Sastanak predsednice Vlade Srbije sa predstavnicima kompanije Rio Tinto o čuvenom Jadar projektu i investiranju u Srbiju (FOTO)

Na sastanku je bilo reči o projektu "Jadar" koji obuhvata istraživanje i razvoj ležišta litijuma u okolini Loznice

  • 0

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić sastala se danas sa predstavnicima multinacionalne rudarsko-metalske grupacije "Rio Tinto".

Evo zašto ranije stiže povećanje plata i penzija (FOTO)

Brnabić je razgovarala sa izvršnim direktorom proizvodne grupe za energiju i minerale Boldom Batarom i izvršnim direktorom "Rio Tinta" za razvoj i inovacije Stivenom Mekintošom, o projektu "Jadar" koji obuhvata istraživanje i razvoj ležišta litijuma u okolini Loznice.

Predsednica Vlade i predstavnici kompanije "Rio Tinto" složili su se da je projekat "Jadar" izuzetno važan i za kompaniju i za našu zemlju, jer se očekuje da će nalazište u okolini Loznice omogućiti iskorišćenje jadarita u proizvodnji litijuma i borata.

- Projekat "Jadar" može značajno uticati na razvoj Loznice i čitavog regiona zbog čega je Vlada i napravila međuresornu radnu grupu koja radi sa investitorom na svim aspektima razvoja ovog projekta kako bi obezbedili da lokalna ekonomija ima maksimalnu korist od ove važne investicije i da ga ima u svakoj fazi implementacije ovog projekta. Posebno je važno to što su na projektu pored svetskih angažovani i domaći stručnjaci - naglasila je Brnabić u razgovoru.

Projekat "Jadar" može značajno uticati na razvoj Loznice i čitavog regiona-Foto: Slobodan Miljevic/Kancelarija za saradnju s medijima

Predstavnici "Rio Tinto" istakli su da Srbiju vide kao atraktivnu investicionu destinaciju i izrazili zahvalnost na dosadašnjoj podršci Vlade Srbije i lokalne samouprave.

Vlada Srbije i kompanija "Rio Tinto" potpisale su u julu 2017. godine Memorandum o razumevanju, nakon čega je formirana zajednička Radna grupa koja se bavi implementacijom projekta "Jadar".

Predsednica Vlade Ana Brnabić sastala se sa predstavnicima ove kompanije i tokom posete Londonu, u aprilu ove godine, kada je razgovarala o dinamici realizacije projekta "Jadar".

Vlada Srbije i kompanija "Rio Tinto" potpisale su u julu 2017. godine Memorandum o razumevanju-Foto: Slobodan Miljevic/Kancelarija za saradnju s medijima

Kompanija „Rio Tinto“ do sada je uložila više od 100 miliona dolara u projekat "Jadar", a planirano je da proizvodnja počne 2023/2024. godine.

"Rio Tinto“ posluje u Srbiji od 2001. godine pod lokalno registrovanom podružnicom Rio Sava Exploration d.o.o. koja radi na razvoju projekta "Jadar". Kompanija je osnovala i odvojeno pravno lice za sprovođenje geoloških istraživanja u Srbiji i regionu, Rio Tinto Explorations Dunav doo.

Litijum ima široku mogućnost primene u izradi raznih proizvoda, od kojih se izdvajaju baterije za hibridna i vozila na električni pogon.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA