Kako izbeći krizu? Da li znate oko čega se bogataši širom sveta otimaju? Vodeći ekonomski eksperti upozoravaju

Štednja u zlatu pokazala se kao jedan od najpouzdanijih načina da se sacuva vrednost novca

  • 7

Trgovinski rat između SAD a i Kine sve vise se zaoštrava. Sjedinjene Američke države pokrenule su najveći trgovinski rat u istoriji. Kinesko ministarstvo trgovine optužilo je američku stranu da uvođenjem carina ugrožavaju oporavak svetske privrede, kao i interese kompanija i potrosača.

Ucešće izvoza u društvenom bruto proizvodu Nemačke iznosi 46%. Iz Svetske Trgovinske Organizacije upozoravaju: " Svaki građanin, svaki čovek u svakoj ulici u svakom delu sveta biće pogođen posledicama trgovinskog rata ". To se dešava u trenutku kada svetska privreda beleži najveći ekonomski rast u poslednjih par godina. Istovremeno, upozoravaju da trgovinski rat treba što pre zaustaviti jer posledice mogu biti nesagledive. Amerika može takvom politikom povući ceo svet u novu RECESIJU, čije bi posledice bile nesagledive.

Kako bi se zaštitili od ekonomske nepredvidivosti, najveći investitori deo svoje imovine prebacuju u zlato. Uvidevši da je trgovinski rat doveo do potopa na berzama, novac u izvornom obliku postao je jako rizičan. Vodeći svetski ekonomisti, upozoravaju da je svaka forma štednje, bolja od drzanja novca u papirnom obliku. Opšte je poznato da se vodeće svetske valute EVRO I DOLAR štampaju bez pokrića i poznato je da se njihova kupovna snaga svakim danom smanjuje.

Štednja u zlatu pokazala se kao jedan od najpouzdanijih načina da se sačuva vrednost novca. U zlato se ulaže deo novca koji želite sačuvati.

Kako zlato čuva vrednost novca?

Zlato već duži niz godina ima pozitivno kretanje. Poznato je da je 1 unza zlata 2000 godine vredela 400 američkih dolara, a danas vredi 1300 US. Ulaganje u zlato na kratak rok nije dobro, shodno tome da se radi o berzanskoj robi, može da se ostvari mali minus, pod pretpostavkom da novac zatreba kada je cena na berzi niska.

Usmereni savetima sa vodećih ekonomskih pozicija, građani Nemačke masovno kupuju zlato. Eksponencijalni rast tražnje za ovim plemenitim metalom  beleži se i u Austriji, Engleskoj i Švajcarskoj.

Foto: Promo

Zašto  ulagati u zlato ?

Cena zlata u proseku ostvaruje veći godišnji rast od prosečene stope inflacije. Na taj način ulaganje u zlato čuva kupovnu moć novca.

Zlato je plemeniti metal, koji ima ograničenu dostupnost. Godišnja proizvodnja zlata ograničena je na 2500 tona. Troškovi eksploatacije su izuzetno visoki, tako da su mogućnosti za kvantitativno povećanje dostupnosti jako male. Na cenu zlata direktno utiču vrednosti nafte i americkog dolara. Shodno tome, da kupovna snaga dolara slabi, očekuje se rast cene ovog plemenitog metala u budućnosti.

Usagalašavanjem naseg nacionalnog zakonodavstva sa evropskim, naše  finansijsko tržište po dostupnosti investicionih instrumenata postalo pandan evropskom. 2018 godine, zakon prepoznaje investiciono zlato kao investicioni instrument i oslobađa ga poreza na dodatu vrednost. Na taj način, stekli su se zakonski uslovi da naši građani mogu da ulažu pod istim uslovima u investiciono zlato kao građani Evropske Unije i Švajcarske. Sve informacije vezane za ulaganje u ovaj plemeniti metal, možete dobiti posetom online platformi .

Foto: Promo

Investiciono zlato predstavlja zlato najveće finoće 999, 9 čija je najmanja prihvaćena težina 1 gram. Za kupovinu je dostupno u formatu zlatnih poluga i zlatnih dukata. Zlatara Gold, uvoznik i prodavac investicionog zlata u našoj zemlji, omogućila je da sa cenom zlata možete da se upoznate u svakom trenutku, posetom internet stranica www.investicionozlato.com.

Na našem trzistu dostupni su proizvodi iz renomiranog švajcarskog koncerna Argor Heraeus. Pomenuta kompanija predstavlja vodeći brend na evropskom kontinentu, kada su u pitanju plemeniti metali.

Foto: Promo

Šta  je najbolje kupiti od zlata?

Ono što treba znati pre donošenja odluke sta kupiti od zlata, jeste da je cena grama povoljnija u većim polugama, nego u manjim.  Iznos koji  se ulaze u najvećoj meri određuje šta je najbolje kupiti. U koliko  se ulaže mali iznos novca, najbolje je  kupovati manje apoene od 1 do 20 grama. Za srednje ulagače najbolje su zlatne poluge od 50 i 100 grama. Odnos cene grama zlata i veličine ovih pločica je je dobro izbalansiran.

Ove jedinice neretko svoje mesto nalaze i u investicionom portfoliu velikih ulagača.

Srednjim ulagačima namenjene  su i deljive zlatne poluge od 50 puta 1 gram. Njih  proizvodi Švajcarska kovnica Valcambi. Deljive zlatne poluge, javljaju se u formatu zlatne čokolade, koja je sastavljena od 50 spojenih pločica od po 1 gram. Prednost deljivih zlatnih poluga prezentuje se u tome sto se svaka pločica od grama može odvojiti od ostatka poluge. Za najveće ulagače optimalne investicione jedinice su zlatne poluge od 250, 500 i 1000 grama.

Zlatne poluge od 500 i 1000 grama, podležu zakonskom ograničenju u pogledu plaćanja i mogu da se kupe samo uplatom na tekući račun.

Foto: Promo

Da li ste znali?

Investiciono zlato je najlikvidnija investiciona kategorija. U svakom momentu moze da se zameni za novac bilo gde u svetu. Dok je za utvrđivanje vrednosti ostalih oblika konkretne imovine, stanova, zemljišta, kompanija itd, potrebno izvesno vreme, vrednost zlata se zna u svakom momentu i može uvek lako da se konvertuje za novac. Tradicionalno jedan deo ulagača usmeren je prema dukatima. Dukati svoj investicioni potencijal crpe iz viševekovne tradicije.

Najpopularniji investicioni dukati na području Jugoistočne Evrope su Filharmonimer i Franc Josef.

Zlatni dukati i zlatne poluge predstavljaju i izuzetan poklon za razne događaje.

VIDEO: Da li je treći svetski rat na pomolu?

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    17. jul 2018 | 08:02

    DA BOGATASI SE OTIMAJU ZA ZLATO ALI TO JE OPET DOBRO ZA VODECE SVETSKE BANKE JER CENA ZLATA DRASTICNO RASTE U DOBA ,VESTACKIH,KRIZA!!! EKONONSKI RAT I CARINSKI CE OPET POGODITI ZEMLJE KOJE ZIVE OD IZVIZA KAO NEMACKU ALI KRAJNJI GUBITNICI CE BITI NARODI I RADNICI SIROM SVETA!!!! NEKO IZVLACI PROFIT U HAOSU!!

  • Mrle

    17. jul 2018 | 10:12

    A što jednostavno Evropa i Kina ne prestanu ekonomsku saradnju sa Amerikom? Totalni embargo...

  • Nikolas

    17. jul 2018 | 08:54

    LAKO MI JE ZA MILIJARDERE I MULTIMILIJARDERE ALI STA CE DA RADI OVA SITNA BURANIJA-90 PROCENATA ZIVI OD PRVOG DO PRVOG ILI OD DANAS DO SUTRA!!!OVO MOZE DOVESTI SAMO DO VELIKE EKONOMSKE KRIZE I RATA!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA