≫ 

Ako ne vodite računa o ovim detaljima kada koristite frižider i klima-uređaj, hvataćete se za glavu kada dobijete račun za struju

U vrelim danima je pojačana potrošnja struje, a ovo su načini kako da sprečite da i računi budu "pojačani"

  • 7

Razmišljate šta ćete da gricnete i razgledate frižider po nekoliko minuta, hlađenje ste podesili na maksimum, a niste oprali spirale kondenzatora... sve ovo može da dovede do toga da vaš frižider "ubrza" brojilo, a posledice ćete na svojoj koži osećati već kada budete videli račun za električnu energiju. Što se tiče klime, dobro vodite računa o izboru uređaja i podešenoj temperaturi, svaki stepen više može biti ne samo štetan po vaše zdravlje, već i po novčanik.

Klima-uređaj može da se zapali?! Čak 80 odsto ljudi ih ne održava, a ove fotografije su dokaz da može da izazove požar u kući

Da se potrošnja povećava, ukazuju i podaci elektrodistribucije.

Foto: pixabay.com

- Potrošnja električne energije u Beogradu od 1. do 6. avgusta je 3 odsto veća nego u periodu od 25. do 31. jula. To je i bilo očekivano, imajući u vidu da su temperature u porastu - kazali su EPS snabdevanju.

Kako kažu u ovom preduzeću kod odabira frižidera i klima uređaja važno je voditi računa o potrebnom kapacitetu. Frižider srednjeg kapaciteta troši 300 kilovatsati godišnje, bez obzira da li je pun ili prazan, a mesečna potrošnja raste 10-20 kilovatsati za svakih 100 litara dodatnog kapaciteta. Ukoliko porodica broji 4 člana, nije potreban frižider veći od 280 litara.

Ovo su saveti EPS snabdevanja kada je u pitanju korišćenje frižidera:

- Temperaturu frižidera podesiti na vrednosti 3 – 5, ne na maksimum,

- Ne držati vrata frižidera dugo otvorena,

- Frižider ne sme biti blizu šporeta, mašine za pranje posuđa ili drugog izvora toplote,

- Obezbediti dovoljno slobodnog prostora iznad i sa strane (najmanje 10 cm) za slobodan protok vazduha,

- Ne treba u frižider stavljati otvorene posude sa tečnošću. Tečnost isparava i to povećava opterećenje kompresora,

- Toplu hranu ohladiti pre stavljanja u frižider,

- Spirale kondenzatora iza frižidera održavati čistim. Zaprljan kondenzator može povećati potrošnju električne energije i do 30 posto.

Foto: Profimedia/Glow Decor

Kada je reč o klima-uređajima, za dnevnu sobu površine 15-20 kvadrata dovoljna je "devetka", pa nema potrebe za "dvanaesticom", objašnjavaju u EPS snabdevanju.

Foto: Shutterstock

- Klima uređaj koji ima oznaku energetskog razreda A troši manje kilovat-sati za isti rashladni učinak nego klima koja na sebi ima oznaku C. Svake godine je potrebno da se očisti spoljna jedinica, ali i očisti i dezinfikuje unutrašnja jedinica. Filtere treba čistiti više puta u toku sezone, zbog nečistoća koje se zadržavaju na njima: bakterija, prašine i smanjenog protoka vazduha. To je važno zbog zdravlja, a utiče i na rok trajanja uređaja. Nije neophodno preterano rashlađivati prostorije. Svaki stepen niže povećava značajno potrošnju električne energije, pa treba birati optimalnu temperaturu - kažu u distribuciji.

VIDEO: Ovaj uređaj treba koristiti pametno jer je on jedini spas od vrućine

 

(Mateja Beljan - m.beljan@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna

    12. avgust 2018 | 16:59

    Ne koristite rernu, troši puno, ne kuvajte ne perite veš, sve radite noću kao veštice. Leti ne koristite klimu, zimi TA peći. Gospodo iz ED kradite manje struje, ne obračunavaju akcize (to je za luksuznu robu), a mi pored svih štednji dobijamo debele račune za struju. Lopovska država u kojoj su osnovne stvari luksuz. Za struju i porez najviše duguju ovi "bogati" kojima gledate kroz prste.

  • Loki

    12. avgust 2018 | 15:57

    Hvatamo se za glavu i bez toga.

  • naja

    12. avgust 2018 | 16:07

    ma nije valjda, kokaju račune kako im padne na pamet, menie ojadiše, gotovo da nemam nikakvr potrošače, računi enormni, menjaju mi brojila svakih šest meseci, stavljaju krševe jer nova nemaju,, pišem reklamacije, zovem tel. šizim, počinjem da živim kao pećinski čovek, ali raćuni nikad ispod 6000,neverovatno, ali istinito, SRAM OTA bre šta rade. molim da mi objavite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA