Na akcize i poreze dajemo pola plate, a najviše nas košta punjenje rezervoara, konzumiranje alkohola i cigareta

Iako nam deluju visoko, mnogi porezi u Srbiji znatno su niži nego u zemljama u okruženju

  • 11

Ni sami nismo toga svesni, ali na poreze i akcize koji su utkani u svaku uslugu i svaki proizvod koji kupujemo mesečno dajemo skoro pola prosečne plate.

Svaki put kada odemo u prodavnicu, kada platimo neki račun, kada napunimo rezervoar i kada zapalimo cigaretu, deo novca odlazi na poreze i akcize, a najviši su nameti na duvan, alkohol i gorivo.

Kupovina namirnica u prodavnicama i marketima nosi sa sobom i plaćanje poreza na dodatu vrednost (PDV) koji je sastavni deo svakog proizvoda.

EU razmišlja o uvođenju poreza na link - pogledajte tačno o čemu se radi

Za većinu namirnica porez iznosi 20 odsto, ali je za osnovne namirnice porez je deset odsto, dok su ostali proizvodi oporezovani duplo više. Prema podacima Ministarstva trgovine, prosečan trošak za hranu iznosi 26.750 dinara, a od toga 5.350 dinara odlazi na PDV.

Ipak, u poređenju sa zemljama u okruženju Srbija nema visoku stopu PDV-a, jer ona u Mađarskoj iznosi čak 27 odsto, u Hrvatskoj 25, u Crnoj Gori 21, a u Sloveniji 22 odsto.

Ali to nije sve. Na cigarete, alkohol i kafu plaća se i PDV i akciza. Računice pokazuju da za jeftiniju paklicu od 240 dinara na ime akciza i poreza dajemo oko 180 dinara. Specifična akciza iznosi 67 dinara, proporcionalna 79,2, a PDV 40,8 dinara.

I ovde nismo najgori, naprotiv. Koliko god visoke bile akcize na cigarete, one su i dalje neuporedivo niže nego u zemljama EU. Takođe, za svaki litar rakije, plaćamo akcizu u visini od 125 dinara, a na svaki litar piva dajemo oko 25 dinara.

Kada sipamo gorivo za 10.000 dinara, koliko iznosi prosečni mesečni trošak, na ime akciza ide polovina, oko 5.000 dinara. Ako za račune za struju, infostan, kablovsku televiziju i internet mesečno izdvajamo oko 12.000 dinara, na porez i akcize dajemo 20 odsto tog iznosa, oko 2.400 dinara.

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Porez na porez

    14. jun 2018 | 06:21

    Računica ne valja, za stan od 50 kvadrata Infostan, struja su oko 12.000. nema interneta i telefona, sa ovim uslugama trošak je oko 16.000! A ako pogledate račun videćete na njemu Akcizu i PDV na akcizu. Porez na porez! Toliko!

  • Karta u jednom smeru

    14. jun 2018 | 06:26

    Hleb Sava je jeftiniji, ali takav hleb se ni ne nož kupiti u EU! Ostali hlebovi sa deklaracijom i malo kvalitetniji su čak skuplji od onih u EU dovoljno je pogledati kataloge supermarketa iz EU. Jedino skuplje su cigarete! Alkohol je jeftiniji! Daljinsko grejanje slične cene! Struja slične cene! Mobilna telefonija jeftinija! Plate u HR i RO veće 2-3 puta nego kod nas! U drugim zemljama u proseku 6 puta veće! I kada se uporede i porezi o doprinosi na plate i tu vodimo PD bruto plate svima oko 40% nezavisno od visine plate, sto nije u EU tako.

  • Johnny Repp

    14. jun 2018 | 08:04

    Cigarete koje kupujem su od uvođenja akciza sa 100,oo došle do 270,oo RSD, a zvanično u njihovoj sadašnjoj ceni uračunato je oko 75 dinara akciza. Ako uzmemo u obzir i da je Evro za to vreme sa 100 skočio na 120 dinara dolazimo do novih 75 dinara nameta za koje nema opravdanja jer proizvođači tvrde da oni nisu povećavali vrednost ovog proizvoda. Akciza se svakih 6 meseci procentualno poveća za 3-4 dinara po paklici, a paklica cigareta poskupi za 10 ili 20 dinara . Koja je to matematika ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA