Posle dve porodice, švajcarac na sudu pobedila i prva firma

Kredite u švajcarcima u Srbiji ima nekoliko stotina firmi, ali je nekoliko desetina potražilo pravdu na sudu

  • 0
Foto: Efektiva

Posle uspeha dve porodice u obaranju kredita u švajcarcima, u tome je prvi put uspela i jedna firma.

Raskinut kredit u švajcarcima, dug klijenta smanjen za 5 miliona dinara

Privredni Apelacioni sud doneo je prvu pravnosnažnu presudu kojom je potvrđena prvostepena presuda Privrednog suda u Beogradu, a kojom je raskinut ugovor o kreditu u "švajcarcima" za pravno lice.

Presudom je utvrđeno da je od trenutka podizanja kredita 2007. do kraja 2016. došlo do rasta kursa franka u odnosu na dinar za 239 odsto. Kredit je bio vredan oko dva miliona dinara, do trenutka donošenja presude firma je vratila više od pet miliona, a prestalo je da plati još oko 700.000 dinara.

- To predstavlja značajnu nesrazmeru uzajamnih davanja na štetu klijenta, a što je Sud ocenio kao okolnosti koje otežavaju ispunjenje obaveza dužnika, te da bi bilo nepravično takav ugovor održati na snazi, pošto više ne odgovara očekivanjima ugovornih strana kao ni svrsi samog ugovora - navodi "Efektiva".

Ono što je i možda najbitija konstatacija ove presude je činjenica da je dužnik na ovakav način doveden u neravnopravan položaj u odnosu na banku. Doveden je u situaciju da sam snosi rizik poslovanja banke, u smislu da je rizik kursnih i kamatnih oscilacija prenet isključivo na njegovo poslovanje.

Kredite u švajcarcima u Srbiji ima nekoliko stotina firmi, ali je nekoliko desetina potražilo pravdu na sudu.

- Drugačije je sa firmama, one obično uzimaju kredite na kraći rok, pa ih je većina već isplatila i ne mogu da tuže banku za raskid ugovora u toj situaciji - kažu u Efektivi.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA