj kartici postoji broj dežurnog kol-centra Foto: Pixabay.com

Pošto ne postoji univerzalni broj za sve banke, a nemaju sve banke broj kol-centra na svojim platnim karticama, kontaktirali smo nekoliko najvećih banaka kako bismo saznali kome da se obratite u slučaju krađe ili gubljenja iste.

Erste banka

- U slučaju da dođe do gubitka ili krađe kartica, klijenti se mogu obratiti banci na broj telefona koji mogu pronaći na našem sajtu u sekciji "pomoć". Takođe, ovaj broj telefona odštampan je i na svakoj platnoj kartici, pa ga mogu prepisati ili sačuvati kako bi mogli da, ukoliko je neophodno, izvrše blokadu kartica iako trenutno nemaju pristup sajtu. Telefon je dostupan 24/7 i u vreme vikenda i praznika.

Sberbanka

- U slučaju gubitka ili krađe kartice, Call centar Sberbanke na usluzi je svim našim klijentima 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji. Bez obzira na period dana ili na to da li je u pitanju vikend ili praznik, dežurni operateri su na usluzi svima koji se nađu u ovoj ili sličnoj situaciji.

Na izdavanje nove kartice čeka se nekoliko dana Foto: Profimedia

Raiffeisen bank

- Kontakt centar Raiffeisen banke je dostupan 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji, što znači i tokom praznika i vikenda. Broj telefona je 011/3202-100.

Halkbank

- Dežurni kontakt telefon za blokadu i prijavu ukradene/izgubljene kartice nalazi se na svakoj personalizovanoj kartici, iznad magnetne trake, kao i na web stranici Banke. Kontakt telefon je 011/3040905 i klijentima je na raspolaganju 24/7.

Intesa banka

- U slučaju gubitka ili krađe, bilo koje, debitne ili kredite kartice iz portfolija Banca Intesa, dovoljno je da klijent pozove broj 011 3010160 i izabere opciju 4 ili pozove 0800 000808, što je besplatna opcija dostupna sa svih mreža za pozive iz Srbije, i prijavi gubitak ili krađu kartice. Ona biva automatski blokirana. Svakako, oba broja su klijentima na raspolaganju 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji.

U slučaju da na kartici nema broj telefona, potražite ga na sajtu matične banke Foto: Pixabay.com

Komercijalna banka

Klijentima Komercijalne banke su 24/7 na raspolaganju broj telefona Kontakt centra Banke 011 20 18 600 i broj telefona bančinog procesora 011 30 82 300. Pozivanjem navedenih brojeva telefona, klijenti mogu izvršiti blokadu platne kartice u slučaju da su je izgubili, ista im je ukradena ili sumnjaju da je zloupotrebljena.

Verujemo da je ista praksa i kod ostalih banaka koje posluju u našoj zemlji i da na sajtu matične banke postoji broj koji "radi" non-stop.

PROCEDURA NAKON TOGA

Procedura izdavanja nove kartice nije komplikovana. Dovoljno je da odete do najbliže ekspoziture vaše banke i popunite zahtev za izradu nove kartice. Čim nova kartica bude spremna, klijent dobija obaveštenje putem SMS-a. Prilikom uručenja, kartica se aktivira i može odmah da se koristi. Prosečan rok od podnošenja zahteva do dobijanja nove kartice je 5 - 10 dana, mada ima banaka gde istu dobijete i za tri dana.

Iako većina vas razmišlja logikom "neće to meni da se desi", nije na odmet da prepišete broj telefona sa vaše kartice ili potražite isti na sajtu banke i imate ga negde uz sebe. Ako, ništa, veća je šansa da spasete sva sredstva na računu.

VIDEO: Kome biste pre pomogli, prosjaku ili bogatašu

Daljinac

(Slađana Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA