5

Zoran je kupio "Pežo" kod distributera u Beogradu i ubrzo saznao da mu garancija važi samo u Africi: Da li je to stvarno moguće?

- Bez obzira da li je proizvod namenjen za neko drugo tržište, prodavac je odgovoran za valjanost (nesaobraznost) robe koja se pojavi u roku od dve godine od dana kupovine - rekli su u Privrednoj komori Srbije

Zoran Nenadić je kupio automobil "pežo 2008" kod ovlašćenog distributera "Euroimpeks Autogrup" u Beogradu, a auto je navodno namenjen za afričko tržište zbog čega garancija za njega ne važi u Srbiji. Ovlašćeni distributer poriče da je uopšte prodavao automobile koji su pravljeni za druga tržišta!

Evropska komisija odobrila da "pežo" preuzme "opela"

Nenadić je u razgovoru za "Zaštitnik potrošača" pomenuo da je auto ubrzo nakon što ga je kupio 2017. godine, počeo da se kvari.

- U garantnoj knjižici koju je overio zvanični distributer "Pežoa" za Srbiju piše da garancija važi samo ako se auto vozi u nekoj od zemalja na afričkom kontinentu! Nisam mogao da verujem očima kada sam video da automobil kupljen u centru Beograda može da se koristi samo u, recimo, Gambiji ili Zimbabveu?! Da sve bude gore, piše da garancija ne važi ako voziš na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država ili u Kanadi, dok se Evropa uopšte ne spominje - izjavio je tada Zoran Nenadić.

"Pežo servis" Printskrin: Google maps

Posle njegovih tvrdnji, postavlja se pitanje koliko je bezbedno kupiti auto u Srbiji kad se ovakve stvari događaju i kod ovlašćenih distributera. Ako se događaju?

Ovlašćeni distributer je objasnio da u Srbiji nije moguće kupiti bilo koji auto koji je proizveden za neko drugo tržište.

- Apsolutno nije moguće da klijent kupi vozilo pravljeno za afričko tržište, jer po zakonu Republike Srbije sva vozila koja ne poseduju Evropsku homologaciju, odnosno namenjena su za upotrebu u vanevropskim uslovima, ne mogu biti registrovana niti ocarinjena u našoj zemlji. Zakon naše zemlje je po tom pitanju vrlo jasan. Nijedan vlasnik vozila kupljenog i održavanog u ovlašćenoj mreži Peugeot automobila, ne može da ostane bez garancije ukoliko se pridržava svih uslova primene garancije - kažu za "Telegraf" iz "Euroimpeks Autogrupe".

Komentar povodom spornog slučaja od predstavnika Srpske asocijacije uvoznika vozila nismo uspeli da dobijemo jer se nisu javljali, ali pošto su oni članica Privredne komore Srbije (PKS) pitali smo njih da li je moguće da dođe do ovakvog propusta.

"Pežo 2008" Foto: Informer

Iz Udruženja za trgovinu PKS su ukazali na Zakon o zaštiti potrošača u kome stoji da "svaki proizvod koji se plasira na tržište republike Srbije, a pri tome je na legalan način prošao sve formalne procedure, pretpostavlja da trgovac odgovara za saobraznost (nudi popravku, zamenu ili povraćaj novca) proizvoda u skladu sa važećim zakonskim okvirom Republike Srbije".

- Bez obzira da li je proizvod namenjen za neko drugo tržište, prodavac je odgovoran za valjanost (nesaobraznost) robe koja se pojavi u roku od dve godine od dana kupovine. Važno je da znate da garancija trgovca predstavlja njegovo voljno proširenje odgovornosti. Vi i dalje imate zakonsko pravo da za robu sa nedostatkom zahtevate opravku ili zamenu u roku od dve godine od kupovine. U roku od šest meseci od dana kupovine, u slučaju kvara ili oštećenja (nesaobraznosti), imate pravo da zahtevate zamenu proizvoda, umanjenje cene ili povraćaj novca (raskid ugovora), dok je popravka moguća isključivo i samo ako se sa istom složite - dodaju u komori.

POKRET ZA ZAŠTITU POTROŠAČA: GOMILA NELOGIČNOSTI

Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača ukazuje na to da je neshvatljivo da je Granična tržišna inspekcija mogla da dozvoli uvoz "pežoa" koji je namenjen za afričko tržište i da postoji još nelogičnosti.

- Nemoguće je da se u Srbiji ne primeni zakonom propisana garancija u trajanju od dve godine, od dana kupovine. Tvrdnja da garancija za kupljeni automobil u Republici Srbiji, važi samo u Africi je neozbiljna, neodgovorna i besmislena. Nemoguće je da se u Srbiji, u ovlašćenom servisu, kupi auto bez prava na Zakonom propisan garantni rok od dve godine - ističe Bogosavljević.

Petar Bogosavljević Printskin: Youtube/ Dobro Jutro - Jovana & Srđan

On dodaje da je prodavac dužan da, na zahtev potrošača izda Garantni list i da se pravo na besplatno otklanjanje kvara u ovlašćenim servisima podrazumeva.

- Dokaz je dobijena dokumentacija uz kupljeno vozilo i dokaz o izvršenom plaćanju, što na mora da bude fiskalni račun, osim u slučaju gotovinskog plaćanja. Zaprećene kazne za navedene prekršaje su propisane i u konkretnom slučaju će se primeniti u zavisnosti od više okolnosti.

Sa ovim se u potpunosti slaže i Goran Papović iz Nacionalne asocijacije potrošača kada kaže da ovlašćeni distributer mora da obezbedi servis i garanciju jer auto nije kupljen na pijaci.

- Ne dešava se prvi put da auto neće da radi ako je proizveden za tržišta s drugačijom klimom, tako da čim malo zhladni, auto neće da upali - konstatuje Papović i poziva Nenadića da im se obrati kako bi pravnim putem rešili problem s distributerom.

VIDEO: Šta radi ovaj čovek?

(Slađana Vasić)

Tagovi: Afrika, Automobil, Beograd, Distributer, Kupac, Pežo

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (5)
Poređaj komentare:
 • B
  Boki

  Kod nas je i važeća garancija prevara. Garancija od 3 godine je uslovljena održavanjem automobila u ovlašćenom servisu (što nema nikakvu logiku). Svaki servis se naplaćuje sumanuto. 5l ulja i filter koštaju u prodavnici 50 evra, a servis ti naplati zamenu ulja i filtera 100 evra. Predviđeni servisni interval od strane fabrike je 30.000 km ili auto sam upozorava vozača kad je vreme za servis, obično od 20.000 do 30.000 km, a servis ti zakazuje narednu posetu za 10.000 km, servisni interval kao u vreme Tita. Opravdanje za skraćivanje intervala je "loše gorivo". Da ne pričamo o podvalama gde ti uopšte ne zamene ulje ili sipaju neko jeftino...

 • S
  Srdjan

  Da je kod nas mnogo prevare to je istina ali u ovom u konkretnom slucaju deluje kao da nije bas sve receno i doreceno, nesto ovde nije bas u redu ili je mozda kupac precutao za javnost.

 • B
  Baja

  Bruka i sramota

Milijarder najavljuje vrtoglavi rast cene bitkoina: Do 2020. ova valuta vredeće 250.000 dolara

Stara Pojata kao ajvarska velesila zahvaljujući podršci Vlade Srbije i projektu oživljavanja zadrugarstva

U oktobru počinje gradnja jeftinih stanova u ova dva grada

Rast penzija od oktobra! Ministar finansija najavljuje povećanje i za sledeću godinu

Novčanice izrađene za vreme raskola između Tita i Staljina, nazvane su Informbiro serija a za njih se saznalo decenijama kasnije (FOTO)

Kupovina u Rimu, Milanu, Barseloni... nikad nije bilo tako blizu

Evo pod kojim uslovima je dozvoljena isplata zarade "na ruke"

KVIZ: Proverite koliko biste bili uspešni na berzi

Kada bi se sav keš u Srbiji podelio građanima na jednake delove, evo koliko bi svako od nas imao para

Kina želi nezavisnu, jaku i snažnu Srbiju: Vučić posle sastanka sa Li Kećiangom (FOTO) (VIDEO)

Besplatan e-commerce servis Banca Intesa za male trgovce

Imate li 90.000 dinara "u šteku"? Tek je prošlo letovanje i spremanje dece za školu, a stiže veliki jesenji udar na džep

Ugledni balkanski ekonomista predviđa novu svetsku ekonomsku krizu kakva nije viđena u poslednjih 50 godina

Na muci je 8.000 penzionera: Na biro otišli po jednom zakonu, a penziju dočekali po drugom

Novi sporazum potpisan u Kini donosi 10.000 radnih mesta u Srbiju: Gradi se Industrijski park u Borči vredan 220 miliona evra (FOTO)

Predstavljen nov izgled novčanica od 100 i 200 evra: Dizajneri su se baš potrudili (FOTO)

Nova EU investicija u Srbiji: Preuzimaju finansiranje Naučno-tehnološkog parka u Beogradu (FOTO)

Hoćete da pokrenete sopstveni posao? Evo zašto će vam to od 1. oktobra biti lakše (FOTO)

Firme više ne smeju da nam šalju reklamne mejlove, da nam naplaćuju usluge koje nismo tražili i da nas zatrpavaju SMS porukama

Gde se u Srbiji najviše isplati da vam pukne vodenjak? Detaljna lista svega što naši gradovi daju novopečenim majkama

Sberbank stvarno SUPER keš kredit

Siniša Mali: Želimo da budemo šampioni po stopi rasta

10 sporazuma i milionske investicije: Zbog čega je ova Vučićeva poseta Kini "istorijska" i važna za Srbiju?

Ana Brnabić: "Fijat" ostaje u Srbiji, ne postoji nijedan razlog da sumnjamo u to

70 indijskih kompanija posluje u Srbiji: Indijci puše srpske cigarete i koriste našu klimu

Srpkinje se žale zbog porodiljskog bolovanja, a evo kolika je naknada u Americi, Nemačkoj i Holandiji

Kada se sve sabere i oduzme Srbima za "preživljavanje" fali mesečno 10 evra

Još jedna prevara onlajn trgovaca: Upozoravaju nas da ne vraćaju novac, iako imamo po zakonu 14 dana da odustanemo od kupovine

Digitalizacija predstavlja šansu da se pridružimo ekonomski najrazvijenijim zemljama: Brnabić na sastanku sa predstavnicima IT giganta (FOTO)

2 grama šunke, delić jajeta, vekna hleba i meda "na vrh kašičice": Kako izgleda naš obrok po potrošačkoj korpi (INFOGRAFIKA)

Arapi preuzimaju PKB: Al Dahra kupila poljoprivredni kompleks za 105,5 miliona evra, koji vredi duplo više

Marija i Ana su najuspešnije poslovne žene u Srbiji, a uskoro će da se bore za 1. mesto na prostoru bivše Jugoslavije

Nekoliko stotina firmi postoji samo da bi pralo novac: Zbog utaje poreza iza rešetaka završilo 219 ljudi

Pronađite svoju platu: Prosvetari su započeli štrajk zbog platnih razreda, a nikome nije jasno o čemu se radi (TABELA)

Od 1. oktobra veće penzije, plate rastu do kraja godine

Zvanična statistika pokazala: Nikad nismo mogli da kupujemo više jaja, brašna, šećera, mesa... nego danas (TABELA)

Specijalna jesenja ponuda Vojvođanske banke

Velika potražnja za ogrevnim drvetom: Srbi se sve više vraćaju cepanicama, ali ih najneefikasnije koriste

Agenti za nekretnine o novim propisima: "Samo što se ne traži DNK od pokojne babe"

Za ovo drvo je retko ko čuo, a od njega za 3 godine može da se zaradi stan: Ljubiša ga je posadio i planira svojih prvih 50.000 evra (FOTO)

Vlada prelomila: Minimalac povećan na 155 dinara, najniža plata će biti veća od 27.000 dinara

Najavljene investicije na KiM garantuju opstanak Srba: Samo jedna fabrika će zaposliti više od 200 mladih sa Kosova, a evo šta je još u planu