≫ 

Ovo su najskuplje valute sveta: Prvi je juan, druge su precenjene, a iznenadićete se kada vidite gde je dinar (GRAFIKON)

Šta možete da kupite za 100 dinara u Srbiji?

  • 2

Kineski juan trenutno se smatra najcenjenijom valutom prema modelu koji je kreirala Dojče banka. Prednjači i novozelandski dolar koji je najskuplji, dok je švedska kruna najjeftinija, a srpskog dinara na grafikonu među 28 valuta, nema.

Samo jedna valuta je ojačala, sve ostale su u minusu

Sajt Biznisinsajder odlučio je da grafikon Dojče banke ponudi kao dobru smernicu svima koji bi da trguju valutama ili bi da ulažu negde u inostranstvu.

Radi se o modelu valutnog vrednovanja na osnovu trenutnih  trgovinskih tokova i kapitala. Kombinovali su paritet kupovne moći - odnos opštih indeksa cena među državama sa faktorima koji utiču na važnost kapitalnih i trgovinskih tokova za svaku valutu.

Veruje se da model može da predvidi kretanje tržišta deviza, čak i iz dugoročne perspektive.

Valute na grafikonu koje su dalje od centra crne linije, smatraju se jeftinijim i obratno.

Grafikon Dojle banke Foto: Nemačka banka

Na osnovu poslednjeg vrednovanja u maju, kineski juan se smatra najskupljom valutom od svih koje je pratio Dojče, pa slede tajlandski baht, južnokorejski von i češka kruna.

Na drugom kraju spektra su turska lira, meksički pezos i kolumbijski pezos koji se smatraju jeftinijim valutama prošlog meseca.

Od većih, novozelandski dolar , je kako piše Biznisinsajder, trenutno precenjen.  Američki dolar, evro i Singapurski dolar takođe se nalaze na skupljoj strani.

Za razliku od toga, švedska kruna, kanadski dolar, britanska funta, norveška kruna, švajcarski franak i australijski dolar su, prema trenutnom redosledu, jeftiniji.

Prema rečima profesora sa Beogardske bankarske akademije Zorana Grubišića, ovaj grafikon samo pokazuje da se sa 100 kineskih juana više robe može kupiti u Kini, nego sa 100 dolara u prodavnici u Americi. Međutim, to, kako kaže, ne govori o stabilnosti jedne valute, te ga ne bi trebalo uzimati u obzir kod investiranja.

- Ovaj grafikon investiciono ništa ne govori, investitorima treba da budu važnije kamatne stope i stepen inflacije u jednoj zemlji u odnosu na druge. To je ono što govori o daljem kretanju valute - ističe Grubišić.

Na naše pitanje - zašto se Srbija uopšte nije našla na listi, kratko je rekao:

- Pa, šta možete da kupite za 100 dinara u Srbiji?!

(S.Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dača

    8. jun 2018 | 16:33

    Kupim lebac za 40, kafu iz kafomata za 30 i za 30 din odigram tiket u kladzi. I gle čuda nekada taj tiket i prođe pa od 30 i 100 din naplatim par hiljada din. Naravno ovo nije pravilo ali prođe ponekada.

  • Johnny Repp

    9. jun 2018 | 08:23

    Mogu da uplatim solidan tiket na kvotu 50 pa to može da bude 5.000,oo RSD, e pa sa tim novcem mogu sa ženom da odem na solidnu večeru u neki solidan restoran. Sve solidno, ništa preterano.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA