≫ 

Nova taksa za čarter letove putnicima izbija iz džepa još 30 evra!

Ovo je dodatno razbesnelo brojne turiste čiji su turistički paketi obuhvatali čarter letove

  • 1

Kao da jedna taksa nije bila dovoljna, pa je Er Srbija odlučila da uvede još jednu, samo tri dana kasnije. Naime, od 2. juna domaća avio-kompanija na Aerodromu Nikola Tesla naplaćuje usluge aerodromske prijave na let za karte kupljene posle 22. aprila 2017 i to 30 evra.

Kako da uštedite 30 evra ako putujete preko Air Serbie

Druga taksa od 30 evra naplaćuje se na šalterima putnicima koji se ne prijave preko interneta i to samo za najniže tarife u okviru ekonomske klase, dok je prijava na let na aerodromskim šalterima ostala besplatna za karte kupljene u višim tarifama ekonomske klase i za goste koji putuju u biznis klasi.

Ovo je dodatno razbesnelo brojne turiste čiji su turistički paketi obuhvatali čarter letove, mada u Er Srbiji navode da je ovlašćene turističke agente ranije informisala i zamolila da putnike koji su kupili karte posle 22. aprila obaveste o naplati prijave za let na aerodromu.

Druga taksa od 30 evra naplaćuje se na šalterima putnicima koji se ne prijave preko interneta Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ovo, kao i prethodno poskupljenje, posledica je poskupljenja kerozina, na šta ovaj avio-prevoznik, prema propisima, ima pravo kada dođe do poskupljenja goriva.

- Povećanje cena goriva posledično povećava takse za gorivo s obzirom da su one definisane kao promenljiva kategorija - poručili su iz "Er Srbije".

Aleksandar Seničić, predsednik Nacionalne Asocijacije turističkih agencija "Juta", objasnio je za Telegraf.rs kada je uvedena doplatna YQ taksa od 10 evra, da je u pitanju taksa koja je predviđena ugovorom i da ne bi trebalo da bude iznenađenje za putnike.

- Ta taksa se naplaćuje u slučaju da gorivo tokom sezone poskupi na svetskom tržištu, što se i desilo ove godine. Usaglašavanje cena vrši se desteak dana pred let i tada se određuje visine ove takse koja se obično se kreće oko deset, 12 evra - kaže Seničić.

Aleksandar Seničić Printskrin: Youtube/Radio Televizija Vojvodine

On naglašava da se ova taksa odnosi samo na čarter letove, jer su na redovnim linijama takse uračunate u cenu tarife.

- Kada agencija zakupljuje avion određuje se cena zakupa čitavog aviona, a veliku ulogu u određivanju cene zakupa čini i cena goriva. Ukoliko se desi da između zakupa i samog leta gorivo poskupi, onda se naplaćuje doplatna YQ taksa - kaže Seničić i dodaje da se svako odstupanje od minimum tri odsto odražava na cenu zakupa aviona.

Podsetimo, takozvanu YQ taksu moraju da plaćaju svi putnici stariji od dve godine počev od 30. maja, čak i oni koji su kartu za let davno kupili. Visina YQ takse nije fiksna i najviše zavisi od udaljenosti destinacije.

U "Er Srbiji" su za beogradske medije poručili da u narednom periodu očekuju ili stagnaciju ili dalji rast cene avio goriva.

VIDEO Razgibana stjuardesa! Ova devojka radije koristi noge nego ruke:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stojko

    18. jun 2018 | 15:53

    A i sta iam da putujemo avionom, to moze da s esrusi. Bolje u auto, pa lagano 18 sati do mora.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA