≫ 

U kojim evropskim zemljama su najbolje plaćeni radnici i zašto je Srbija na dnu liste?

Iako imaju najviše radnih sati u Evropi, radnici u Albaniji najmanje su plaćeni po satu

  • 20

Reforma tržišta rada prioriteti su vlada zemalja regije Zapadnog Balkana. Prema statističkim podacima, ove zemlje zaostaju za prosekom Evropske unije. Iako radnici u Albaniji imaju najviše radnih sati u Evropi, oni su na dnu evropske liste kada je u pitanju zaradaProduktivnost rada najbolje se meri odnosom BDP-a i utrošenih radnih sati.

I kada bi doneli zakon da se u Srbiji radi šest sati dnevno, nijedna osoba ne bi pristala na to

U Hrvatskoj su pokazatelji produktivnosti rada bolji, ali su bez trenda rasta. Bosna i Hercegovina zaostaje u odnosu na zemlje članice Evropske unije i produktivnost je na nivou od 31% od EU proseka u 2015. godini.

Prema produktivnosti rada, zemlje regije nalaze se u "zlatnoj" sredini liste koju objavljuje UN-ova agencija za koja promoviše socijalnu pravdu i međunarodno priznata ljudska i radnička prava.

Na listi 189 zemalja koju je objavila Međunarodna organizacija rada (ILO), od zemalja Zapadnog Balkana najbolje je rangirana Hrvatska, koja se nalazi na 56. mestu. U toj zemlji radnik je prošle godine u proseku plaćen 54.598 dolara, što iznosi 27 dolara po satu.

Radnici u Crnoj Gori su plaćeni u proseku 22 dolara, a u Makedoniji 20. Ispod dvadeset dolara iznosi zarada po satu radnika u Bosni i Hercegovini (18), Srbiji (13) i Albaniji (12).

Na listi 189 zemalja koju je objavila Međunarodna organizacija rada (ILO), od zemalja Zapadnog Balkana najbolje je rangirana Hrvatska Foto: Pixabay

NAJPRODUKTIVNIJE ZEMLJE SVETA 

1. Irska - 83,1 dolara

2. Luksemburg - 81,2

3. Norveška  - 79,2

4. Belgija - 64,6

5. Danska - 63,5

6. SAD -  63,3

7. Holandija -  61,7

8. Francuska - 60,0

9. Nemačka - 59,9

10. Švicarska - 58,0

Statistički podaci pokazuju da radnici u Albaniji rade 42,9 sata sedmično, što iznosi 2.231 sata godišnje. Uprkos visokom sedmičnom fondu, radnici u Albaniji zarađuju najmanje u Evropi i nalaze se na 99. mestu svetske liste.

Prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), najproduktivniji su radnici u Irskoj, koji su plaćeni 83,1 dolar po satu. Slede radnici u Luksemburgu i Norveškoj, a Sjedinjene Države nalaze se tek na šestom mestu.

(Telegraf.rs/Al Jazeera)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srb-vuk

    8. jul 2018 | 18:37

    Dajte u Francuskoj nije tačno neznam gde ste našli podatke ali nisu realne.

  • Rule

    8. jul 2018 | 19:09

    A kome su draže ustaše neka ide tamo pa neka radi a ne ovde da pljuje sve što je naše

  • dusan

    8. jul 2018 | 18:47

    posle ove statistike vlada treba kompletnu ostavku da podnese.sram ih bilo.malo pre sam procitao kako je dacic proslavio 10 godina kako je na vlasti.dajte mu ovu tabelu neka se postidi,ako ima obraza.bravo za vas.....steta sto komentar necete objaviti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA