≫ 

Ovo do sada nije bilo ništa: Cigarete i gazirana pića drastično poskupljuju u Crnoj Gori, a evo da li će se to odraziti na Srbiju

Od 2019. godine je planirano uvođenje akcize na ugalj u cilju dalje harmonizacije akcizne politike sa standardima EU

  • 6

Nakon povećanja poreza na dodatu vrednost (PDV), pa akciza, sa čime je počela 2018. godine, Vlada Crne Gore ne planira da se zaustavi, pa će u narednoj godini nastaviti sa povećanjem akciza, kako su najavili.

Prioritetni cilj Vlade je konsolidacija javnih finansija koja je preduslov finansijske stabilnosti države i dugoročnog ekonomskog rasta. Mere fiskalne konsolidacije uvedene su u dvije faze.

Prva, donošenjem plana sanacije budžetskog deficita i javnog duga za period 2017. do 2021. godine, zajedno sa budžetom za 2017. godinu, koji će doprineti konsolidaciji javnih finansija u vrijednosti 3,2 odsto BDP-a.

Stanje na pumpama "redovno": I bez očekivanog poskupljenja, prodajemo drugi najskuplji dizel u regionu

Druga, donošenjem fiskalne strategije za period 2017-2020. godine koju je Skupština usvojila u julu 2017. gsdine. Mere predviđene fiskalnom strategijom obezbjeđuju dodatno fiskalno prilagođavanje od 2,8 odsto BDP-a.

Fiskalnom strategijom je definisana različita dinamika stupanja na snagu fiskalnih mera. U 2019. godini predviđeno je dalje povećanje akciza na cigarete u skladu sa “akciznim kalendarom, i povećanje akciza na gaziranu vodu sa dodatkom šećera ili drugih sredstava za zaslađivanje ili aromatizaciju.

Foto: Foter/Flickr/zubrow, Telegraf

Takođe, od 2019. godine je planirano uvođenje akcize na ugalj u cilju dalje harmonizacije akcizne politike sa standardima EU.

U ovom trenutku, kako su kazali iz Ministarstva finansija, nema razloga da se odstupi od predviđenog plana primjene fiskalnih mera posebno imajući u vidu da se vodilo računa da se obezbedi ravnomerna raspodela poreskog tereta i zaštite socijalno osetljive kategorije stanovništva.

Vlada će nastaviti fiskalnu konsolidaciju u skladu sa planom sanacije budžetskog deficita i javnog duga 2017-2021. i fiskalnom strategijom 20172021. Takođe, biće nastavljeno sprovođenje programa reformi upravljanja javnim finansijama 2016-2020. i strategije reforme javnog sektora 20162020 naveli su iz Ministarstva finansija na čijem čelu je Darko Radunović.

Zbog povećanja akciza na cigarete, gaziranu vodu sa dodatkom šećera, drastično su porasle cene cigareta, kao i gaziranih pića. S obzirom na to da će i u narednoj godini akcize rasti, očekuje nas novi skok cena ovih proizvoda.

Za sada nema najava da će u Srbiji doći do drastičnog skoka cigareta i pića, to se čini postepenim poskupljenjima.

(Telegraf.rs/Dan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbo Brodarac

    27. maj 2018 | 12:49

    Sta Srbiju i Srbe briga za desavanja u Crnoj Gori.

  • GP

    28. maj 2018 | 11:24

    Da poskupe na Marsu to bi se odrazili na Srbiju!

  • srba

    30. maj 2018 | 12:27

    Ja da se pitam, duvan bi trebao da kosta preko 10 evra po pakli. Srbija je zemlja pusaca kao i zemlja gde se najvise umire od duvana.Statistika iz 2017

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA